2024. április 19. (péntek) -
Emma
napja Beszterce
4°C
1€
= 4.9764 lej
      
= 5.8125 lej
      
100HUF
= 1.2610 lej
      
1$
= 4.6687 lej
      

Csibetábor a csúcson

Idéntől új néven lesz ismert a Megyei Magyar Ifjúsági Tábor, amely egy 16 éves múltnak örvend. A szervezők ez alkalommal a Beszterce-Naszód megyei Fügefürdőt választották helyszínnek, időpontja augusztus 30 – szeptember elseje közé esett. 55 magyar fiatalnak nyújtott egy felejthetetlen élményt a Besztercei MADISZ, a Bethlen Gábor Alap, a Beszterce-Naszód Megyei Tanács, a Communitas Alapítvány, a Beszterce-Naszód Megyei Ifjúsági és Sport Hatóság, a MIÉRT, az RMDSZ Beszterce-Naszód megyei szervezetének és Vincze Loránt, EP-képviselő támogatásával.

Mit takar a Csibetábor? Az esemény megtartotta elsődleges célját, éspedig azt, hogy olyan próbákon vettek részt a fiatalok, amelyek személyiségfejlesztő jelleggel bírtak, amely által megadatott a lehetőség felfedezni saját erősségüket. Teret kapott a tehetséggondozás, az ismeretterjesztés, az intézményeken kívüli közösségszervezés és pályaválasztás is. Idéntől több megpróbáltatás volt a programba, amely főként a csapatmunka fontosságát helyezte előtérbe. Bevállalni, kitartani és megtenni – ezen kulcsszavak köré építhető a tábor.

A résztvevők Beszterce-Naszód megye különböző magyarlakta településeiről érkeztek: Bethlen, Árpástó, Szentmáté, Újős, Magyarnemegye, Mezőveresegyháza, Tacs, Retteg, Somkerék és Beszterce. Érkezéskor megkapták a tábor idejére szükséges anyagokat, majd kezdődtek az összerázó játékok, ahova a szervezők ez alkalommal beszúrtak egy olyan tevékenységet, amelyet a tábor végéig el kellett végezni. Résztvevők és szervezők egyaránt érdekes megpróbáltatásoknak kellett eleget tegyenek: vizes próbák, zenés és táncos feladatok, vicces telefonbeszélgetések, szerelmi vallomások és nem maradhatott ki a régi fogpasztás játék sem.

Szombaton elméleti és gyakorlati próbák is voltak. A hivatalos megnyitón jelen volt Décsei Atilla, az RMDSZ Beszterce-Naszód megyei szervezetének elnöke, Máthé István, Bethlen város alpolgármestere, Antal Attila, Beszterce város tanácsosa és házigazda szerepet betöltve Zoltán-Sipos Tímea, a Besztercei MADISZ elnöke. A megnyitó után az előadók is konkrét faladatot adtak a csapatoknak, ahol pontokat lehetett szerezni.  Ezek után kezdetét vette a Labirintus, ahol a fiatalok a következő próbákat kellett teljesítsék: dinamó reklám, talicskázás, tojásverés, bolond banánok, tornyos szívószálak, kártyás puszik, lézerek harca, bizalom csibéi, turbékoló csibék, titkos üzenet, incsi-fincsi, gumimaci és általános műveltség. A verseny ideje alatt több szempontot is pontoztak a felelősök: gyorsaság, kreativitás, közösségi portálon begyűjtött lájkok száma, meggyőző képesség, stb., valamint a csoportok mentorai is pontozták a versenyzőket.

A kialakult hét csoport közül az Optimisták gyűjtötték a legtöbb pontot: Timbalmas Timea Izabella, Balogh Kálmán, Banga Izabella, Gönczi Evelin Ildikó, Székely Izabella. Ők az a csapat, akik Vincze Loránt EP-képviselő jóvoltából 2020-ban betekintést nyerhetnek Brüsszel látványosságaiba.

II. helyen a Struccok csapata állt: Balog Edit Emese, Bíró Henrietta, Dorloti Árpád, Petrean Robert és Darlaci Ildikó.

III. helyen a Fehér Tigris csapat: Deiac Evelin, Gyenge Szilveszter, Salak Csaba, Pop Márton, Móra Tünde Imola.

Továbbá szép eredményt ért el a Középkoriak csapata: Palatkás Annamária, Oláh-Dee Csongor, Soós Loránd, Albert András, Székely Anca, a Merészek csapata: Bálint Mátyás, Dunere Ana Maria, Albert Tímea, Tóth Sándor Attila, Carabian-Dénes Róbert, a Harcosok csapata: Székely Vanda Antónia, Petrean Norbert, Darlati Dániel, Darlaci Izabella, Csillag Szabolcs. Idén a szervezők is állítottak csapatot, VIP néven: Pap Noémi, Szigyártó Norbert, Szikszai Eliza, Tatár Melitta és Gönczel Roland.

Zoltán-Sipos Tímea, a MADISZ elnöke megfogalmazta, „igyekszünk szórvány megyénk minden magyarlakta településén megkeresni azon fiatalokat, akik hajlandók meghatározni a legfontosabb helyi igényeket, összefogni és megszervezni a helyi ifjúsági életet. A tábor a legjobb példa a kellemes és a hasznos összekötésére.”