2024. február 21. (szerda) -
Eleonóra
napja Beszterce
6°C
1€
= 4.9771 lej
      
= 5.8086 lej
      
100HUF
= 1.2799 lej
      
1$
= 4.6069 lej
      

1848. március 15., a nemzet nagy pillanata!

Az 1848/49-es szabadságharc és forradalom tiszteletére rendezett megemlékezést idén is az RMDSZ Beszterce-Naszód megyei szervezete, a Besztercei MADISZ és a Pro Hereditatem Egyesület szervezte március 15-én, a besztercei Kultúrpalotában.

A jelenlegi országos helyzetben talán a legmegfelelőbb idézet a márciusi ifjak kiemelkedő személyiségei, Petőfi Sándor és Jókai Mór szavai „Testvéreim! A pillanat, melyet élünk, komolyabb teendőkre szólít fel bennünket. Európa minden népe halad és boldogul, haladnunk, boldogulnunk kell nekünk is. Legyen béke, szabadság és egyetértés! Követeljük jogainkat, melyet eddig tőlünk elvontak, s kívánjuk, hogy legyenek azok közösek mindenkivel.” E buzdító kijelentés tartalmazza azt az akaratot, amely ezelőtt 171 évvel élt, és most is él a magyar népben: a békét, a szabadságot, a sorsunk jobbra fordulását, jogaink elismerését és tiszteletben tartását akarja!

Március 15-e egy jeles nap a nagyvilág minden sarkában, ahol magyar érzelmű szív dobog. Ezen a napon tisztelettel hajtanak fejet azok emlékére, akik félelmet nem ismerve, nemtől és életkortól függetlenül az annyira áhított szabadságért szálltak síkra. 

A Besztercén megszervezett ünnepi eseményen jelen volt: Winkler Gyula, európai parlamenti képviselő, Ovidiu Teodor Crețu, Beszterce város polgármestere, Puica Vasile, a Beszterce-Naszód megyei tanács alelnöke, Mihaela Ivan, a megyei prefektúra szóvívője, Hetzmann Róbert, a Magyar Patrióták Közösségének elnöke.

Winkler Gyula EP-képviselő ünnepi beszédét a Bem József erdélyi hadjáratának egyik fordulópontjára, a 1849-es Piski csatára alapozta, amelynek üzenete, hogy azok is tudnak győzni, akik kevesebben vannak. „Mi is tudunk győzni akkor is, ha nem vagyunk a székely vagy a párciumi többségben. Tudunk győzni úgy, hogy megtartjuk az anyanyelvünket, működtetjük iskoláinkat, tisztelettel, szeretettel és eredményekkel állunk ki az egyházaink mellett. Nem engedjük kiürülni a templomot! Nem engedjük kiürülni az iskolát! Ez egy olyan csata, amelyet minden nap vívunk 170 éve.” – jelentette ki az európai parlamenti képviselő, majd három gondolatban fogalmazta meg, hogy miért van szükség arra, hogy magyar képviseletünk legyen Brüsszelben:

1. Folytatni kell a fejlesztéseket. Az EU költségvetése most lesz megállapítva a következő hét esztendőre. 2. Vívjuk ki az európai szintű kisebbségvédelmi szabályozást. 3. Tudjunk Kárpát-medencei magyarságban gondolkozni, Kárpát-medencei nemzeti célokat követni és mindezt úgy, hogy közben tiszteljük és szeretjük azokat, akikkel együtt élünk, elfogadjuk egymást, tiszteljük egymás értékeit es tiszteljük Európa értekeit.”

Továbbá az esemény házigazdája, Décsei Atilla, megyei elnök, egy rövid történelmi áttekintő után megfogalmazta, hogy „nekünk 2019-ben is meg kell vívnunk küzdelmünket a szabadságunkért. Ma nem háborúkban fegyverekkel, hanem erős magyar képviselettel, szövetségeseinkkel harcolunk a magyar ügyért. Nem mindegy, hogy mekkora a sereg, amikor szabadságunkért harcolunk. Azért kell megerősítenünk a magyar képviseletet az Európai Parlamentben, hogy kellő súllyal folytathassuk a szabadságunkért folytatott küzdelmet. Köszönöm azoknak, akik aláírásukkal minket támogattak és támogatnak, valamint megkérem őket május 26-án voksukkal is támogassanak. Önök ismernek minket és munkásságunkat, tudják kik vagyunk és azt is, hogy a következőkben is számíthatnak ránk.”

A nemzeti Ünnepünk alkalmából rendezett program fénypontja a Kormorán együttes élő koncertje volt. Az a zenekar lépett fel a besztercei Kultúrpalota színpadán, amelyet Koltay Gergely alapított 1976-ban. Ők 1978-tól elsőként ötvözték Magyarországon a folk és a rock műfaját, ezzel zenei stílust teremtve, amelyet azóta sok más együttes követett. Színpadra álmodták a népzene hangszerparkját és a rockzene instrumentumait. Fennállásuk óta több, mint száznegyven zenealbumot publikáltak Magyarországon és külföldön. A Kormoránt 2006-ban kitüntették „A MAGYAR ÖRÖKSÉG” díjjal, valamint a zenekar 2001-ben megkapta a megtisztelő „MAGYAR SZABADSÁG” díjat.

Az esemény támogatója az RMDSZ által alapított Communitas Alapítvány és az Ügyvezető elnökség.