Bethleniek az Operában

A bethleni „Bethlen” Egyesület, október 26-án, vasárnap, újabb színházlátogatást szervezett a kolozsvári Magyar Állami Operában. Ezúttal, a résztvevők, Lehár Ferenc „A mosoly országa” című operettet tekinthették meg, a Budapesti Operettszínház előadásában. Ez a mű Lehár Ferenc egyik legismertebb alkotása, amelyet nemcsak a magyar, hanem a világirodalom  jeles alkotásaként tartanak számon.           
 
         A vendégelőadáson részt vett a Budapesti Operettszínház teljes társulata, maga a rendező, Kerényi Miklós Gábor is köszöntötte az egybegyűlt közönséget.   
          „A mosoly országa keleti koloritban gazdag zenés színházi mű, akárcsak Puccini Pillangóasszonya vagy Kálmán Imre Bajadérja. A “különböző népek gyermekeinek szerelme” problémakör gazdagodik tovább a bőrszínek és a kulturális értékek sokszor nehezen összebékíthető konfliktusain keresztül ebben az operettben”, áll a darab bemutatójában.
    A darab szívet-lelket melengető vallomás az ember dolgáról a világban, magánszemélyként és közszereplőként, a társadalom elvárásainak, a különböző megfelelési szándékoknak, és az egyén szabadságát oly sokszor korlátozó körülmények elfogadásában, vagy felrúgásában, a választás nehézségéről tanuskodik.
      A 20 fős bethleni csoport részese lehetett ezáltal, azon művelődéstörténeti eseménynek, amely kapcsán először látogat Erdélybe a világ lerangosabbnak tartott operettszínháza, akik nagyon magas szinten művelik ezt a műfajt. Csodálatos előadásban volt részünk, a káprázatos jelmezek, díszletek, látványos táncok, a sok vidámság és drámai töltetű jelenetek sokasága által.
            A színházlátogatásunk főtámogatója a Romániai Magyar Demokrata Szövetség és a Communitas Alapítvány.
%d blogger ezt szereti: