2024. március 29. (péntek) -
Auguszta
napja Beszterce
16°C
1€
= 4.9695 lej
      
= 5.8126 lej
      
100HUF
= 1.2621 lej
      
1$
= 4.6078 lej
      
Magyarországra látogatott a fiatal besztercei csapat

Amikor a múlt és a jelen új értelmet nyer

Magyarországra látogatott a fiatal besztercei csapat

Újabb célpontot választott a Besztercei MADISZ a Természetünk Patikájában című esemény keretén belül, és a választás ez alkalommal Magyarország fővárosára, Budapestre esett. Szeptember 14-16 között egy húsz fős csapat betekintést nyert az Európai Unió kilencedik legnépesebb városának érdekességeibe.

A projekt célja, hogy a fiatalok nemcsak a virtuális világ által szerezzenek tudomást a hozzánk közel fekvő értékekről, hanem személyesen is megtekinthessék, ugyanakkor lehetővé teszi, hogy egészségi állapotukat is a lehető legtovább megőrizzék.

A 2013 óta minden évben megszervezett esemény idén is nagy sikernek örvendett. Budapestről azt hangoztatják, hogy a világ 25  leglátogatottabb városa és a fiatal csapat úgy döntött, hogy megörökíti emlékezetében a város kiemeltebb turisztikai pontjait.

A fiatalok pénteki érkezésük után elsőként az Országháznál álltak meg, amely a főváros egyik legismertebb középülete, és szinte mondhatni, hogy nincs olyan látogató, aki  ne járt volna ott. A világ harmadik legnagyobb parlamentje, a törvényhozás otthona, a Szent Korona őrzési helye. A 17 éven át épülő impozáns alkotás elrendezése teljesen szimmetrikus, hiszen egy kétkamarás országgyűlés számára készült. A két ülésterem méretében és kialakításában teljesen megegyezik egymással, ezzel utalva a népképviseleti alsóház és a történelmi felsőház egyenrangúságára.

A péntek délutáni program turisztikai szempontból is jelentős látnivalókat rejtegetett, hiszen megtekinthették a város legrégibb hidjait, a Széchenyi lánchidat, a Szabadság hidat, a Margit hidat, Erzsébet hidat, valamint a Pest és Buda között fekvő, a Duna egyik parkosított szigetét, a Margit szigetet.

Az esti célponta Gellérthegy tetején fekvő erőd, a Citadella volt, amelyet az 1848-49-es magyar forradalom és szabadságharc leverése után 1854-ben emelt a Habsburg uralkodóház. A fiatalok megcsodálhatták a fentről látható gyönyörű város panorámátját is.

Szombaton a város leghíresebb bevásárlóutcája, a Váci utca került megtekintésre, ahol mindenki kisebb-nagyobb emlékeket vásárolhatott. Az úti cél továbbra az Andrássy út 60 szám fele vezetett, ahol a Terror Háza múzeum áll. Az épület a XX. században a magyar történelem két szégyenteljes és tragikus korszakában, valóban a terror háza volt. 1944-ben a nyilas rémuralom idején ez az épület volt a Hűség háza, a nemzetvesztő magyar nácik pártszékháza. Az épület pincéiben a nyilasok emberek százait kínozták meg, és gyilkolták le. 1945-1956 között pedig a hírhedt kommunista terrorszervezet, az ÁVO (Államvédelmi Osztály) és utóda, az ÁVH (Államvédelmi Hatóság) rendezkedett be ugyanitt. Az elképzelhető legborzalmasabb, rendszerint hetekig tartó kínzásokban az áldozatok egy része már a kihallgatás közben belehalt. A fogvatartottak javarésze hajlandó volt bármilyen jegyzőkönyvet aláírni. A jelenleg múzeumként működő épület a terror áldozatainak állít emléket, de mementó is, ami a terrorista diktatúrák rémtetteire emlékeztet, valamint azt példázza, hogy a szabadságért hozott áldozat nem hiábavaló.

Magyarország a maga látványosságaival, finomabbnál finomabb ételeivel lehetőséget adott a Besztercei MADISZ fiataljainak, hogy történelmi és kulturális ismereteiket fejlesszék. Az esemény támogatói a Bethlen Gábor Alap, a Communitas Alapítvány és az RMDSZ Beszterce-Naszód megyei szervezete.