2024. március 29. (péntek) -
Auguszta
napja Beszterce
16°C
1€
= 4.9695 lej
      
= 5.8126 lej
      
100HUF
= 1.2621 lej
      
1$
= 4.6078 lej
      

XIV. MADISZ Ifjúsági tábor

Régi új helyszínen, Oláhszentgyörgyön került megrendezésre, a XIV-ik alkalmat megért MADISZ Ifjúsági tábor. A háromnapos eseményen közel 50 fiatal vett részt, Beszterce-Naszód megye számos magyar lakta településéről. A festői helyszínen három napon keresztül versenyeztek, sportoltak, de legfőképpen szórakoztak az idei táborban résztvevők.

 

            Régi új helyszínen, Oláhszentgyörgyön került megrendezésre a 2017 augusztus 25-27-e között megrendezett XIV-ik MADISZ Ifjúsági tábor. Az Ifjúsági tábor visszatért a két évvel ezelőtti helyszínére, hiszen 2015-ben is úgy, mint most az oláhszentgyörgyi, Beszterce-Naszód megyei Ifjúsági és Sport Hatósághoz tartozó táborhelyen tartották a rendezvényt.

            Az indulás 52 személyes autóbusszal történt, augusztus 25-én délután a besztercei nagy park melleti áruház parkolójából, majd egy órai utazás után, már vígan regisztráltak és foglalták el szobáikat a táborozók.

            Első nap délután, összerázó játékokkal vette kezdetét a tábor. A résztvevők akik Beszterce-Naszód magyar településeiről: Beszterce, Bethlen, Magyardécse, Mazőköbölkút, Szentmáté, Újős, Kékes, Mezőveresegyháza, Magyarnemegye, Tacs és Cegőtelkéről érkeztek így kezdték meg az ismerkedést egymással és a szervezőkkel.

            Ezután a szervezők csoportokra osztották a résztvevőket, és kiosztották nekik a tábortűz melletti szerepjáték próbáit, majd elkezdődtek a sport vetélkedők melyek után a vacsorára került sor. A szombat a reggelivel és a hivatalos megnyitóval vette kezdetét. Parti János az RMDSZ Beszterce-Naszód megyei szervezete nevében, köszöntötte a résztvevőket, majd elmondta:” Nagy öröm számomra ennyi magyar fiatalt egyhelyen látni. A fő célunk, hogy összehozzuk a Beszterce-Naszód megye különböző területein élő magyar fiatalokat, és arra buzdítsuk őket, hogy a magyar oktatást válasszák. Azt szeretnénk, ha az ifjúsági  táborában mindenki jól érezné magát.”-majd hozzátette. „Nagy munka áll egy ilyen tábor megrendezés mögött, hiszen a szervezők pályázati támogatással oldják meg azt, hogy a résztvevők ingyen táborozhassanak.

            A megnyitó után, elkezdődtek a vetélkedők is. Az első megmérettetésen mely a történelmi vetélkedő nevet kapta, a csoportok nevet, kabala állatot és címert kellett rajzolniuk. így alakult meg a négy csoport. Az első csoport a NON STOP HUHU nevet választotta ebben a csapatban Székely Pólika, Tatár Melitta, Martonos Magor Tamás, Lakatos Fábián, Dorloti Árpád és Kántor Csaba volt. A második csoport a PE GAS US  nevet választotta tagjai pedig Máté Arianna, Király Ashley, Márton László Roland, Lakatos Kálmán és Orbán Szabolcs-István voltak. A MR. TAB nevű csoportban Gergely Brigitta, Kis Anita, Székely Róbert, Nagy Adrien és Takács Gabriel kaptak helyet, míg a negyedik csoport mely a FARKASOK névre hallgatott Balázs Andrea, Fazekas Emőke-Ildikó, Orbán János Levente, Schuler Róbert és Palatkás Róbert alkotta.

            A második vetélkedőn a csapatok kontrasztokat kellett írjanak a mai világunkból, míg a harmadik vetélkedő mely a „Selfie-zzél egy állatkával”-nevet viselte a reggel legizgalmasabb próbája. Itt a csapatok egy adott idő köz között a településen járva állatokkal kellett fényképeket készítsenek. A próbát nagyon jól teljesítette mindhárom csapat, de az igazi próbák csak ezután következtek.

Az ebéd után következett a hagyományos labirintus játék, mely 10 próbából állt. A próbák nevei is sokatmondóak: Sminkelés (itt a fiúknak kellett kifesteni a lányokat), Tojás dobálás, Ballon + Spagetti, Seprűnyél, Két fa közt a cérna, Lisztes Lufi, Lepedő a földön, Lufik a levegőben, Minden a szájban és a Sürgés forgás. A szombati napot buli zárta.

 

            A szombati a próbákon dölt el ki lett a XVI.MADISZ Ifjúsági tábor győztes csapata, melyet vasárnap haza indulás előtt hirdettek ki a szervezők. A következő eredmény született

I hely: NON STOP HUHU (Nyereményük Brüsszeli kirándulás és színes adathordozó)

  1. hely:PE GAS US(Nyereményük korszerű táblagép)

III. hely: FARKASOK (Nyereményük utazó táska)

  1. hely:MR. TAB

 

A díjak átvétele után, mindenki összepakolt és vidám jókedv közepette szállt fel a buszra és intett búcsút a festőién szép Oláhszentgyörgy-nek.

A XIV.-Ifjúsági tábort támogatta a Beszterce-Naszód Megyei Ifjúsági és Sport Hatóság, a Communitas Alapítvány, Sógor Csaba, európai parlamenti képviselő, a MIÉRT és az RMDSZ Beszterce-Naszód megyei szervezete.

 

Több képet >>> ITT <<< láthat az eseményről!