2023. november 28. (kedd) -
Stefánia
napja Beszterce
1°C
1€
= 4.9725 lej
      
= 5.7376 lej
      
100HUF
= 1.3086 lej
      
1$
= 4.5419 lej
      

A Magyar Kultúra Napja megünneplésére került sor Besztercén

A besztercei Római Katolikus templomban ünnepelték meg a Magyar Kultúra Napját 2019. január 20-án, 12 órai kezdettel, a Besztercei EMKE és a Besztercei Római Katolikus Plébánia rendezésében.

A magyar kultúra napját 1989 óta ünnepeljük január 22-én, annak emlékére, hogy – a kézirat tanúsága szerint – Kölcsey Ferenc 1823-ban ezen a napon fejezte be a Himnusz kéziratát.

Ft. Msgr. Geréd Péter, pápai káplán, besztercei fő esperes-plébános által celebrált szent misét követően, elkezdődött a Magyar Kultúra napja alkalmával szervezett előadás, Isten Kezében címmel. A résztvevők az Erdélyi Helikon költőinek Áprily Lajos, Dsida Jenő, Berde Mária, Bartalis János, Reményik Sándor istenes verseiből hallgathattak válogatást Kilyén Ilka, marosvásárhelyi Magyar Örökség díjas színművész előadásában. A versek között Dr. Molnár Tünde, marosvásárhelyi orgonaművész orgona játéka hangzott el  Johann Sebastian Bach, Liszt Ferenc, Bartók Béla-Terényi Ede, Samuel Scheidt, Francois Dandrieu és Louis-Claude Daquin műveiből. Az rendezvényen több mint százan vettek részt.

 

Az eseményt szervezte: az Erdélyi Magyar Közművelődési Egyesület besztercei szervezete és a besztercei Római Katolikus Plébánia. Támogató az RMDSZ Beszterce-Naszód megyei szervezete.

%d bloggers like this: