2024. április 24. (szerda) -
György
napja Beszterce
14°C
1€
= 4.9762 lej
      
= 5.7698 lej
      
100HUF
= 1.2629 lej
      
1$
= 4.6699 lej
      

Természetünk patikájában

A besztercei MADISZ csapata kirándulást szervezett Beszterce-Naszód megyéhez legközelebb lévő turisztikai helyre, amely gyógyhely, történelmi célpont is,Tordára, november 23-án. A projekt célja, hogy a fiatalok nem csak a virtuális világ által szerezzenek tudomást a hozzánk közel fekvő értékekről, hanem személyesen is megtekinthessék, valamint lehetővé teszi, hogy egészségi állapotukat is a lehető legtovább megőrizzék.

Ilyen jellegű kirándulásokkal szeretnénk megmutatni nekik, hogy országunk turisztikai kínálata fejlett és értékes, valamint ezáltal is bizonyítékot nyújtani nekik, miért érdemes saját ‹otthonunkban› megmaradni.” – fejtette ki Ferenczi László, a besztercei MADISZ elnöke.

A kirándulás alkalmával a fiataloknak megadatott egy újabb lehetőség, hogy együtt legyenek. A program szombaton reggel indult, amikor a fiatalok közösen elindultak a besztercei Magyar Háztól a tordai sóbánya fele.  A sóbánya, Torda egyik legfontosabb turisztikai látványossága és gyógyhelye, amely a Sărata-Durgău völgyben fekszik. A fiatalok megtekinthették és érdekes tudnivalókat hallhattak egy turistavezető által a sóbánya látványosságairól: Ferenc József Galéria, József bánya, Bányászati tengely terme, Rudolf bánya, Terezia bánya. Ugyanakkor a kirándulók csónakot is béreltek és fél órás váltásokban csónakázhattak a tó 5-8 méter mély vizén.

Közös ebéd után a bezstercei MADISZ csapata továbbfolytatta útvonalát, átmenvén a tordai hasadékhoz, nem messze Torda városától, mely 1938 óta védett terület. A különleges állatvilág és növényzet mellett, megtekinthető a Porlik-barlang, vízesések, Sárgatorony, Danila Tó, stb.

Ezáltal is egy lehetőséget kínáltunk a fiataloknak, hogy megismerkedjenek, ismereteket cseréljenek, valamit történelmi és kulturális ismereteiket fejlesszék. Ugyanakkor maguk tekinthették meg saját hazájuk szépségeit, értékeit, hisz nem csak határon túl láthatók természeti szépségek. Mindezt egészséges körülmények között.” – nyilatkozta Sipos Tímea, a kirándulás szervezője.