2024. április 26. (péntek) -
Ervin
napja Beszterce
11°C
1€
= 4.9763 lej
      
= 5.8067 lej
      
100HUF
= 1.2671 lej
      
1$
= 4.6386 lej
      

Május 25-e, az erdélyi magyarok közös ügye! – interjú Antal Lóránttal

A siker nem feltétlenül a pénzről szól, hanem egy ember akkor sikeres, ha azt csinálja, amit szeret” – Antal Lóránt, EP képviselőjelölt Besztercén

 

 

 

Hogyan kezdődött a politikai karriered?

 

Az első fontos momentum 2000-ben volt, amikor betöltöttem tizennyolcadik életévemet, akkor kaptam meg az első RMDSZ tagkönyvemet. Koós Károlyt idézve „mert azt láttam mindenütt és azt tanultam minden nagy nemzettől, hogy az apák dolgát továbbviszik az utódok” nyugodtan elmondhatom, hiszen az én családomban a politika nem volt újdonság, már többen is tolták az RMDSZ szekerét 1990 óta Udvarhelyszéken és Székelyudvarhelyen. Nagyon aktívan három évvel ezelőtt kapcsolódtam be, amikor az Udvarhelyszéki Ifjúsági Egyeztető Tanács (UIET) elnökévé választottak és ezen keresztül az Udvarhelyszéki RMDSZ ifjúsági alelnöki pozícióját is én töltöttem be. Ez idő alatt természetesen sok ifjúsági, de ugyanakkor számos politikai rendezvényen is és számos kampányban is részt vettem, főleg 2012-ben az önkormányzati és parlamenti választásokon.

 

Te vagy a Romániai Magyar Demokrata Szövetség 2014-es európai parlamenti választások képviselőjelöltje a Magyar Ifjúsági Értekezletet (MIÉRT) részéről. Szerinted miért vagy alkalmas e tisztség betöltésére?

 

A MIÉRT egy ernyőszervezet, amely tagszervezetekből és területi tanácsokból tevődik össze, éppen ezért egy alulról építkező szervezet, és mivel már három éve az UIET elnöki tisztséget töltöm be, azt gondolom, hogy a kifejtett munkánk és a kifejtett munkám bebizonyította azt, hogy megfelelően el tudom látni ezt a feladatot és lehetek európai parlamenti képviselő jelölt az erdélyi fiatalokat képviselve.

 

Szerinted, hogyan tudod képviselni a romániai kisebbségi közösség érdekeit, mint ifjúsági jelölt?

 

Nagyon fontos megemlítenem, hogy én Székelyföldön, pontosabban Székelyudvarhelyen születtem és idén töltöm be a harmincharmadik életévemet. Ez a harminchárom év több lépcsőből tevődött össze: tizenöt éves koromig Székelyudvarhelyen éltem, ezt követően Kolozsváron és az utóbbi hat-hét évemet Bukarestben töltöttem. Az a tény, hogy én folyamatosan mozgásban voltam, lehetőséget adott arra, hogy megértsem, hogy nemcsak Székelyföldről szól az erdélyi magyarság és megértsem azt is, hogy nyitottak kell legyünk és oda kell figyeljünk egymásra, hiszen Romániában nem Székelyföldről, nem Partiumról, nem Szórványról, hanem egy egységes erdélyi magyarságról beszélünk, éppen ezért fontos egy egységben gondolkodni. Hogy mit tudunk tenni az erdélyi magyarokért, az erdélyi fiatalokért, azt remélem, az elkövetkezendő periódus be fogja bizonyítani, hogy egy olyan jelölt lehetek, aki olyan dolgokat tud majd kimondani, amiket eddig esetleg a fiataloknak még nem sikerült ekkora nyilvánosság előtt megtenni.

 

Mennyire jelent élményt számodra, hogy te képviselheted az ifjúságot a MIÉRT színeiben az európai parlamenti választásokon?

