2024. április 23. (kedd) -
Béla
napja Beszterce
17°C
1€
= 4.9762 lej
      
= 5.7698 lej
      
100HUF
= 1.2629 lej
      
1$
= 4.6699 lej
      

10 éves az Örvendj Ég, Örvendj Föld

10 éve ünnepel együtt a Beszterce-Naszód megyei magyarság

 

 

 

Harang csendül, Ének zendül, Messze zsong a hálaének,
Az én kedves kis falumban Karácsonykor Magába száll minden lélek.

Minden ember Szeretettel Borul földre imádkozni,
Az én kedves kis falumba a Messiás Boldogságot szokott hozni.

A templomba Hosszú sorba Indulnak el ifjak, vének,
Az én kedves kis falumban Hálát adnak A magasság Istenének.

Mintha itt lenn A nagy Isten Szent kegyelme súgna, szállna,
Az én kedves, kis falumban Minden szívben Csak szeretet lakik máma.

Ady Endre – Karácsonykor – Harang csendül …

Az Örvendj Ég, Örvendj Föld hagyományos karácsonyi rendezvény folyó év december 14-én ünnepelte tizedik születésnapját. Ez alkalommal a szervezők az RMDSZ Beszterce-Naszód megyei szervezete, a Pro Hereditatem Egyesület és a besztercei MADISZ a megszokottól eltérő programot állítottak össze a kántásoknak, amely idén a besztercei Sportcsarnokban zajlott le.

Tíz év, kerek és sokatmondó szám, amely idő alatt a Beszterce-Naszód megyei magyarság minden évben együtt ünnepelt, együtt várta a karácsonyi angyal érkezését, együtt kívántak egymásnak áldott, békés karácsonyi ünnepeket és boldogabb új évet! A gyerekek és a pedagógusok minden évben lelkesen készültek a karácsonyi ünnepségre összeállítva egy hangulathoz illő műsort. Jubileumi esemény alkalmával a szervezők olyan programot állítottak össze a gyerekek, pedagógusok, lelkészek, meghívottak számára, melyben mindenki örömét lelhette, valamint amely által kifejezhették hálájukat, hogy minden évben bekapcsolódnak e hagyományos karácsonyi rendezvénybe.

A karácsonyváró ünnepségen ez alkalommal részt vettek megyénk szinte minden magyarlakta településéről Karácsonyt ünneplő gyerekek, ifjak és felnőttek: Besztercéről, Sonkerékről, Magyardécséből, Magyarborzásról, Mezőveresegyházáról, Vicéből, Almásmálomból, Tacsról, Cegőtelkéről, Várkuduból, Újősből, Tekéből, Bethlenből, Árpástóról, Sófalváról, Szentmátéból, Felőrből, Óradnáról, Radnaborberekről, Apanagyfaluból, Rettegről, Nagysajóról, Magyarberétéről, Sajószentandrásból, Sajóudvarhelyről, Magyarnemegyéről, Mezőköbölkútról és Szászlekencéről összesen közel 1000 személy kívánt egymásnak Kellemes Ünnepeket!

A program 16:00 órakor startolt, a besztercei négy lelkipásztor, András Péter református lelkipásztor, Geréd Péter katolikus főesperes-plébános, Kelemen Sándor baptista lelkipásztor és Tóth Zoltán Csaba evangélikus lelkész áldásával. Ezt követte az Andrei Mureşanu Főgimnázium IV-V. osztályos diákjainak Betlehemes játéka, Lévai Ilona vallás tanárnő vezetésével.

