2024. március 29. (péntek) -
Auguszta
napja Beszterce
16°C
1€
= 4.9695 lej
      
= 5.8126 lej
      
100HUF
= 1.2621 lej
      
1$
= 4.6078 lej
      

IX. Óradnai Magyar Napok

Folyó év szeptember 12-14 között került sor az immár hagyományossá vált Óradnai Magyar Napok megszervezésére, idén kilencedik alkalommal. A rendezvény már pénteken kezdetét vette, amikor a vendégek egyrésze megérkezett Óradnára, ahol a házigazdák, a szervezők tárt karokkal fogadták őket. A vendégek között sok volt az, aki ismerősként jelent meg, hiszen az ünnepség programja és a fellépők névsora nem sokban különbözik egyik évről a másikra. Ennek ellenére, a program minden évben színességben és változatosságban gazdag, így leköti az óradnai lakosok figyelmét minden pillanatra.

            Sokan Óradnát a „szórványok szórványaként” említik, ezért igen meglepő az, hogy az ottélő magyar emberek évente oly nagy számban összegyűlnek erre a pár napra, amikor együtt örülhetnek és szórakozhatnak magyar népdalokat hallva és magyar néptáncot látva a színpadon. A fellépők nagyrésze azonban csak szombaton délután érkezett meg, amikor kezdetét vették a kulturális műsorok. Elsőként a több mint 150 éves Óradnai Fúvószenekar, a salgótarjáni barátaik kíséretében üdvözölték a vendégeket a központban elhelyezkedő Kultúrotthon előtt, különböző bányászdalokat előadva.

       Ezt követően a jelenlévők bevonultak  a terembe, ahol folytatódott a bányászdalok előadása, megnyitóként, majd a rendezvény főszervezője, Strâmbu Erzsébet, az Óradnai RMDSZ elnökasszony köszöntőbeszéde hangzott el és ugyancsak ő üdvözölte a kolozsvári konzult, Kálmán Zsoltot és feleségét. A meghívott tánccsoportok közül elsőként az almásmálomi Almavirág Néptánccsoport lépett színpadra, füzesi ritka, verbunk és páros táncokkal, Gergely Edina és Deák Norbert vezetésével. Az almásmálomiak elragadó előadását a Domahidi lányok zenés produkciója követte. A négy testvér, Zsuzsa, Kata, Sára és Anna, különleges és csodás dalaikkal szórakoztatták a közönséget. Ezután a besztercei Vadrózsa Néptánccsoport táncrendje volt látható a színpadon, akik melegföldvári táncokat adtak elő, Szilágyi Ilona vezetésével.

            A vendégek előadásai után a helyiek is színpadra léptek, a nemrégiben megalakult óradnai és a borbereki óvodás és kisiskolás gyerekekből álló csoport, akik verseket és táncokat mutattak be. A csoportot Szabó Ildikó tanítónő készítette fel, akinek sikerült „újraéleszteni” a gyerekekben a magyar kultúra iránti szeretetet és ma már közel 80 gyerekkel foglalkozik, főként magyar nyelvre tanítva őket. A hangos gyermekénekek után az óradnai Felnőttkórus három magyar népdalt adott elő, amelyeket a közönség velük együtt énekelt el.

            A rendezvény második napján, az előadások ideje alatt, az RMDSZ Beszterce-Naszód megyei szervezetének elnöke, Décsei Atilla is jelen volt, aki az „Iskolatáska program” keretén belül két különféle tanszerekkel ellátott táskát adott át azoknak az óradnai gyerekeknek, akik idén először lépik át az iskola küszöbét.

            Végezetül, Bálint Júlia, a bemondó és ugyanakkor a fordító, színpadra hívta azokat, akiket immár „testvérekként” szólítanak, ők a salgótarjáni vendégek voltak. Óradna már évekkel ezelőtt testvérkapcsolatba lépett Salgótarjánnal, így hát az ottaniak minden évben ellátogatnak Óradnára ezekben a különleges napokban. Előadásukat egy köszöntővel indították, Széki Miklós által, aki már negyedszer járt itt és elmondása szerint, a két település között nagyon sok a hasonlóság, főleg ami a bányászati múltat illeti, majd a Bartós család tagjai adtak elő pár magyar dalt. Zárásként a salgótarjáni vendégek mellé az Óradnai Fúvószenekar tagjai is színpadra léptek és együtt adták elő a mindenki által nagyon jól ismert Bányászhimnuszt.

            A vacsora után sor került a rendezvény fénypontjára, a bálra, ahol úgy a vendégek, mint a házigazdák is, együtt mulattak, ismerkedtek, beszélgettek és felejthetetlenné tették az estet. A vasárnapi programot az Óradnai Fúvószenekar szabadtéri koncertje indította, majd istentiszteleten vettek részt a jelenlévők és végül, ebéd után, a vendéget búcsút vettek az óradnaiaktól, megígérve, hogy jövő évben visszatérnek majd megünnepelni a X. Óradnai Magyar Napokat.

            A rendezvény támogatói: Óradnai Helyi Tanács, Communitas Alapítvány, Beszterce-Naszód megyei Kulturális Központ.