2024. április 25. (csütörtök) -
Márk
napja Beszterce
10°C
1€
= 4.9763 lej
      
= 5.8067 lej
      
100HUF
= 1.2671 lej
      
1$
= 4.6386 lej
      

Bukaresti Napló

A megszokottaktól eltérően, most nem Erdélybe vagy Magyarországra hanem a Kárpátokon túlra látogatott a Besztercei Madisz csapata. A cél pedig nem más volt, mint Románia Parlamentjének, meglátogatása. A főváros azonban jókora távolságra helyezkedik el Besztercétől , így az indulás már kora hajnalban kezdetét vette. A több mint három tucat Madisz tag, izgatottan várta  Bukarest és a  Parlament látványát. Sok diák számára ez volt az első alkalom ,hogy a fővárosba és/vagy Románia országházába is eljutott. A több mint 8 órás utazás után a látvány minden bizonnyal kárpótolta az út fáradalmaiért a jelenlevőket. A grandiózus épületben, szigorú biztonsági vizsgálatok után jutottak be majd, idegenvezető kíséretében meglátogatták az épületet. Az idegenvezető sorra mutatta be a szebbnél szebb és hatalmasabbnál hatalmasabb folyosókat, irodákat, termeket.

A Román Parlament (Palatul Parlamentului) a világ második legnagyobb épülete. Érdekessége, hogy a Pentagon méreteivel vetekszik. A 340.000 m² alapterületű parlamentben ülésezik a Szenátus, a Képviselőház és az Alkotmánybíróság is. Az óriási méretű palotát a Ceauşescu rezsim ideje alatt tervezték és építése 1984-ben kezdődött. Bár befejezni nem tudták, csak rendszerváltás után 1997-ben. Az idegenvezető azt is elárulta, hogy az épületben kb. 1000 helyiség van, amin több mint 20.000 munkás dolgozott, sokan közülük pedig „kis katonák” voltak. Az épület látogatása után a „helyi” kantint is kipróbálta a társaság. Ezek után következett az RMDSZ parlamenti frakciójának, kirendelt irodák és előadótermek, sőt még Kelemen Hunor szövetségi elnök irodájának látogatása is. Az eseményt a fiatalok több száz fényképpel helyben azonnal dokumentálták, melyek a közösségi hálózatok révén villámgyorsan eljutottak szüleikhez, barátaikhoz, mondván: „Ha nincs kép róla, az olyan lenne mintha ott se lettünk volna”.

A nap Bukarest látogatásával, metrózással és a Sun Pláza bejárásával folytatódott, majd a szálláshely elfoglalásával ért véget. A bőséges reggeli után (melyből jószívű fiataljaink az éppen akkor Mali-ból érkezett turistákat is megkínálták,azok nagy örömére), visszaindultak Beszterce felé. Haza fele útba ejtették a gyönyörű tölcsvári kastélyt, melyet I Lajos magyar király engedélyével építettek elődeink 1377-ben. Az út során a festőin szép környezetben volt részük, és mint azt, jó szász városi/vidéki polgárokhoz illik Brassóban költötték el az estebédjüket, minekutána hazáig meg sem álltak. E kirándulás nem jöhetett volna létre a Communitas Alapítvány hathatós támogatása és az RMDSZ Beszterce-Naszód megyei szervezetének, illetve Molnár Zsolt Temes megyei képviselő, valamint a MIÉRT segítsége nélkül. A kétnapos eseményen jelentkezési sorrendben a következők vettek részt: Lakatos Hilda, Hunyadi Melinda, Köő Krisztina, Márton Enikő, Takács István, Lakatos Balázs Zsolt, Szakács Hunor, Gönczel Roland, Székely Evelin, Urcan Evelina, Darlati Beatrix Vivien, Salvan Lóránd, Máthé Attila, Nagy Andrea, Szigyártó Norbert, Guther Norbert, Sara András, Zoltán-Sipos Attila- Csaba, Máthé Lóránd, Parti János és Zoltán-Sipos Tímea.