A karácsonyváró ünnepség díszmeghívottjai Sógor Csaba, RMDSZ-es európai parlamenti képviselő, Berencsi Attila, a Vay Ádám Baráti Kör elnöke, Ovidiu Teodor Creţu, Beszterce város polgármestere, Moldovan Nicolae, Bethlen város polgármestere, Ioan Ţintean, prefektus, Bogdan Ivan, a Beszterce-Naszód Megyei Tanács elnökének tanácsadója, valamint házigazdái Décsei Atilla, az RMDSZ Beszterce-Naszód megyei szervezetének elnöke, Müller Árpád, a Pro Hereditatem Egyesület elnöke, Toók Katalin, az RMDSZ Beszterce-Naszód megyei Nőszerveztének elnökasszonya és Antal Attila, városi tanácsos, akik rövid, alkalomhoz illő üzenetet intéztek ünneplőkhöz.

A jubileumi esemény fénypontja a Bóbita zenekar hangulathoz illő műsora, amikor közel egy óra erejéig a gyerekek magukénak tudhatták a Sportcsarnok előterét. A Bóbita zenekar vidám műsorát 1997 óta hallgathatja a közönség. Az együttes vidám és hangulathoz illő gyermekdalai hallgat nemcsak a gyerekeknek okozott örömöt, hanem a szülőknek is lehetőség nyílt megtapasztalni azt a nagyszerű érzést, amit a gyerek felhőtlen kacagása okoz.

10 éves rendezvénysorozat után, idén sor került arra a meglepetés megemlékezésre is, amely által fény derült arra is, hogy valójában kinek is köszönhető, hogy évről évre megvalósult az esemény. A szervezők átnyújtottak egy díszoklevelet és egy emlékplakettet: Szilágyi Jánosnak, Kocsis Andrásnak, Décsei Atillának, Székely Vilmosnak, Müller Árpádnak, Illyés Istvánnak, Toók Katalinnak, Antal Annamáriának, Antal Attilának, Becski Évának, Becsky Kingának, Brodács Magdolnának, Deák Zoltánnak, Ferenczi Emesének, Ferenczi Lászlónak, Gergely Annának, Gönczi Irénkének, György Elődnek, Keresztes Erzsébetnek, Koszorús Zoltánnak, Kovács Istvánnak, Kovács Józsefnek, Máthé Klárának, Mayla Júliának, Szakács Tímeának, Molnár Kovács Ibolyának, Szabó Attilának, Szabó Dalmának, Szakács-Márton Bálintnak, Szakács-Márton Szidóniának, Szente Máriának, Szilágyi Csillának, Szilágyi Dávidnak, Szilágyi Ilonának, Szilágyi Zsoltnak, Thúry Amáliának, Zoltáni Eszternek, valamint az esemény minden díszmeghívottjának.

Születésnapohoz illően, zenei aláfestéssel megérkezett az Örvendj Ég, Örvendj Föld születésnapi tortája is, amelyből mindenkinek jutott egy kis kóstoló, majd a várva várt pillanat, amikor a karácsonyi angyal ajándékát is átvették a gyerekek. Végezetül pedig, hagyománynak megfelelően a résztvevők közösen elénekelték a Csendes Éjt és véget ért egy újabb sikeres karácsonyi rendezvény, melynek támogatói a Beszterce város Polgármesteri Hivatala, Beszterce-Naszód megyei Kulturális Központ, Communitas Alapítvány, az RMDSZ Országos Szervezete, a Bethlen Gábor Alap, a Vay Ádám Baráti Kör, a Szabolcs-Szatmár-Bereg Megyei Önkormányzata és Seszták Oszkár az Önkormányzat elnöke, Romfulda KFT és  Goldplast KFT.

Küszöbön áll a nap, az az egyetlen egy nap az évben, mely hivatalosan is a szereteté. Háromszázhatvanöt nap közül háromszázhatvannégy a gondjaidé, a céljaidé, munkádé, és a szereteté csupán egyetlen egy, s annak is az estéje egyedül. Pedig hidd el, Ismeretlen Olvasó, fordítva kellene legyen. Háromszázhatvannégy nap a szereteté, s egyetlen csak a többi dolgoké, s még annak is elég az estéje.” – Wass Albert.

Képek megtekinthetők: https://www.facebook.com/rmdsz.besztercenaszod/media_set?set=a.555130014…