 

Számomra megtiszteltetés és élmény mindez, mert én hiszek abban, amit mondok, hiszek az erdélyi fiatalokban és hiszem azt, hogy igenis EP képviselőjelöltként „reflektorfényben” ki kell mondjunk olyan dolgokat, amiket eddig nem tettek meg. Élmény, hiszen fontos, hogy ne legyünk stresszesek. Élmény, hiszen nem azért hajtunk, hogy személyes érdekeket érjünk el, hanem a szövetségnek képviselőjelöltjeként, azért hajtunk, hogy egy szövetség érdekeit minél jobban meg tudjuk jeleníteni és természetesen végkifejletként május 26-án elmondhassuk azt, hogy a szövetségnek újra sikerült bejutni az Európai Parlamentbe.

 

Hogyan képzeled el az áthidalást a fiatalok és a politika között?

 

A programomban is azon problémákat, előítéleteket fogalmaztuk meg, amelyek a fiatalságot érintik. Azt gondoljuk, hogy napjainkban egy óriási szakadék van a fiatalok és a politika között, amiért persze, nem a fiatalok a hibásak, hiszen nem a fiatalok vannak a politikáért, hanem a politika kellene a fiatalokért legyen. Azt gondolom, hogy ez a szakadék azért van ma mivel minimális esélyeket adnak az erdélyi fiataloknak, társadalmunk hajlamos arra, hogy rengeteg negatív példával, jelzővel illesse a fiatalságot és azt gondoljuk fiataljainkról, hogy érdektelenek, céltalanok és sajnos, ami a legszomorúbb, hogy elvándorolnak. De ez utóbbi kijelentés másként is lehet értelmezni, hiszen az Európai Unió szabadságot ad kapcsolatteremtésre, utazásra, tanulásra és ugyanakkor munkavállalásra is.

Nekünk az a fontos szerepünk, hogy mindazon fiatalokat, akik esetleg elmennek, azok egy adott pillanatban hazajöjjenek és a kint szerzett tanulmányi-, munka- vagy ismeretszerzési tapasztalatait az itthoni közösség építésére használja fel. Ezen szakadék áthidalására szerintem az első lépés az, hogy meggyőzzük a szeniorjainkat vagy akár az idősebb generációkat, hogy igenis van bennünk fantázia, rengeteg tehetséges fiatal él közöttünk és valójában az idősebb generációnak is érdeke támogatni a fiatalokat, hiszen ha valakinek az unokája elmegy Németországba és ott jobban él, és ezt a jobb életet hazahozza Erdélybe, akkor értelemszerűen ez már egy közös siker.  

 

A politikával párhuzamosan, mi a véleményed a hagyományőrzésről valamint a családalapításról, gyerekvállalásról?

 

Ezek nagyon fontos, súlyos kérdések, hiszen a hagyományőrzés valójában minden nemzetnek az alapja. Hagyományőrzés nélkül elvész a nemzet, éppen ezért mindenkinek, aki erdélyi magyarnak tartja magát fontos hagyományainkat őrizni. Minden bizonnyal a szokásokat, divatokat mindig kell tudni követni hiszen nem biztos, hogy a mai erdélyi fiatalnak megdobbantja a szívét egy megemlékezés az 1848-49-es forradalom és szabadságharcra, viszont fontos, hogy ott legyenek. Természetesen meg kell próbáljuk olyan rendszereken keresztül is megszólítani őket, amelyek igazán őket szólítják meg, értem itt az online felületeket, facebook vagy akár egy újabb Petőfit rajzolni, csak kicsit viccesebb formában, mint ahogyan ezt a klasszikusaink tették. Tehát a hagyományőrzés nagyon fontos mindannyiunk számára, és büszkék kell legyünk hagyományainkra, mert valójában ezen keresztül marad fenn a nemzet és ezen keresztül tudunk megmaradni mi erdélyi magyarok.

