2024. március 19. (kedd) -
József, Bánk
napja Beszterce
7°C
1€
= 4.9715 lej
      
= 5.8088 lej
      
100HUF
= 1.2606 lej
      
1$
= 4.5614 lej
      

Hagyományok Házikója

Ahogy azt már diákjaink megszokták, nincs tanév a Hagyományápoló Házikó tevékenységei nélkül, melyek már negyedik éve zajlanak iskolánkban, a bethleni Grigore Silași Általános Iskola magyar tagozatán. Mindezt egy pályázatnak köszönhetjük, melynek folytán tagozatunk anyagi támogatásban részesült a Bethlen Gábor Alapkezelő Zrt. és a Mezőségért Egyesület jóvoltából. Támogatóinknak mindannyiunk nevében ezúton is köszönet jár.

A Hagyományápoló Házikó, ahogy azt neve is sugallja, népszokásainkat, hagyományainkat, kultúránkat ismertető és őrző tevékenységeknek a helyszíne. Célunk továbbra is kis közösségünk megtartása, magyarságtudatának erősítése.

Örömmel számolhatunk be arról, hogy diákjaink a 2018-2019-es tanévben is lelkesen fogadták a programot és szép számban vettek részt mindegyik foglalkozáson. Mivel ezek a tevékenységek röviddel a tanórák után zajlottak, (így az ingázó diákok is részt vehettek) a pályázat által megnyert anyagi támogatás nagy részét a gyerekek számára rendelt ebédre fordítottuk. Nagyon fontosnak tartottuk ezt, ugyanis egy átlagos iskolai nap igencsak zsúfolt és fáradtsággal jár.

A délutáni program keretében tanulóink kézműves tevékenységeken, színjátszó körön, természettudomány körön, valamint egy olvasókörön vehettek részt. Sok diák az előző évek pozitív tapasztalata alapján jelentkezett a számára jól bevált körre. Örömmel és lelkesedéssel folytatták a tevékenységeket. A kézművesek műhelyében továbbra is Mátyás Ildikó, Kolozsvári Éva és Oláh János tanítók kreativitásának, türelmének és odaadásának köszönhetően zajlott a munka, és alkothattak szebbnél szebb dolgokat a gyerekek. Nem feledkeztek meg az ősz jeles napjairól, és az év végi ünnepkörről sem. Készítettek őszi naptárt, Márton-napi ludat, különböző technikákkal hóembert, Mikulást és karácsonyi üdvözleteket.

A nagyobb diákok folytatták a fonalbogozást. Örömmel tapasztalták, hogy kézügyességük fejlődött és szép végtermékek születtek. Balla Zsuzsa tanárnő segítségével és ötleteinek köszönhetően szebbnél szebb dísztárgyakat is készítettek egyszerű használati tárgyak és fonalak kombinációjából. Nagy sikernek örvendett az angol nyelvű olvasókör is, melyet Botár (Vajda) Henrietta tanárnő vezetett. A bővülő olvasótáborban angol tudásukat mélyíthették el a nyelv kedvelői. A természettudomány kör tagjainak száma is növekedett, ugyanis az érdekesebbnél-érdekesebb kísérletek egyre több diákot vonzottak Janca Melinda biológia-kémia szakos tanárnő táborába.

A nagyok színjátszó körét továbbra is Becsky Hajnalka tanárnő vezette. Az iskola dísztermében bemutatott dramatizált művekkel örvendeztették meg a szülőket, nagyszülőket. Március 15-én pedig zenés-verses ünnepi műsor keretében tisztelegtek az ősök előtt. A kisiskolások színjátszó köre népi gyermekjátékokkal foglalkozott továbbra is.

Reméljük, hogy lelkesedésük, odaadásuk nem lankad, és a Hagyományápoló Házikó továbbra is működni fog.

Kívánok mindannyiunknak egészséget, munkakedvet, kitartást.

Becsky Hajnalka tanárnő

Bethlen, 2020. január 24.