2024. április 20. (szombat) -
Tivadar
napja Beszterce
13°C
1€
= 4.9764 lej
      
= 5.8125 lej
      
100HUF
= 1.2610 lej
      
1$
= 4.6687 lej
      

Ünnepeltek a besztercei magyarok

A Magyar Szórvány Napja tiszteletére, a besztercei szórványmagyarság számára az RMDSZ Beszterce-Naszód megyei szervezete különleges programmal készült, november 14-én a besztercei Kultúrpalotában. A gálaműsör egyik kiemelkedő pillanata a Beszterce-Naszód idén első alkalommal hirdetett Közösségért díjkiosztása volt, amely egy elismerés a magyarság fennmaradásáért és megmaradásáért tevékenykedő személyek számára. Az esemény kulturális programját ezalkalommal a Nyárádszeredai Bekecs néptáncegyüttese biztosította.

November 15-ét, Bethlen Gábor (1580-1629) erdélyi fejedelem születésének és halálának napját, a magyar szórvány napjává nyilvánították. Egy kiáltó szó létezésünkről, fájdalmainkról, az élni akarásról és megmaradásról. 

Alkalomhoz illően Décsei Atilla, az RMDSZ Beszterce-Naszód megyei szervezetének elnöke és a megye alprefektusa „Magyar csak addig lehetsz, amíg nyelvedet őrződ.”, Tóth Elemér költő szavaival indította köszöntését. „A magyar nyelv, a magyar identitás tudat megőrzése a szórványban legfontosabb feladatunk. Mi Beszterce-Naszód megyében élő magyaroknak a magyar oktatás a legfőbb rendű elsőbbség, mert nyelvében él a nemzet!” Továbbá, a megyei oktatás sikereiről és feladatairól számolt be, felvázolva a helyi oktatás terén tett kezdeményezéseket, az iskolákat támogató sikeres programokat, valamint mindazokat a feladatokat, amelyeket a szórványoktatás megmaradásáért közös összefogással tenni kell.

Décsei Atilla

Az esemény színvonalát vendégek jelenléte is emelte. Megtisztelte jelenlétével a gálaműsort, Szilagyi Dóra Emese, az RMDSZ ifjúságért felelős ügyvezető alelnöke, Zonda Erika, Hargita Megye Tanácsának programok, projektek vezérigazgatóságának vezetője, Camelia Tabără a Beszterce-Naszód Megyei Tanács alelnöke, Dorel Ruști a Beszterce Polgármesteri Hivatalának szóvivője.

A vendégek felszólalását követően a Közösségért díjkiosztására került sor, amelyet Kölcsey Ferenc sokatmondó szavaival indítottak „Nem önmagadé vagy, hanem a közösségé.”

Közösségért díjat kaptak:

Almásmálom: Máthé Ildikó;

Apanagyfalu: Damo Mária;

Árpástó: Dobre , református lekipásztor;

Baca és Óradna: Pinkoczi József;

Beszterce: Máthé Loránd;

Bethlen: László Jolán;

Cegőtelke: Dohotár Szidónia;

Felőr: Szász István;

Kékes: Fritz Jolán;

Magyarberéte és Sajószentandrás: Molnár Helén, református lekipásztor;

Magyarborzás: Kovács Zoltán, református lekipásztor;

Magyardécse: Nagy Zoltán;

Magyarnemegye: András Margit;

Mezőköbölkút: Bocskai András;

Mezőörményes: Silimon Dénes;

Nagysajó: Molnár János;

Naszód: Szabó Anikó;

Retteg: dr. Kocsis András;

Somkerék: Szakács-Daróczi Annamária;

Szentmáté: Juhos János, református lekipásztor;

Tacs: Ferenczi Renáta;

Teke: Kiss Ilona;

Újős: Szabó Delinke;

Várkudu: Lapohos Attila, református lekipásztor;

Mezőveresegyháza: Balogh Sándor;

Vice: Máté Mária;

Zselyk: Szadados János.

Az Összetartozunk Székelyföld-Szórvány partnerségi program, amelybe Beszterce-Naszód megye elsőként kötött partnerséget Hargita megyével, évről évre meghozza gyümölcsét. A közösség építő programok támogatások, fejlesztések köszönete képen Magyar Szórvány Napja gála műsorán Décsei Atilla, megyei elnök Közösségért díjat adott át Zonda Erikának, a program képviselőjének.

A Bekecs Néptánccszínház Tóték, Örkény István azonos című tragikomédiája alapján nagysikerű zenés, táncos, prózás csodálatos előadását mutatta be a közönségnek.

A műsor megvalósításáért köszönet jár az RMDSZ Beszterce-Naszód megyei szervezetének, a Besztercei MADISZ-nak, a Pro Hereditatem Egyesületnek, a Kolozsvári Ügyvezető Elnökségnek, a Communitas Alapítványak, valamint Csoóri Sándor Alapnak!

Továbbá az esemény megvalósulásához adományokkal hozzájárul Sóvárad, Kibéd, Barót, Kovászna és Szentegyháza.