A másik nagyon fontos kérdés a családalapítás. Értelemszerűen, ha nincs családalapítás, előbb vagy utóbb halálra vagyunk ítélve. Éppen ezért én, személy szerint azt támogatom, hogy igenis vállaljunk gyereket, hiszen általuk tudunk továbbélni. Előreláthatólag és remélhetőleg, ha minden rendben lesz augusztusban és is egy kislány édesapja leszek. A célom az, hogy négy gyerekünk legyen, hiszen hatvan éves koromban azt szeretném, ha a vasárnapi ebédnél legalább huszonötön üljünk, és azt tudjuk mondani, hogy igen, megérte!

 

Milyen programmal indulsz a megmérettetésen? Melyik az elvi elképzelésed a jövőre nézve?

 

Nem egy klasszikus értelemben vett politikai programot fogalmaztam meg, hanem egy kiáltványt. Ez azért fontos, mivel politikai képviselőjelölt vagyok, ily módon „reflektorfénybe” kerülök, főleg az elkövetkezendő periódusban, és ha ki tudunk mondani olyan dolgokat, amiről eddig nem beszéltünk, akkor ne egy politikai programot mutassunk fel, hiszen abból már sokat láttak az emberek és nem biztos, hogy erre várnak, főleg az erdélyi fiatalok.

Az kiáltványban, azon előítéleteket fogalmaztuk meg, amelyek érintik a fiatalokat. Én azt gondolom, hogy minden negatív előítélet ellenére rengeteg sikeres fiatal él Erdélyben. Itt fontos megemlíteni, hogy a siker nem feltétlenül a pénzről szól, hanem egy ember akkor sikeres, ha azt csinálja, amit szeret. Lehet ez kultúra, lehet ez a mindennapi munka, lehet ez zene, lehet ez üzlet, bármi az életterünk olyan doméniumába, amelyen keresztül tudjuk építeni a társadalmunkat. Éppen ezért ezen fiatalokat fogjuk megszólítani az elkövetkezendő periódusban, és elindítottunk egy kampányt amin keresztül egész Erdélyből fel szeretnénk térképezni minél több fiatalt, akiknek van egy történetük, akiknek van egy sikertörténete, és minden kommunikáció felületünkön meg szeretnénk szólítani őket.

A cél, hogy a mostani fiataloknak, de akár az elkövetkezendő generációknak is pozitív példaképeket állítsunk fel, hiszen meggyőződésem az, hogy legnagyobb problémánk ma az, hogy társadalmunknak nincsenek pozitív példaképei. Hajlamosak vagyunk mindent negatívan megközelíteni, azt mondani mindenre, hogy rossz és mindent, ha felkérést is kapunk, azzal a szóval kezdeni, hogy nem lehet, vagy nem tudom. Ezen kell változtatni, és ezen legfőképpen a fiatalok tudnak változtatni.

 

Mit üzensz a Beszterce-Naszód megyei magyaroknak?

 

Választások előtt a politikusok általában a szavazatukat szokták kérni, vagy arra szokták buzdítani Önöket, választó polgárokat, hogy menjenek el szavazni. Én nem feltétlenül ezt kérném Önöktől, hanem azt gondolom, hogy május 25-e nem egy politikai feladat, hanem egy közös ügy, ami arról szól, hogy az erdélyi magyarság továbbra is képviselve legyen az Európai Parlamentbe. Ezért én azt kérném, hogy május 25-ét ne egy politikai megmérettetésnek, vagy egy politikai kihívásnak tekintsük, hanem egy közös ügynek, és bizonyítsuk be azt, hogy erdélyi magyarokként össze tudunk fogni és annak a szövetségnek, aki huszonöt éve képvisel minket újra bizalmat szavazzunk, vagy bizalmat adjunk, hogy május 26-án úgy tudjunk felkelni, hogy kint vagyunk az Európai Parlamentbe, Brüsszelbe.