2024. április 20. (szombat) -
Tivadar
napja Beszterce
11°C
1€
= 4.9764 lej
      
= 5.8125 lej
      
100HUF
= 1.2610 lej
      
1$
= 4.6687 lej
      

X. Óradnai Magyar Napok

„Nem magyarul magyarok”

        

 

Idén szeptember 11-13 között került sor a hagyományos Óradnai Magyar Napok megszervezésére, immár tizedik alkalommal. A szervezők, az Óradnai Magyar Közművelődési Egyesület, az Óradnai Fúvószenekar és az RMDSZ Óradnai Szervezete, mint minden évben, most is nagyon érdekes és változatos programmal kedveskedtek úgy az óradnai magyar embereknek, mint a számos helyről érkező vendégeiknek is.

 

A program pénteken, szeptember 11-én délután vette kezdetét, 15 órától, mégpedig a Pusztaottlakáról érkezett vendégcsoport fotókiállítása által. A vendégek nagy része azonban csak szombaton érkezett. Délelőtt egy nagyon érdekes programban vehettek részt a jelenlévők, bemutatásra került a „Nem magyarul magyarok” című könyv, amely a Magyar Újságírók Romániai Egyesületének riportkötete Óradnáról és környékéről. A szerzők bevallása szerint, a könyv kevesebb mint hat hét alatt készült el, hiszen szerették volna a könyvvel megajándékozni a lakosokat az Óradnai Magyar Napok alkalmával. A könyv nagy sikernek örült a jelenlévők körében és mindenki érdeklődve lapozgatta, azok pedig, akiknek már volt szerencséjük ebbe beleolvasni, csupán pozitív kritikával tudták azt megilletni. Az óradnai magyarok számára egy nagy öröm volt látni ezt a könyvet, hiszen már csak a címből felismerték saját helyzetüket és életüket. Ők azok akik magyar emberekként nem magyarul élnek, többnyire átvették a román szokásokat, a román nyelv használatát, de jó az, hogy legalább ilyenkor, a Magyar Napokon, összegyűlnek, együtt ünnepelnek, magyar zenét hallgatva, magyar táncokat látva. A könyvbemutató keretén belül a Magyar Újságírók Romániai Egyesületének elnöke, Rácz Éva köszöntötte az egybegyűlteket, az olvasók, a közönség találkoztak az írók egy részével és faggathatták őket a könyvről. Emellett, felléptek a Salgótarjáni Dalkör és a Domahidi lányok, akik méginkább színessé tették ezt a találkozást.

Délután 15 órától kezdetét vette a kulturális műsor, amelyre összegyűlt Óradna apraja nagyja és várták a szebbnél szebb produkciókat. A hagyományokhoz híven, a kulturális műsort az óradnai Fúvószenekar indította, majd köszöntő beszédet mondott a Kolozsvári Konzulátus képviselője, illetve az RMDSZ Beszterce-Naszód Megyei Szervezetének elnöke, Décsei Attila, aki átnyújtott három felszerelt iskolatáskát azoknak a magyar gyerekeknek, akik most léptek be először az iskola kapuin és magyar oktatásban fognak részesülni. Az iskolatáskákat Strimbu Erzsébet, az RMDSZ Óradnai Szervezetének elnök asszonya vette át és továbbította a kisiskolásoknak.

Ezt követően a színpadot a magyar oktatásban részesülő óradnai gyerekek foglaltak el, akik verssel, énekkel és többféle tánccal igyekezték szórakoztatni a közönséget, pedagógusaik által felkészítve. Utánnuk következett az almásmálomi Almavirág Néptánccsoport, akik, mint minden évebn, idén is eljöttek Óradnára azért, hogy vidámságukkal és érdekes produkciójukkal meglepjék a jelenlévőket. Ezt követően az operetténekesek kerültek a figyelem központjába, akik ismert, vidám összeállítással készültek erre az alkalomra. A Salgótarjáni Dalkör tagjai is felléptek, őket már testvéreikként említik az óradnaiak, hiszen minden évben ellátogatnak hozzájuk és mindig tárt karok és meleg fogadtatás várja őket. Ezután a mezőbergenyei négy Domahidi lánytestvér lépett színpadra, akik második produkciójukban több népdalt adtak elő. Utánuk következtek a besztercei Vadrózsa Néptánccsoport tagjai, aki, akárcsak az almásmálomi táncosok, nyolcadik alkalommal jártak Óradnán. A beszterceiek két népdallal és melegföldvári táncokkal léptek fel. A néptánc után  katonadalok és sok más olyan dal következett, amelyek a magyarságot és annak örömeit hangsúlyozták, a 147 éves Székelyudvarhelyi Férfikórus előadásában. A kulturális műsort a Vadrózsa Néptánccsoport zárta sajómenti táncokkal.

Az előadások lejártával a fellépők és a szervezők együtt vacsoráztak, ezután pedig a jókedv, a zene és a tánc lett a középpontban, elkezdődött a várva várt bál, ahol a különböző tájakról származó zenészek közösen énekeltek és táncoltak. Az est a Bányász- és a Székelyhimnusz eléneklésével zárult.

Az utolsó nap a Salgótarjáni Dalkör és az Óradnai Fúvószenekar szabadtéri koncertjével indult, ezt követően a vendégek egy része hazautazott, mások pedig részt vettek a délelőtti  katolikus misén, majd ők is elbúcsúztak a házigazdáktól, de megígérve azt, hogy jövőre ugyanitt fognak majd találkozni.

A rendezvény partnerei az Óradna Helyi Tanácsa, a Beszterce-Naszód Megyei Kulturális Központ és a Kolozsvári Rádió voltak. Támogatók: a Torente Kft, Artă şi Tradiţii Kft és az RMDSZ által alapított Communitas Alapítvány.