2024. május 01. (szerda) -
Fülöp, Jakab
napja Beszterce
10°C
1€
= 4.9759 lej
      
= 5.8194 lej
      
100HUF
= 1.2736 lej
      
1$
= 4.6361 lej
      

Elfoglalta Eger várát a Besztercei MADISZ csapata

Szeptember 2-4 között a Besztercei MADISZ huszonkét főt számláló lelkes csapata, látogatást tett Eger városában. A kirándulás alkalmával felelevenítették Gárgdonyi Géza híres írónk művét, az Egri Csillagokat, miközben megismerkedtek a város épített örökségével, történelmével és híres boraival.

Ami nem sikerült 1552-ben Ahmed pasának, az most sikerült a Besztercei MADISZ lelkes csapatának. A tízedik alkalommal megrendezett Természetünk Patikája névre keresztelt „sorozat” 2022-es állomása Eger városa volt. Az idén három naposra tervezett eseményen a szokásokhoz híven az volt a cél, hogy a résztvevők minél közelebbről lássák, tájékozódjanak és az egyszer elsajátított tudományt a helyszínen is szemrevételezzék. Eger városa tökéletes „célpont” volt erre.

A gazdag történelmi háttér, a remek magyar konyha és borok, a város megannyi szeglete mely szinte mesél a történelmi időkről, mind-mind hozzájárult ahhoz, hogy idén e nemes oktató jellegű program, mely erősíti a fiatalokban a nemzeti identitást, a szeretetet magyar hagyományainkhoz és történelmünkhöz való ragaszkodást, Eger legyen.

Pénteken az érkezés első napján, a szállás elfoglalása után, melynek ablakai a török időből fennmaradt Minaretre néztek, a kis csapat kipróbálhatta magát a szabaduló szobákban, melyet a Mágius Pice névre keresztelt helyen sikeresen véghez is vitt. Ezekután az egri csillagok fénye alatt sétálták végig Eger város központját.

A szombat rengeteg programmal zajlott. Badacsonyiné Gabriella idegenvezető szakszerű vezetése mellett, először Eger városának jellegzetességeit szemlélhette meg a csapat, majd Eger várának feltérképezése következett. A részletes bemutatót követően, a társaság megéhezett, így ebédelni indult. A Minatret hotelben nem csak a vendéglátás volt szívélyes, de az ellátás is nagyszerű és bőséges volt. A magyar konyha jellegzetességeiből, mindenki a kedvére válogathatott. A délután a Szépasszony völgyének látogatásával telt. A csoport ide elektromos kisvasúttal jutott el. A helyszínen rengeteg pince, több ezer borkülönlegességei közül lehetett választani. Az egri borok megkostolását követően, bevásárlás következett és a vacsora. Az este az Eger központjában felállított óriás keréken történő panoráma megtekintésével és bulival zárult.

Vasárnap reggel a Besztercei MADISZ csapata, rövid séta után, visszatért Erdély földjére, rengeteg gyönyörű emlékkel gazdagodva.
A kirándulás és a belépők a szervezők és támogatók nagylelkűségének hála, ingyen voltak a résztvevők számára.
Az eseményt a Besztercei MADISZ szervezte, támogatta a Bethlen Gábor Alap és az RMDSZ által alapított Communitas Alapítvány.