2024. április 24. (szerda) -
György
napja Beszterce
14°C
1€
= 4.9761 lej
      
= 5.7878 lej
      
100HUF
= 1.2649 lej
      
1$
= 4.6567 lej
      

Fejlődések és építkezések várhatóak Beszterce-Naszód megyében is

Cseke Attila, romániai fejlesztési, közigazgatási és közmunkálatokért felelős miniszter munkalátogatáson vett részt Besztercén április 16-án az RMDSZ Beszterce-Naszód megyei szervezetének meghívására. Találkozott a helyi hatóságokkal, a megye polgármestereivel, valamint a megyei ügyvezető elnökséggel, ahol a téma a főbb beruházási célok, amelyek az illetékes minisztériumon keresztül valósíthatóak meg. Az egynapos látogatáson jelen volt Benedek Zakariás parlamenti képviselő is. 

Alapvető érdekünk, hogy a többségi társadalommal a viszony kiegyensúlyozott, civilizált, egymás értékeit elfogadó, egymás érdekeit megértő legyen. Ezt Beszterce-Naszód megyében jobban értik, mint bárhol az országban. Nagyon fontos, a közösségek fejlődése érdekében, hogy legyen egy jól kiegyensúlyozott viszony. Az RMDSZ képviselői, miniszterei azon dolgoznak, hogy a dolgok a lehető legjobb úton haladjanak.” – nyilatkozta Cseke Attila miniszter, az ügyvezető elnökséggel való találkozáson, ahol jelen volt Árpástó község polgármestere, valamint Kékes község és Sajónagyfalu község alpolgármesterei. 

A munkalátogatás során Décsei Atilla, megyei elnök és alprefektus és a helyi hatóságok kíséretében, Cseke Attila miniszter meglátogatta a Tudor Jarda zeneiskola és a Liviu Rebreanu Nemzeti Kollégium rehabilitációs és korszerűsítési munkálatait, amelyek 45 millió támogatásban részesülnek, valamint a 90 millió értékű épülő félben levő sportcsarnokot, amely 2675 férőhelyes arénával, edzőtermekkel, szállással, orvosi rendelővel és büfével fog rendelkezni. 

A besztercei munkalátogatásokon kívül úgy a polgármesterekkel való találkozón, mint az azt követő ügyvezető elnökséggel és megyei képviselőkkel való találkozón, a megye magyarlakta településeinek fontos projektjei és tervei is felmerültek. Az infrastrukturális fejlesztés (utak, víz-, szennyvíz- és gázhálózatok kiépítése) mellett, településeken levő közhasznú épületek restaurálása is felmerült: gyógyszertárak, kultúrotthonok, sportcsarnokok, valamint a szentmátéi Haller-kastély felújítása is. Konzultálva a megyei elnökséggel, Décsei Atilla, megyei elnök és alprefektus kiemelte, hogy „egyeztetni fogunk a települések önkormányzati képviselőivel, RMDSZ-es tanácsosokkal, illetve ott ahol van alpolgármesterrel, polgármesterrel és megpróbáljuk megkapni a megoldást, hogy a számukra prioritást élvező projektek támogatásban részesüljenek. Nekünk az a legfontosabb, hogy községeink fejlődjenek.

Benedek Zakariás, parlamenti képviselő a Parlament munkásságáról tett említést, illetve arról, hogy amint az elmúlt választási ciklusban, ebben a négy évben is felelősséggel kezeli Beszterce-Naszód megye problémáit, megoldásra váró projektjeit.  „Az RMDSZ-nek a prioritása változatlan, továbbra is a magyar közösségek érdekeit képviseljük, párhuzamosan az országos érdekekkel. Megemlítendő az, amin jelenleg dolgozunk, hogy az autók beíratása és kiíratása a Román Gépjármű-nyilvántartó Hivatalhoz (R.A.R.) kerüljön. A törvénytervezet megvan, de koalíciós egyeztetésre van szükség. Mindemellett, amint eddig is tettem, ezután is segíteni fogok abban is, hogy a templomok felújítási, tatarozási projektjei célba érjenek.”

Hosszú beszélgetés témája volt, az RMDSZ egyik nagy fontossággal bíró projektje, éspedig az új bölcsődék építése, amelyekre Beszterce-Naszód megye több településén is nagy szükség van. Cseke Attila miniszter elmondása szerint, három típusú bölcsődemodell készül és a miniszter felszólította az önkormányzatokat, hogy terjesszék be igényeiket bölcsődék építésére.