2024. április 19. (péntek) -
Emma
napja Beszterce
2°C
1€
= 4.9763 lej
      
= 5.8158 lej
      
100HUF
= 1.2637 lej
      
1$
= 4.6625 lej
      

Elindul újra a mese!

Elindul újra a mese!

Fényt porzik gyémánt szekere!

Minden csillag egy kereke!

Ezeregy angyal száll vele!

Jön, emberek, jön, jön az égből

Isten szekerén a mese!

(Wass Albert: Karácsonyi versek II.)

 

            A mese elérkezett a besztercei magyarok életébe is, akik folyó év december elsején, Advent első vasárnapján összegyűltek egy hangulatos délutánt töltve el a besztercei Magyar Házban. Mindazok, akik egyedül érezték magukat vagy nem tudhatták maguk körül szeretteiket, nem csupán egy kedves társaságban gyújthatták meg a gyönyörű adventi koszorú első gyertyáját, hanem érezhették és másoknak is átadhatták mindazt az örömöt, amit a Karácsony Ünnepének a közeledése gyújt mindannyiunk szívében.

Advent a családban alkalomhoz illően egy rövid igével és az Advent jelentésének bemutatásával indult, Kelemen Sándor baptista lelkipásztor szavai által. „Advent, tulajdonképpen várakozást jelent, habár tele van türelmetlenséggel, hiszen mindenki várja a Szentestét, amikor felbonthatja a karácsonyfa alatt heverő ajándékokat, emellett egy olyan időszak, amit arra kell fordítanunk, hogy közelebb kerüljünk szeretteinkhez, megbocsássunk és bocsánatot kérjünk. Ami pedig az ajándékokat illeti, nem a legújabb, a legnagyobb ajándékok az igazán fontosak, hanem azok, amelyek szívből jönnek, és amelyek életünkbe kis fényt hoznak” – tudatta a lelkipásztor.

A várakozás fontosságának és szépségének üzenetét a besztercei „Andrei Mureşanu” Főgimnázium diákjai is megpróbálták Móriczi Renáta és Orbán Károly szavalata által átadni a jelenlévőknek, akik között akadt a kisiskolástól a nyugdíjasig, minden korosztályú Adventet ünnepelő.

Ezt követte a délután legszebb pillanata, mégpedig az adventi koszorú első gyertyájának a meggyújtása. E pillanat nem csupán egy új hangulatot varázsolt a terembe, de könnyeket is csalt azok arcára, akik nem tehették meg ezt szeretteik körében.

A program Ruha István hegedűművész rövid élettörténetével folytatódott, amelyet Szász Attila adott elő, aki könyveket is hozott magával.

A jó hangulat továbbtartott, a forró tea és a finom sütemények mellett a nótázás is helyett kapott, szebbnél szebb, nagyon régi népdalokat idéztek fel az résztvevők, akik elmondták, hogy ezek azok az igazi értékek, amelyeket nem szabad engednünk elveszni, hisz ezek jelképezik a mi múltunkat, jelenünket és utódjaink jövőjét.

Az est bekövetkeztével a jelenlévők elbúcsúztak, kellemes és örömteli Adventet kívánva egymásnak és családjaiknak.

            A rendezvény szervezője az RMDSZ Beszterce-Naszód megyei szervezete.