2024. március 29. (péntek) -
Auguszta
napja Beszterce
15°C
1€
= 4.9695 lej
      
= 5.8126 lej
      
100HUF
= 1.2621 lej
      
1$
= 4.6078 lej
      

Tavaszi Fesztivál

Megújult arculattal, de a régi jó szokásokat megtartva, régi-új helyszínen a besztercei Schullerwald parkerdőben került megrendezésre május 27-én, vasárnap a már jól ismert Besztercei Majális, idéntől Tavaszi Fesztivál név alatt.

„Az újdonság varázsa” jelmondattal indult útnak a már jól ismert Besztercei Majálist helyettesítő Tavaszi Fesztivál, magújult névvel és arculattal. Aki vasárnap az esemény helyszínére látogatott rengeteg szórakozási és rekreációs lehetőség közül választhatott. A délelőtt a szabadtéri játékokkal kezdődött, amelyre kicsik és nagyok egyaránt feliratkozhattak. A legügyesebbeket a szervezők díjazták is. Azoknak a gyerekeknek sem kellett unatkozniuk, akik nem iratkoztak fel a szabadtéri versenyekre. A szervezők gondoskodtak számukra ingyen használható óriás csúszdáról. Idén is volt játék kuckó, na meg az elmaradhatatlan arcfestés, amely minden évben nagy sikernek örvend.

Nem maradt el a gulyásfőzés sem, amiben mi magyarok a világon a legjobbak vagyunk. Öt üstben krumpliból, a hatodikban pedig babból főtt a fejedelmi étel. Szente Mária és Toók Katalin, a Beszterce-Naszód megyei Nőszervezet, illetve Láncszem Nőegylet részéről egy üstben bab gulyást, Zoltán Attila és Csete Mihály a Besztercei RMDSZ részéről két üstben, Besztercei Magyar Iparosok Közművelődési Egyesülete egy üstben, a Besztercei MADISZ fiataljai egy üstben, a Székelyföldről a székely-szórvány partnerség nevében városunkba látogatott HÁRIT (Háromszéki Ifjúsági Tanács) fiataljai, Antal Balázs vezetésével szintén egy üsteben krumpligulyást főztek.  Az önkéntes gulyásfőző csapatok napközben, a jelenlevők között ingyen szétosztották a több száz adag finom eledelt.

A kulturális programok pontban délben kezdődtek. A fesztivált az óradnai fúvószenekar nyitotta meg, Szabó Lehel vezetésével. Őket a cegőtelki fúvósok követték, Bálint Levente irányítása alatt.

A kér fúvós zenekar fellépése után következett, az esemény ünnepélyes megnyitója, amelyet Décsei Atilla-Lehel, az RMDSZ Beszterce-Naszód megyei elnöke indított, anyaországi és belföldi meghívottak társaságában. Felszólalt Oltean Csongor, az RMDSZ ügyvezető alelnöke, egyszersmind a MIÉRT elnöke, Baracsi Endre, Szabolcs-Szatmár-Bereg Megyei Közgyűlésének alelnöke, valamint Sztolyka Zoltán, Rozsály község polgármestere.

Az ünnepélyes megnyitón Baracsi Endre átadta a Szabolcs-Szatmár-Bereg Megyei Közgyűlés ezüst emlékérmét Décsei Atilla, megyei elnöknek, a határon túl élő magyarság érdekében kifejtett kiemelkedő tevékenysége elismeréseként.

Az ünnepélyes megnyitót Sztolyka Zoltán és Szilágyi Ilona néptánca zárta.

  Ezek után folytatódott a kulturális műsor a Tekei Tulipán néptánccsoport fellépésével Simon Szabolcs táncoktató irányításával. Köszönet jár továbbá Kiss Ilonának és Mihálci János, tekei RMDSZ elnöknek, akik lehetővé tették a tekei csoport részvételét az eseményen.

A színpadra Szilágyi Ilona vezetésével a Besztercei Vadrózsa néptánccsoport fiataljai léptek. Őket a besztercei 10-es óvoda Szivárvány csoportja követte „Szembe babám, ha szeretsz” című műsorral, Pásztor Ágnes óvónő vezetésével. Ez után következett a Zselyki Hagyományőrző néptánccsoport, amelyet Vajda Ilona irányított.

A színpad újra a legkisebbeké lett. A 6-os óvoda két csoportja lépett fel a Manó csoport, Barta Brigitta és Gorboi Enikő, valamint a Szívecske csoport Pásztor Tünde és Darlati Enikő óvónők vezetésével. A cegőtelki óvoda következett a fellépők során Szőllősi Melinda irányításával, majd utoljára, de nem utolsó sorban következett az óvodák rendjén a Szikszai Tünde és Oláh Dee Melinda „csemetéi”.

A székely-szórvány partnerségnek köszönhetően lépett a színpadra a Csernátoni Pántlikácska Ifjúsági Néptánccsoport. Ők Mezőségi és Küküllő menti néptáncokkal szórakoztatták a közönséget. A koreográfiájukat Keresztes Gabriella, Gere Csaba és Fákó Alpár-Attila állította össze.

Nem hiányozhatott a színpadról a 140 éves Zselyki fúvószenekar sem, akik Vajda György vezetésével ismét emelte az esemény fényét.

Antal Annamária tanítványai is maradandót „alkottak”. A Lotus Dance tánccsapat 18 különböző tánccal lépett fel, melyek között volt modern, akrobatikus és mesebeli tánc is.

A latin táncok kedvelői Szakács Hunort és párját Ionela Bolfa-t láthatták a színpadon, akik a Bethlen táncol képviseletében érkeztek a fesztivál színpadjára.

Az est humor produkcióval kezdődött. A színpadon két kedvelt humorista lépett fel András Előd és György Botond, ők másfél órán keresztül nevettették a jelenlevőket.

Az est fénypontja az UFO UPDATE koncert volt. A kilencvenes évek sztárjai fergeteges ritmussal és pörgős zenével szórakoztatták a résztvevőket és zárták az eseményt.

Az idei Tavaszi Fesztivált az RMDSZ megyei és városi szervezete, a Besztercei MADISZ, a Beszterce-Naszód megyei RMDSZ Nőszervezet, a Láncszem Nőegylet, a  Besztercei Magyar Iparosok Közművelődési Egyesülete, valamint a Pro Hereditatem Egyesület  szervezte.

Az esemény nem jöhetett volna létre az RMDSZ által alapított Communitas Alapítvány, Bethlen Gábor Alap és a Megyei Kulturális Központ támogatása nélkül.