2024. május 03. (péntek) -
Tímea, Irma
napja Beszterce
15°C
1€
= 4.9764 lej
      
= 5.8180 lej
      
100HUF
= 1.2774 lej
      
1$
= 4.6500 lej
      

Szorosabb lett a testvérkapcsolat, díjjal tértek haza a beszterceiek Rozsályról!

 
Mozgalmas, élményekben gazdag hétvégén vettek részt a besztercei fiatalok Rozsályon, a magyarországi Szabolcs-Szatmár-Bereg megye kis határmenti településében. Megcsillogtatott főzőtudásuknak köszönhetően a feledhetetlen emlékek mellett örömteli sikerrel is büszkélkedhetnek.
 
Újabb fejezet íródott Szabolcs-Szatmár-Bereg és Beszterce-Naszód, a két testvérmegye történetében szombaton, 2022. június 25-én. Házigazdáink meghívására megyénk is képviselte magát a Rozsályon megszervezett Hagyományok Útján értéktalálkozón, ahol szerepet kapott többek között a hagyományaink bemutatása, a kulturális értékeink megerősítése. Sztolyka Zoltán polgármesterrel és Kormos Róbert alpolgármesterrel az élen a rozsályiak mindent megtettek azért, hogy otthon érezze magát a hétfős kis csapat, így a Szatmárnémetitől mindössze 30 kilométerre, a határ anyaországi oldalán fekvő faluban töltött hétvége pompásra sikeredett.
 
A népdalokkal, néptánccal, könnyűzenés táncesttel egybekötött rendezvény legizgalmasabb programja a főzőverseny volt, amelynek a végén a besztercei fiatalok főztje igencsak elnyerte a zsüri tetszését. Kéttucatnyi csapat közül lett III. díjas a Máthé Timea, Joó Helga, Márton Roland, Máthé Attila, Darlati József, Ohler Róbert és Füstös Raymond által készített fűszeres erdélyi tokány, fergeteges ízkavalkád kerekedett a helyi Maróthy János Általános Iskola udvarán. A nyárson sült malactól, bográcstól és ízes szatmári gyümölcspálinkától, egészen a diós kürtöskalácsig vagy a sajtos-tejfölös-fokhagymás lángosig viszont semmi nem maradt megkóstolatlan.
 
Nagy örömmel töltötte el a beszterceiek jelenléte a rendezvényen ugyancsak résztvevő Endre Baracsi, Szabolcs-Szatmár-Bereg Megyei Önkormányzatának alelnökét, illetve Dr. Tilki Attila országgyűlési képviselőt (FIDESZ), akik külön időt szántak arra, hogy kedélyesen elbeszélgessenek a fiatalokkal. Sőt, azt is el lehet mondani, hogy kiterjedt a baráti kapcsolat, hiszen a „leghűségesebb falu” címmel dédelgetett, Rozsállyal szomszédos Zajta polgármestere, Kosztya Zoltán is vendégül látta a besztercei csapatot településében. Azt sem szabad elfelejteni, hogy az est sztárvendégei, a KisCipő Zenekar tagjai is szeretettel üdvözölték a messziről érkezett vendégeket.
 
A késő éjszakába nyúló vigalom végén a meleg fogadás hatása alatt búcsúzott a csapat a rozsályaiaktól. Fiatalabbak és idősebbek egyaránt nyitott szívvel fogadták a beszterceiket, így az estét záró Nélküled, az Ismerős Arcok slágere megható pillanatként pecsételte meg a hosszú évek óta megerősödő testvérkapcsolatot. Hálás köszönet mindazoknak, akik ehhez az életre szóló hétvégéhez hozzájárultak, fiataljaink pedig ígéretet tettek, hogy legközelebb mi is ugyanilyen megkülönböztetett szeretettel fogjuk várni a Szabolcs-Szatmár-Bereg megyei barátainkat Erdély szívébe, Besztercére.