2024. április 23. (kedd) -
Béla
napja Beszterce
17°C
1€
= 4.9762 lej
      
= 5.7698 lej
      
100HUF
= 1.2629 lej
      
1$
= 4.6699 lej
      

Oktatási támogatások Beszterce-Naszód megyében

Jó hírekkel kezdődik a 2019/2020-as tanév azon diákok számára, akik a magyar nyelven történő oktatást választották Beszterce-Naszód megyében. Idén szeptember 9-én kezdődött az iskola, amikor minden kisdiák virággal a kezében és mosollyal az arcán várta az idei tanév újdonságait. Az RMDSZ Beszterce-Naszód megyei szervezete idén is lehetőségeket kínált több iskolai korosztály számára: iskolatáska program, délutáni foglalkozás, iskola buszok és bentlakás.

Immár 10 alkalommal bonyolította le az Iskolatáska programot az érdekvédelmi szervezet, amikor minden diák, aki először lépi át az iskola küszöbét, alaptanszerekkel felszerelt iskolatáskát kapott ajándékba. Beszterce-Naszód megyében 41 előkészítős diák örvendhetett a tanévkezdési ajándéknak, amelyeket a Rákóczi Szövetség, az RMDSZ Beszterce-Naszód megyei szervezete és az RMDSZ önkormányzati képviselőinek jóvoltából tudták megvásárolni. A táskák a megye nyolc pontjába jutottak el: Beszterce, Bethlen, Szentmáté, Magyarnemegye, Magyarborzás, Apanagyfalu, Vice, Cegőtelke. Besztercén az iskolatáskákat Décsei Atilla, az RMDSZ Beszterce-Naszód megyei szervezetének elnöke, Antal Attila, városi tanácsos, Zoltán-Sipos Tímea, megyei ügyvezető elnök és Máthé Loránd, a besztercei MADISZ ügyvezető elnöke adták át. A megyében pedig a helyi RMDSZ elnökei, tanácsosai juttatták el mindenkinek.

Továbbá a tavalyi évben napvilágot látott program, amely keretén belül bérmentesen ingázhatnak napi, illetve heti szinten a diákok, idén is folytatódik. Szeptember 10-től kezdődően a következő útvonalakon történik a közlekedés:

  • Szentmátéból, Újősből, Cegőtelkéről, Tacsról, Sófalváról, Besenyőből, BESZTERCÉRE
  • Árpástóról, Felőrből, Rettegről, Somkerékről, Sajószentandrásról, Négerfalváról, Almásmálomból, Szeszármról, BETHLENBE
  • Kékesről VICÉBE.

Az RMDSZ megyei szervezete, a program által közel száz gyereknek oldja meg az ingáztatását bérmentesen.

Nőtt a bentlakó diákok száma! 30 diák döntött idén a bentlakás mellett. Ez azt jelenti, hogy a szervezet gondoskodott a diákok elszállásolásáról, napi háromszoros étkeztetéséről, meditációjáról, valamint megoldotta az ingáztatást péntek délután Besztercéről minden diák szülőfalujába, vasárnap pedig vissza a városba.

Nagy segítséget nyújt a szülők számára és nemcsak, a már két éve szóban forgó délutáni foglalkozás is, amely a 2019/2020-as tanévvel startol. A projektet a Magyar Ifjúsági Értekezlet kezdeményezte és tervezte, idéntől pedig Magyarország kormányának támogatásával, országos programként az Iskola Alapítvány működtetésével történik. 114 diák kérvényezte a délutáni foglalkozást Beszterce-Naszód megye 2 városában, Besztercén és Bethlenben, akikkel 8 pedagógus foglalkozik majd. 12 órától 16 óráig, órarendtől függően a gyerekek megoldják a házi feladatokat a pedagógus felügyelete alatt, különböző kézműves és sport tevékenységeken vesznek részt, valamint közösen elfogyasztanak egy meleg ebédet is. Ugyanakkor Besztercén egy gyermekpszichológus segítségével is fejleszthetjük a diákok képességeit, aki heti egy órát foglalkozik minden csoporttal. A programot Bukarestben és 8 szórványmegyében működik.

A program megyei felelősei köszönetet mondanak Kelemen Hunor, szövetségi elnöknek, Oltean Csongor, a Magyar Ifjúsági Értekezlet elnökének, Décsei Atilla, az RMDSZ Beszterce-Naszód megyei szervezet elnökének, Nagy Zoltán, az Iskola Alapítvány elnökének és mindazon személyeknek, akik közbenjárásával megvalósultak a fent említett bérmentes programok.