2024. május 04. (szombat) -
Mónika, Flórián
napja Beszterce
10°C
1€
= 4.9764 lej
      
= 5.8180 lej
      
100HUF
= 1.2774 lej
      
1$
= 4.6500 lej
      

Örökségünk őrei – Fogadj örökbe egy műemléket

Hosszú munka után, kihirdették a megyei szakasz két nyertesét.  5-8 osztályos korcsoportból a szentmátéi Wesselényi vadászkastély őrei, a 9-12 osztályos korcsoportból pedig a Barokkosok csapata jutott tovább.

A versenyre Beszterce-Naszód megyéből négy csapat iratkozott fel. Két középiskolás az Andrei Mureșanu Főgimnáziumból, Barokkosok és A komlódi kastély őrzői, illetve a szentmátéi Általános iskolából egy, Wesselényi vadászkastély őrei, valamint a bethleni Grigore Silași Általános iskolából még egy gimnáziumi szintű csapat, Somkeréki templom őrei, kik példás kreativitással és lelkesedéssel védték, népszerűsítették és kutatták épített örökségeinket.

A Wesselényi Vadászkastély őrei csapatját a Szentmátéi Általános Iskola diákjai képviselik, Kirai Natasa, Chis Dániel, Orbán Monika, Incze Barbara, Salak Andrea és Kis Szabolcs. A csapat vezető tanára, Darlaczi Timea-Melinda, a kékesi Wesselényi vadászkastélyt és annak történetét, átépítését, sorsát mutatva be.

Barokkosok csapatát az Andrei Mureșanu Főgimnázium diákjai alkotják, Rácz Vivien, Pop Hortenzia,Varró Nándor, Emrich Lidia, Márton Árpád és Fodor Balázs. A csapat vezető tanára, Kirái Ildikó. Ők a mezőörményesi Erdély egyik csodállatos barokk stílusban épült műemlékét, a Rákóczi-Bánffy kastélyt vették szemügyre.

A tevékenységekről a diákok egy tevékenységi mappát állítottak össze, képekkel, printscreen-ekkel és leírásokkal ellátva, amelyeket az eddigi feladatok elért eredményeivel együtt leadtak a zsűritagok számára.

Mindkét korosztály számára azonos első feladat volt kiadva. A csapatok egy, a kiválasztott műemléket népszerűsítő rendezvényt kellett szervezzenek. A feladat során képes és szöveges beszámolót, videót kellett készíteniük. A dokumentációkat fel kellett tölteni a csapat oldalára és be kellett kerüljenek a tevékenységi mappába is. Az esemény beszámolóin kívül, az épülettel vagy a csapattal kapcsolatos posztot kellett feltenni az oldalra. A rendezvény mellett a csapatnak legalább egyszer meg kellett jelennie a médiában is.

A második feladat korosztálytól eltérően különbözött a következő formában, 5-8 osztályos korcsoport két perces kreatív videókat kellet készítsenek, amelyben bemutatják a választott műemlék múltját, jelenét, és potenciális jövőjét.

 A 9-12 osztályos korcsoport egy dalt kellett elkészíteniük egy már létező dalra vagy saját szerzeményre. A dalhoz telefonnal készült videóklipet kellett forgatniuk. Emellett videókat kellett készíteniük, amelyben bemutatják a választott épület múltját, jelenét, és potenciális jövőjét.

Az Örökségünk őrei – Fogadj örökbe egy műemléket versenyt az RMDSZ 10 éve szervezi. A diákok kiválasztanak egy-egy műemléket, és fél éven keresztül az a feladatuk, hogy felfedezzék és másokkal is megismertessék azokat az értékeket, történeteket, különleges eseményeket, amelyek egyedivé teszik azt. A versenyben nemcsak a diákcsapatok vesznek részt, hanem bevonják a szakembereket, diáktársaikat, szülőket, barátaikat.

Mind a négy csapat ügyesen teljesített és mutatta be Beszterce-Naszód elfelejtett kincseit.

 Bővebben a facebook oldalon követhetik munkájukat.

https://www.facebook.com/profile.php?id=100087497027230

https://www.facebook.com/rakoczibanffy

https://www.facebook.com/profile.php?id=100087051507621

https://www.facebook.com/profile.php?id=100087517056595