2024. május 01. (szerda) -
Fülöp, Jakab
napja Beszterce
10°C
1€
= 4.9759 lej
      
= 5.8194 lej
      
100HUF
= 1.2736 lej
      
1$
= 4.6361 lej
      

Mága Zoltán jótékonysági hangversenye Besztercén

Teljesen megtelt a besztercei Szentháromság római katolikus templom vasárnap, július 31-én, Mága Zoltán hegedűművész, jótékonysági hangverseny sorozatának ötödik állomásán.

Közel kétszáz ember csodálhatta meg vasárnap délután a Mága Zoltán világhírű hegedűművész, a Magyar Köztársaság Arany Érdemkeresztjével kitüntetett, Prima Primissima díjas magyar zenész és a Budapesti Gipsy Virtuózok nagyszerű előadását. A művész úr és csapata olyan ismert darabokat játszott, amelyek a közönség nagyrésze számára ismertek voltak, valamint olyan darabokat, melyekkel a világ számos országában elkápráztatta közönséget.
Mága Zoltán, azon művészek egyike, aki küldetéstudatát előtérben tartva képviseli a magyar kulturális tradíciókat és erősíti a magyarságról kialakult pozitív képet. Zenei missziója, hogy a magyar nemzetet és a magyar kultúrát megszerettesse a világgal, célja, hogy koncertjeivel nyitottabbá tegye hallgatóságát más népek, más kultúrák iránt. Ezáltal számos rajongót szerzett nemcsak magának, hanem a hagyományos cigány- és klasszikus zenének is. Zenéjét utánozhatatlanul különleges személyisége teszi egyedivé, varázslatossá.
Jótékonysági koncertjeivel világnézeti és politikai törésvonalaktól függetlenül képes ezreket mozgósítani
és összekapcsolni. Példa nélküli mindazon kezdeményezése, melynek keretében Magyarország zenekedvelő lakosságát társadalmi felelősség vállalásra tudta felkérni. Ezért is nevezik művészi körökben és a közönség berkeiben egyaránt a Szeretet Hegedűsének.
A művész célja, hogy több millió embert varázsoljon el a koncertek alkalmával, s hogy minden korosztály megtapasztalhassa a klasszikus- a könnyű- és a népzene szépségét, a magyar zenei kultúra egyetemességét.
A karitatív rendezvény bevételét és a beérkezett adományokat az ukrajnai, illetve kárpátaljai magyar közösség, valamint a besztercei Datura Egyesület kapja, amely a besztercei magyar nyelvű oktatás fennmaradásáért küzd.
A rendezvény szervezője a Nőszervezet országos és Beszterce-Naszód megyei szervezete, az RMDSZ Beszterce-Naszód megyei szervezete, valamint a besztercei Szentháromság római katolikus plébánia.

Köszönet jár, mindazok számára, akik közreműködtek és adományaikkal támogatták e nemes kezdeményezést.