2024. március 28. (csütörtök) -
Gedeon, Johanna
napja Beszterce
10°C
1€
= 4.9730 lej
      
= 5.8167 lej
      
100HUF
= 1.2583 lej
      
1$
= 4.6085 lej
      

Kelemen Hunor, első helyen a szavazólapon

 Fontos tudnivalók a november 2-i államelnök-választásról

 

Mit akar a magyar közösség?

Ebben a választási kampányban is a magyar embereket képviseltük, hangot adtunk elvárásaiknak. Az a dolgunk, hogy határozottan elmondjuk a román többségnek is: olyan országban akarunk élni, amely tiszteli a magyarokat és erős jogokat biztosít közösségünknek.

 

A román–magyar viszonyról

Mi azt akarjuk, hogy az otthon valóban otthon, a haza valóban haza legyen számunkra. De a többség támogatása nélkül nem tudjuk megvalósítani terveinket. A román–magyar viszonyt számos rossz emlék, múltbéli beidegződés terheli. Ezeket le kell bontanunk. Nem lesz könnyű és nem lesz gyors folyamat. Azt a párbeszédet, amelyet most elkezdtünk, nem lehet kimeríteni egyetlen kampány alatt, folytatni kell a jövőben is a választás eredményétől függetlenül.

 

Az autonómiáról

Az erdélyi magyarság közel száz esztendeje autonómiáról álmodik. Mert ezt ígérték nekünk 1918-ban, Gyulafehérváron. Az autonómia egyeseknek szitokszó, másoknak csodaszer. Nekünk elsősorban azt jelenti, hogy a közösség saját maga dönt az őt érintő kérdésekben. De azt is, hogy a megtermelt erőforrásainkat és adóink nagy részét nem Bukarestbe küldjük, hanem helyben használjuk fel. Az autonómia nagyobb lehetőséget és nagyobb felelősséget jelent. Az autonómia nem független államot, elszakadást jelent, nem kiválni akarunk Romániából. Ellenkezőleg: jólétben, biztonságban, büszke magyarként, jó állampolgárként akarunk itt élni.

 

A választás tétje

Az erdélyi magyarok mindig felismerték és megértették az elnökválasztások tétjét. Tudjuk, hogy az első forduló közösségünk, a második pedig az ország jövője szempontjából fontos megmérettetés.

 

A magyar közösség felelőssége

A jövőnk múlik minden egyes magyar emberen, a jövőt döntheti el minden egyes magyar szavazat. Közös törekvéseinknek ugyanis az ad nyomatékot, ahogyan és ahányan szavazunk. A magyar közösség súlya akkora lesz a következő években, amennyi szavazatot le tudunk tenni az RMDSZ jelöltjének neve mellé.

 

Arra kérünk mindenkit,

hogy közösségünk életének e fontos pillanatában álljon ki a közös ügyünkért, vegyen részt a szavazáson és úgy válasszon, hogy az érdekvédelemi munkát folytathassuk. November 2-án újra meg kell mutatnunk, hogy erősek vagyunk, hogy megújult erővel, magabiztosan tudunk küzdeni kitűzött céljainkért, önmagunkért, megmaradásunkért, fejlődésünkért.

 

Fontos tudnivalók

  • Románia területén bárhol lehet szavazni. Azonban, ha valaki állandó lakhelyén szeretne voksolni, a lakcíme szerinti szavazókörzetnél kell jelentkeznie!
  • Jelöltünk (Kelemen Hunor–RMDSZ) az első helyen szerepel a szavazólapon.