2024. április 23. (kedd) -
Béla
napja Beszterce
17°C
1€
= 4.9762 lej
      
= 5.7698 lej
      
100HUF
= 1.2629 lej
      
1$
= 4.6699 lej
      

Örvendj Ég, Örvendj Föld 2017

Advent második vasárnapján, december 10-én került megrendezésre tizenharmadik alkalommal a besztercei Kultúrpalota épületében a Beszterce-Naszód megyei magyarok hagyományos karácsonyi ünnepsége, az Örvendj Ég, Örvendj Föld. Az eseményen közel 700 személy fordult meg, ebből Beszterce-Naszód megye 9 településéről, 15 csoport összesen 400 gyermekkel és ifjúval szerepelt.

Bizalmas szívvel járom a világot,

S amit az élet vágott,

Behegesztem a sebet a szívemben,

És hiszek újra égi szeretetben,

Ilyenkor decemberben.

Juhász Gyula idézete hűen tükrözi a jelenkori ember világát. A sok stressz, gond s megannyi bajjal teletűzdelt mindennapokban hajlamos az ember olyan mókuskerékbe lépni, melyből nagyon ritkán tud kikerülni. A szürke mindennapok elfeledtetik velünk a létünk valóját, a szeretet erejét és azt, hogy ilyenkor december végén szeressünk, legyünk adakozóbbak, figyeljünk oda jobban embertársainkra.

A megváltó Jézus születését ünnepli decemberben az egész keresztyén társadalom, így mi magyarok is. Az adventi időszak, melybe már két hete óta beléptünk a várakozás időszaka, az az időszak, melyben felkészülünk lélekben egyik legszentebb ünnepünkre a karácsonyra.

 A Beszterce-Naszód megyei szórványmagyarság, idén hagyományos módon ünnepelte karácsonyi ünnepségét. Ilyenkor az ezelőtti évekhez megszokott módon, a megye magyar lakta településeiről óvodás és iskolás gyerekek szereplésével zajlott a mintegy négy órás ünnepség.

A vasárnap déli 12:00 órakor rajtoló rendezvény, a politikai elöljáróink és magyarországi barátaink köszöntő beszédével kezdődött. Beszédet mondott Décsei Atilla, az RMDSZ Beszterce-Naszód megyei elnöke, Baracsi Endre, Szabolcs Szatmár Bereg megye önkormányzatának alelnöke, Sztolyka Zoltán, Szabolcs Szatmár Bereg megye önkormányzatának tagja és Rozsály község polgármestere, Puica Vasile, a Beszterce-Naszód megyei tanács alelnöke, valamint Cristian Niculae, Beszterce városának alpolgármestere.

Az ünnepi felszólalások után a legkisebbek vették át a besztercei kultúrpalota hatalmas színpadát. Elsőként a besztercei 6-os számú napköziotthon Manó csoportjának óvodásai „törték meg a jeget” a „Téli varázs” című táncos jelenettel. Felkészítőik Gorboi Enikő és Barta Brigitta tanítónők voltak. Másodiknak a várkudui Mákvirág csoport „Karácsony, karácsony, drága ünnepünk” című ének, verses összeállítását láthatták az egybegyűltek, Liber Judit óvónő és Kolozsvári Éva tanítónő vezetésével. Őket a besztercei 10-es számú óvoda, Szivárvány csoportjának táncos műsora követte. Felkészítőjük, Pásztor Ágnes óvónő. A Szivárvány csoportos ovisok műsora után következett az Andrei Mureşanu Főgimnázium III. és IV. osztályos csoportja, akik furulya és hegedűjátékkal varázsolták el a közönséget. Előadásuk címe: Zenés Karácsony. Vezetőik Bocskai Tünde és Bálint Éva voltak. Ötödik fellépőként a tekei Tulipán csoport „Kis Karácsony, Nagy Karácsony” műsora került a közönség elé, Kiss Ilona felkészítő vezetésével.

Teke után következett Cegőtelke, a lelkes óvodás és iskolásokkal felálló csoportja, az ők előadásuk címe az „Adventi gyertyák története”. Köszönet Szőllősi Melinda felkészítőnek. Óradna következett a fellépők sorrendjében, őket Szente Mária tanítónő készített fel. Nevük a Mikulás csoport, műsoruk pedig a „Jöjj hamar angyal bácsi!” volt. Óradnát a felőri iskolások csoportja követte a „Karácsony ünnepén” előadással. Felkészítőjük Rémán Mária tanítónő.

A besztercei, 6-os Napköziotthon, Szívecskék csoportja „Táncos hópihék” előadását is nagy figyelem övezte, felkészítőik Pásztor Tünde és Darlati Enikő. A szászlekencei iskolások is velünk együtt várták a karácsonyt, Grec Margit és Kovács Melinda vezetésével. Ők „Az Örömcsillag kántái” című énekes összeállításukkal örvendeztették meg a közönséget.

A 2017-es Örvendj Ég, Örvendj Föld legnépesebb csoportja a magyarnemegyei csoport volt. Közel 50-en léptek a színpadra, a fellépők a Fények csoportja nevet választották maguknak, előadásuk címe „Karácsony jöjj már”, a csoport felkészítője Szabó Erika.

Ezután a besztercei Andrei Mureşanu Főgimnázium első osztályos diákjainak „Manók és mikulás lányok tánca” című ünnepi előadását tekinthettük meg.  Felkészítőjük Marosan Melinda-Enikő tanítónő. E csoportot is egy szintén besztercei követte, mégpedig az Andrei Mureşanu Főgimnázium előkészítő osztálya, a „Hópihék tánca” előadással. Felkészítőjük Carabian-Dénes Ágnes.

A sófalvai gyerekek csoportja idén Nt.Bocz Gábor református lelkész vezetésével érkezett az ünnepségre. Ünnepi műsoruk címe az „Ünnepvárás” volt. Az idei esztendő utolsó fellépője, mely az előadások rendjén zárta a műsort a besztercei Andrei Mureșanu Főgimnázium ötödik, hatodik és hetedik osztályos tanulóinak előadása volt. Ők „Adventi énekek” című összeállítással készültek, Adventi csend név alatt. Felkészítőjük: Lévai Ilona tanárnő.

Az ünnepi eseményt a szokásokhoz híven a történelmi egyházaink képviselőinek, idén Nt.Bocz Gábor sófalvai református lelkipásztornak és Nt.Kelemen Sándor baptista lelkipásztornak a záró áldásával, majd a „Csendes éj, szentséges éj” című énekünk közös eléneklésével zárult.

E nagyszerű, hagyományőrző ünnepség nem jöhetett volna létre a Szabolcs-Szatmár Bereg Megye Önkormányzata, a Beszterce-Naszód megyei Kulturális Központ, az RMDSZ Ügyvezető elnöksége, a Bethlen Gábor Alap, valamint a Communitas Alapítvány támogatása nélkül. Az eseményt szervezte az RMDSZ a Beszterce-Naszód megyei szervezete, a Besztercei Madisz és a Pro Hereditatem Egyesület. Továbbá köszönet jár azoknak a szülőknek, lelkipásztoroknak, pedagógusoknak és gyerekeknek, akik a megye minden pontjáról eljöttek, hogy együtt ünnepeljük a karácsonyt. Ez úton is kívánunk nekik Áldott békés Karácsonyi Ünnepeket!

További képeket >>>ITT<<< láthat az eseményről!