2024. március 28. (csütörtök) -
Gedeon, Johanna
napja Beszterce
9°C
1€
= 4.9730 lej
      
= 5.8167 lej
      
100HUF
= 1.2583 lej
      
1$
= 4.6085 lej
      

Beiratkozási elmélkedés

Miért jobb választás, ha iskolaválasztáskor a magyar tagozat mellett döntünk?

Március 4-én kezdődött a beiratkozási periódus az iskolák előkészítő osztályaiba. Ilyenkor szokott feltevődni bennem újra az a kérdés, hogy az idén is csalódni fogok-e egy jó pár ismerősömben, sőt jó barátomban, netalán rokonomban, mint ahogy sajnos már volt példa rá, hogy nem iratják magyar tagozatra gyereküket, mert ahogyan ők mondják, jobban tudjanak érvényesülni az életben. Ezt főleg a vegyes házasságban élők részéről hallom. Teszik ezt leginkább kényelemből vagy lustaságból, hiszen így a gyereknevelés terhének túlsúlya nem őket érinti, mert ők nagyon foglaltak. Nincs idejük házi feladatokra a kicsivel, így aki foglalkozik vele, az a román anyuka vagy néha apuka, tehát vele csak románul lehet a házit megoldani. Ilyenkor megszületik az „okos megoldás”, de főleg kényelmes – a gyereket román osztályba íratják (egyesek még azután is, miután elmagyarázzák nekik a tanítónők, hogy a délutáni oktatás által ötödik osztályig a házikat az iskolában oldják meg a diákok, komoly felügyelet alatt).

 Természetesen ezek a kényelmes, vagy enyhébben felületesen gondolkodó szülők nem gondolnak abba is bele, vagy inkább elhessegetik maguktól azt a leselkedő pánikkeltő gondolatot, hogy ez esetben ők a család utolsó tagjai, akik még magyarul éreznek a családban. Amennyiben ez tényleg így van, akkor feladjuk a lehetőségét annak, hogy gyerek legalább félig magyar IS legyen!

MERT így tevődik fel a kérdés: akarjuk-e azt, hogy gyerekünk több legyen, mint más gyerek?  MERT azáltal, hogy úgy döntünk, a gyerekünket magyar tagozatra íratjuk, azt döntöttük el, hogy őbelőle több lesz, mint egy olyan gyerekből, aki nem kap dupla lehetőséget. Főleg, ha vegyes házasságból származó, akkor nem félig román és félig magyar lesz, ha magyar tagozaton tanul, hanem köztudottan ahány nyelvet beszélsz, annyi ember vagy. Tegyük hozzá azt is, hogy nemcsak kétnyelvű (többnyelvű: angolt és németet is tanulnak) lesz, de két alapkultúrát is elsajátítanak, ami gazdagabbá, színesebbé és eredményesebbé teszi a gyerekünk jövőjét!

 Mindezek mellett szóvá kell tennem azt is, hogy mennyi más előnnyel jár a Beszterce-Naszód megyei kisgyerek magyar osztályba való íratása:

  • a magyar előkészítő osztály az a közösség, ahol a gyerek biztonságban tanul, fejlődik és jól érzi magát;
  • ebben a multikulturális környezetben jól elsajátítja a magyar, a román, angol és/vagy német nyelvet;
  • a Rákóczi Szövetség beiratkozási csomagját veheti át a besztercei Rákóczisoktól és a Datura Egyesülettől (az ajándékcsomag tartalma: tanfelszerelés, CD-k, meséskönyvek, játékok + 10.000 Ft.)
  • az RMDSZ Beszterce-Naszód megyei szervezetétől és a Rákóczi Szövetségtől a magyar előkészítő osztályba beírt gyerek egy kb. 70 eurós értékű alaptanfelszereléssel rendelkező iskolatáskát kap ajándékba!
  • tapasztalt tanítónő oktatja gyerekét!
  • a Szülőföldön Magyarul program keretén belül 22.400 forintnak megfelelő lejt kapnak évente a Bethlen Gábor Alaptól, amíg a magyar tagozaton tanulnak!
  • Besztercén és Bethlenben 2019 őszétől díjtalan a délutáni oktatás és étkeztetés!

Ne feledjük Zrínyi Miklós szavait: „Egy nemzetnél sem vagyunk alábbvalók.”