2024. március 19. (kedd) -
József, Bánk
napja Beszterce
4°C
1€
= 4.9715 lej
      
= 5.8088 lej
      
100HUF
= 1.2606 lej
      
1$
= 4.5614 lej
      

Ültessünk , plántáljunk ? !

Bár mai társadalmunk a jövő nemzedékből önző és magának való embert szeretne faragni, olyat aki ne törődjön se múlttal se jövővel, mégis van egy hely , ahol még odafigyelnek az ember formálására. Ez az iskola. Mióta iskolák vannak, a tanítók , tanárok  mindig a jövőt építették. Ezért „hálából” szeretetet és megbecsülést kaptak. Tanárok és tanítványok egy közös nagy családba tartoztak, ahol a tanítvány úgy nézett tanítójára, mint a közösség családfőjére. A tanárok abban jártak, hogy az elmúlt napok jókedvűen, lazán, játékosan teljenek, hogy megszeressék a diákok az iskolát a tudást. Ne érezzék úgy, hogy az iskola teher.

A mai iskola egy nagy „szakadék” társadalmunkban, igazából egy sziget „ Az aranyember” szigete. Itt tanulhatnak  emberséget, nemzettudatot, régen elfelejtett értékrendeket emberpalántáink.

Ezen cél szolgálatát vállalta fel a Besztercei Református Egyházközség, amikor 2009 szeptemberében beindította a Gyülekezeti Központjában működő , 42 diák számára helyet biztosító Szórványkollégiumot, melyet a szükség hozott létre. Ugyanis ebben az  időben, csak a megye székhelyén, Besztercén tanulhattak magyar nyelven a középiskolások. Ide gyűjtöttük össze a megye magyar településeiről, falvaiból a magyarul továbbtanulni akaró IX – XII osztályos tanulókat. Jelenleg több magyar településről – Magyardécse, Árpástó, Vice, Magyarnemegye, Csicsókeresztúr – érkeztek tanulók Szórványkollégiumunkba.

A Szórványkollégium a város központjában fekszik, a Hajnal (Zorilor) utca 7. szám alatt , a középiskolától tíz percre. Működtetéséhez nélkülözhetetlen szükségünk volt és van támogatókra. Fő támogatónk a Budapesti Bethlen Gábor Alapítvány, ahonnan az évente érkező támogatás teszi lehetővé a zökkenőmentes működést. Ennek a segítségnek köszönhetően otthonná tudjuk varázsolni az élettelen falakat, kényelmes otthonná az épületet, ahol meleg, biztonság, nyugalom, napi háromszori étkezés várja a tanulni vágyókat.

Két pedagógus felügyeli éjjel – nappal őket, figyeli ,segíti, irányítja, na persze „szeretet közé zárja” mindennapjaikat. Ugyanakkor két szakácsnő főzi változatosan a  finomabbnál finomabb magyaros ételeket, melyekről bizony néha az is kiderül, hogy ismeretlenek a gyermekek táplálkozási szokásai számára. A változatos táplálkozás egyben hiánypótló is a magyar gasztronómia megismerésében.

A mindennapi délutáni meditációt délután négy és hat óra között a magyar tagozat tanárai vállalták magukra önkéntes munkaként.

Mindez azért van, hogy minden feltétele meglegyen a szülői háztól távol levő tanulónak.

Sokan kérdik miért kell ezt csinálni ?

Az  anyaország is, a BGA Alapkezelő is, meg mi is tudjuk azt, amit Benedek Elek nagy meseírónk vallott: „ Mi hasznom benne ? – én nem kérdezem, Csak ültetek a jövő nemzedéknek ! ” .

 

 

 Beszterce, 2017 február hava