2024. március 28. (csütörtök) -
Gedeon, Johanna
napja Beszterce
11°C
1€
= 4.9710 lej
      
= 5.7967 lej
      
100HUF
= 1.2597 lej
      
1$
= 4.5892 lej
      

EU-s finanszírozási lehetőségekről szóló útmutató

Uniós finanszírozási lehetőségek bemutatására került sor Bethlenben, október 14-én, az RMDSZ Beszterce-Naszód megyei szervezete, valamint a Romániai Magyar Gazdák Egyesülete közös megrendezésében. Az aktuális kiírásokat az EuroTop Consulting pályázati tanácsadó cég ügyvezető igazgatója és a Mezőgazdasági és Vidékfejlesztési Minisztérium államtitkára mutatták be.

Közel százan vettek részt csütörtökön, a bethleni Iris panzió nagytermében megtartott tanácskozáson, amelynek fő témája az európai uniós finanszírozási lehetőségek bemutatása volt gazdák és vállalkozók számára. Az eseményen a házigazda és moderátor szerepét Décsei Atilla alprefektus, az RMDSZ Beszterce-Naszód megyei szervezetének elnöke töltötte be.

Örömmel tölt el, hogy ilyen nehéz időkben is sikerült ilyen szép számban összegyűlünk, betartva a járványügyi helyzet előírásait” – fejtette ki az alprefektus, aki a továbbiakban a támogatások lehívásának fontosságára emlékeztetett.

Barabási Antal Szabolcs, a Mezőgazdasági és Vidékfejlesztési Minisztérium államtitkára, a minisztériumban folyó munkásságáról, projektekről számolt be, valamint támogatásáról biztosította a Beszterce-Naszód megyei gazdákat, mondván szívesen segít mindenkinek a támogatások lehívásában felemerülő kérdések megválaszolásában. „Beszterce-Naszód megye országszinten az első a farmok robotizálásában, elsők között van a támogatások lehívásában is. Ezt a szintet tartani kell a továbbiakban is.” – említette az államtitkár.

Az eseményen Parajdi Borbála, az Eurotop Consulting ügyvezető igazgatója tartott egy átfogó előadást, az Európai Uniós pályázatok mechanizmusáról: a benyújtásától az elszámolásig. Említést tett a gazdasági és mezőgazdasági kategóriákról, valamint a 100 százalékos támogatást nyújtó projektekről is. A gazdák és a vállalkozók a +40 728 981 650 telefonszámon kereshetik, ha segítségre van szükségük támogatások lehívására.

A Romániai Magyar Gazdák Egyesülete részéről felszólalt Bajzáth András, a megyei szervezet ügyvezető elnöke, valamint Dr. Albert Imre agrármérnök, biogazdálkodási szakember a Bioterra Egyesület elnöke. A szakember romániai biogazdálkodás jelenét és jövőjét vázolta fel, arra bíztatva a gazdákat, hogy bátran kezdjék el a biogazdálkodást, hiszen a lehívandó támogatások jelentősen nagyobbak a biogazdálkodási szektornak.

Az esemény utolsó része tanácskozással zárult, melyen a felmerült kérdésekre válaszoltak a szakemberek.

Az esemény az RMDSZ Beszterce-Naszód megyei szervezetének, az RMDSZ bethleni szervezetének és az RMGE közös projektje, amely megvalósításáért külön köszönet jár Budai György bethleni RMDSZ-es tanácsosnak a közbenjárásért.

Képek megtekinthetőek itt : https://tinyurl.com/3fddnase