2024. március 29. (péntek) -
Auguszta
napja Beszterce
15°C
1€
= 4.9695 lej
      
= 5.8126 lej
      
100HUF
= 1.2621 lej
      
1$
= 4.6078 lej
      

Örökségünk Őrei történelmi vetélkedő Besztercén

  Az épített örökséggel kapcsolatos hírek melyek az elmúlt napokban, hetekben bejárták a világot ad ismételten értelmet az RMDSZ által kezdeményezett Örökségünk Őrei programnak. Ennek az igen ötletes programnak az a célja, hogy felhívja a figyelmet a környezetünkben levő  örökségünkre, műemlékeinkre, megismertesse kicsikkel és nagyokkal szűk pátriánk történelmét.
      Megyénkben három olyan bátor és vállalkozó kedvű csoport van, akik az örökbefogadást már két éve megejtették, név szerint a következők: a Szentmátéi Általános Iskola diákjai a helyi Római Katolikus templomot fogadták a szárnyuk alá, Király Ildikó történelem tanár irányításával, a Bethleni Gr. Silasi Általános Iskola diákjai a Bethlen sírkert gazdái, őket Kovács Szabolcs történelemtanár koordinálja, a Besztercei Madisz és az Andrei Muresanu Főgimnázium Diáktanácsa az alsóilosvai Hye kastély őrei, őket Antal Attila besztercei történelemtanár kalauzolja.
      Február 25-én, a három csapat összemérte tudását és kreativitását, szellemességét és alkotókészségét a besztercei Magyar Házban megszervezett történelmi vetélkedőn. A csapatok egyenként hat játékosból álltak, és öt fontos próbatételen kellett átessenek, de a háromtagú zsűrinek figyelembe kellett vennie az eddigi eredményeket is, melyeket a csapatok az örökbefogadott műemlék népszerűsítése terén elértek. Jeleskedniük kellett az idegenvezetésben is, címerkészítésben, és nagyon jól kellett ismerniük úgy a saját, mint az „ellenfelek” műemlékeinek történetét. Az utolsó próbatételen a várvédelem taktikáját kellett gyakorlatba ültetniük a versenyzőknek, kérdésekkel támadtak és a helyes feleletekkel a védők visszaverték a támadást. Attól eltekintve, hogy a verseny kellemes hangulatban és a korrekt játék égisze alatt zajlott, és a szervezők állítása szerint mindenki győztesen került ki a közel kétórás megmérettetésből, a rangsorolás elkerülhetetlen volt. Ennek értelmében a harmadik helyre a magukat Szorgalmas méhecskéknek elnevező besztercei csapat került, a második helyezett a bethleni, a Szabadság őrei nevet viselő hat ügyes diákból álló csapat volt. A legügyesebbnek a szentmátéi csapat bizonyult, a Csillagok csapata.  
      A versenyre a szervezők meglepetés meghívottal kedveskedtek a részvevőknek, az RMDSZ kulturális ügyekért felelős ügyvezető alelnöke, Hegedüs Csilla tisztelt meg jelenlétével, aki a jó tanácsok mellett igen értékes ajándékokkal érkezett. A díjazás Décsei Atilla megyei elnök méltató szavaival fűszerezve zajlott, minden résztvevő értékes könyvajándékokat kapott, és a Máthé Lóránd munkáját dicsérő nagyon szép kivitelezésű emléklapokat. Az ügyvezető alelnök asszony kirándulást ajánlott fel a besztercei és bethleni csapatoknak Dévára, ahol a dévai Téglás Gábor Elméleti Líceum diákjai által örökbefogadott objektumokat, valamint a dévai vetélkedőn fognak részt venni, tapasztalatcsere gyanánt. Az első helyezett csapat tagjai egy négynapos  kirándulásra kaptak meghívást, ahol az Örökségünk Őrei győztes csapatai fognak majd részt venni.
      A kimerítő versenyt egy maximálisan kiérdemelt és nyugodt hangulatban történő pizzázás és üdítőzés követett, mindez és a verseny szervezésével járó költségek az RMDSZ által alapított Communitas Alapítvány támogatásának köszönhető.