2024. március 29. (péntek) -
Auguszta
napja Beszterce
9°C
1€
= 4.9730 lej
      
= 5.8167 lej
      
100HUF
= 1.2583 lej
      
1$
= 4.6085 lej
      

Felújult a Besztercei Magyar Ház Homlokzata

Augusztus közepén került vissza régi helyére, a Beszterce Magyar Ház homlokzatának falára, a 46-os házszám. Ezzel a művelettel sikeresen véget ért a 2017-re tervezett homlokzat felújítási munkálata. A munkálat engedélyeztetési folyamata már két évvel ezelőtt megkezdődött, a munkálatok azonban csak az idei év június elején kezdődtek meg. Először új fa ablakok és nyílászárók kerültek felszerelésre a homlokzati részen majd július végén kezdődött meg a homlokzat javítása és újra festése. E mellett a homlokzat feletti részre új csatornát szereltek, a homlokzat alját és talapzatát kő burkolattal látták el. Décsei Atilla-Lehel a Beszterce-Naszód megyei RMDSZ elnöke, kérdésünkre a következőket nyilatkozta:

„Örömünkre szolgál bejelenteni, hogy a Besztercei Magyar Ház, mely egyszersmind érdekszervezetünk és megannyi más helyi magyar szervezet székhelye, 2017-es évre tervezett felújítási munkálatai sikeresen befejeződtek. Hálánkat és köszönetünket szeretnénk kifejezni az RMDSZ Ügyvezető Elnökségnek, a Communitas Alapítvány révén, hogy anyagi támogatásával lehetővé tette, az idei esztendőre tervezett munkálatok anyagi hátterének biztosítását. Idén ebből a támogatásból és saját forrásokból sikerült az épület homlokzatán lévő PVC ablakkeretek és nyílászárók cseréje, melyeket új, fából készült ablakkeretekre és új nyílászárókra cseréltünk. Sikerült továbbá a homlokzat felújítása (javítása és újra festése) valamint új csatorna felszerelése a homlokzat feletti részre. E mellett a homlokzat alját és talapzatát kő burkolattal ellátni. Külön köszönet jár Csurka Attila tervezőnek, Dari Csaba építésznek és Majos Zoltán úrnak, akik nélkül e projekt nem valósulhatott volna meg.”

Az elnök úr hozzátette:

„A munka azonban ezzel nem ér véget, hiszen a java csak ezután kezdődik. A három évre megszerzett építkezési engedélybe belefoglaltuk vendégszobák létrehozását is, melyre azért volna szükségünk, hogy elszállásoljuk a különböző eseményeinken résztvevő előadóinkat, vendégeinket és a rászoruló magyar diákokat, akik nem engedhetik meg maguknak, a bentlakás költségeit, ezért anyanyelven való tanulások esélye elvész és általuk saját magyar jövőnk is Beszterce-Naszód megyében. Anyagi forrásaink azonban végesek, ezért minden külső segítséget szívesen fogadunk, hogy az eltervezett munkálatokkal minél hamarabb végezhessünk.

A Besztercei Magyar Ház, a Beszterce-Naszód megyei magyar emberek és azon belül a besztercei magyarság körében oázist jelent szórvány vidékünkön, ezért nagyon fontos számunkra állagát megőrizni, fenntartani és idővel bővíteni.”

A Besztercei Magyar Ház 2002-ben nyitotta meg kapuit, azóta számos magyar érdekszervezet, többek között a Beszterce-Naszód megyei RMDSZ, a Besztercei MADISZ és a Pro Hereditatem Egyesület székhelye. Itt kapott helyett továbbá a Lestyán József-ről elnevezett magyar könyvtár is.