2024. április 25. (csütörtök) -
Márk
napja Beszterce
7°C
1€
= 4.9761 lej
      
= 5.7878 lej
      
100HUF
= 1.2649 lej
      
1$
= 4.6567 lej
      

Miért fontos, hogy az erdélyi magyarok képviselve legyenek ott, ahol a döntéseket hozzák?

Erdélyről Európában.

         Az Önök támogatásával azt vállaltam, hogy Erdélyről, az erdélyi magyarság létéről, törekvéseiről és megmaradásáért folytatott küzdelmeiről beszélek Európában, az Európai Parlamentben.

            Megbízatásom közel hét éve tart. Ez az idő alatt azt tartottam fontosnak, hogy ebben a nemzetközi környezetben, ahol Európa és a világ problémáival is foglalkoznunk kell, a kisebbségek ügye is napirenden legyen.

Erdély a hazánk, ám Európa is az otthonunk. Mégis sokszor alakul úgy, hogy az európaiaknak el kell magyaráznunk sajátos helyzetünket. Sokan nem tudják, hogy a Kárpát-medence keleti részében, Romániában több magyar él, mint néhány tagállam teljes lakossága. Az sem magától értetődő, hogy mi továbbra is magyarként kívánunk élni ebben az országban. Mi komolyan gondoljuk, hogy ezeréves szülőföldünkön jogokat szeretnénk kivívni magunknak. Államalkotó tényezőként, ugyanakkor közösségenként, a magyar nemzet részeként és nem utolsó sorban európai polgárként szeretnénk Romániában élni, gyarapodni és erősödni.

Brüsszelben nem elég csupán elmondani ezt, fel kell mutatni, megfoghatóvá kell tenni, át kell adni azokat az értékeket, amelyek a sajátjaink és amelyekkel Európát is gazdagítjuk. Csak így fogják egyre megérteni helyzetünket és csak így nyílhat lehetőség az előrelépésben.

Az utóbbi években az erdélyi magyar közösség megbízásából legjobb tudásom szerint képviseltem ezeket az elveket az Európai Parlamentben.                                  

                                                                                                              SÓGOR CSABA

                                                                                     RMDSZ-es európai parlamenti képviselő