2024. április 26. (péntek) -
Ervin
napja Beszterce
14°C
1€
= 4.9765 lej
      
= 5.8018 lej
      
100HUF
= 1.2662 lej
      
1$
= 4.6373 lej
      

„A magyar ember csak akkor tud igazán erős lenni, ha összetart”

Winkler Gyula, EP képviselő Besztercén

              Besztercei Magyar Szórvány Napok alkalmával rendezvénysorozatot szervez az RMDSZ Beszterce-Naszód megyei szervezete. A rendezvénysorozat első eseménye november 9-én zajlott a besztercei Magyar Házban Winkler Gyula, európai parlamenti képviselő jelenlétében, sajtótájékoztató és kerekasztal megbeszélés keretén belül. A házigazda szerepét Décsei Atilla, az RMDSZ Beszterce-Naszód megyei szervezet elnöke töltötte be, aki részletezte a szervezet terveit a jövőre nézve kihangsúlyozva, hogy „számunkra fontos minden megmozdulás, minden rendezvény, hiszen ilyenkor a Beszterce-Naszód megyei magyarság összegyűl, és alkalma van búját-baját elfelejteni”. Ugyanakkor kifejtette, hogy „fontos ez számunkra, hisz mi Beszterce-Naszód megyében fel kell mutassunk, szavazatokban is kell bizonyítsunk, hogy a Beszterce-Naszód megyei magyarok érdekei is képviselve legyenek”.  

Az esemény díszmeghívottja, Winkler Gyula helyhez kötött, aktuális témákról tájékoztatta a résztvevőket, elmondása szerint nem politikai-, hanem őszinte beszéd formájában, pontosabban arról, ami jelenleg Bukarestben történik „ami ebben az évben fenyegetően tornyosult felénk, úgy látszik, hogy elmarad, gondolok itt két dologra, amelyek számunkra veszélyeket rejtegetnek: az alkotmánymódosítás és regionalizáció.  Ezekről valójában senki sem tudja konkrétan, hogy miről szól, mert senki nem tett le az asztalra egy tervet, egy projektet, hanem csak a sajtóban jelent meg az, hogy most hogyan is osztjuk fel Románia térképét.

Az európai parlamenti képviselő részletezte többek között azt is, hogy a következő napirendi ponton levő téma a decentralizáció, amelyik a szórványban élőknek gondot is okozhat „hiszen mi, csak akkor tudunk igazán közösségi érdekeket képviselni, ha az RMDSZ kormányon van. Az RMDSZ húsz éven keresztül mindig kiállt a decentralizáció mellett, ami valójában az önrendelkezést jelenti, ami szórványban biztosítékokat hozhat. Az RMDSZ politikai elképzelésében jelen van a decentralizáció, ami segít a Székelyföldön, illetve sok előnyt hoz, például a kisebbségi törvény, ami megoldja szórványban azt, hogy fennmaradjon a magyar tagozat, legyen magyar aligazgató, vagy a magyar településeken legyenek általunk megválasztott magyar igazgatók, aligazgatók kultúrotthonokban, magyar polgármester, alpolgármesterek. Nekünk nagyon fontos a szolidaritás. A magyar ember, függetlenül attól, hogy Besztercén, Székelyudvarhelyen vagy Temesváron él, össze kell tartson.

Közhely, hogy a magyarok száma ország szinten csökken. Winkler Gyula erre is kitért, részletezve, hogy „addig vagyunk erősek, amíg össze tudunk tartani! Az a tény, hogy a magyarság csökkent számokban, igaz is meg nem is, hiszen csökkent Románia lakossága is kb. két millió emberrel, és ebből valószínűleg 6% magyar volt. Sokan elmentek gazdasági okok miatt, fiatalok és idősek egyaránt, dolgozni, szerencsét próbálni, de ez így van minden Európai Uniós országban. Vannak, akik visszatérnek, de van, aki nem, csak szabadság ideje alatt látogatóba. Annak ellenére, hogy szigorú a népszámlálás eredménye, nem azt jelenti, hogy le kell tenni a kardot, mert van erőnk, lehetőségünk, iskolát építünk, gyerekeinknek az anyanyelvet, a hagyományokat továbbadjuk. Egy dolog veszejthet el bennünket, és az nem más, mint a megbomlás. Ha a székely ember nem törődik a magyar emberrel és a magyar lenézi őt, ha nem tartanak össze az egyházak, a civil szervezetek és elengedjük egymás kezét, akkor el vagyunk veszve, mint közösség”.

A szombat délutáni kerekasztal megbeszélésen az ifjúság képviselői is részt vettek, melyet a képviselő úr nem hagyott szó nélkül „az igazi közösségi megmozdulásokon az önkéntesség, az ifjúsági mozgalom nagyon hasznos” – nyilatkozta, „elengedhetetlen feltétel az, hogy szövetségünk berkeiben fiatalok is legyenek” – tette hozzá Winkler Gyula.

A 2014-es EP választások feltételeire, hátterére is kitért, párhuzamot vonva a magyarországi EP választásokkal. „Az Európai Parlamenti választásokon a választójog a lakhelyhez van kötve. A május 25-i választások alkalmával, ha szavazunk a magyarországi választásokon, függetlenül attól, hogy erdélyi magyarok melyik párt képviselőit támogatják, Magyarországnak akkor is 21 képviselője van az Európai Parlamentbe. Ha tőlünk többen úgy döntenek, hogy a Magyarországi képviselőket támogatják, mivel nem szavazhatnak akkor a romániai Európai Parlamenti választásokon, akkor lehetséges az, hogy ne legyen magyar képviselet Romániából. Mi 23 éve azt mondjuk, hogy nem ismerjük el azt, hogy Románia nemzet állam, ahogy az Alkotmány 1. cikkelyében áll, akkor pontosan ezzel igazolnánk azt, hogy Románia a románoké, azaz nemzetállam, mert az a 32 ember aki Romániát képviseli, azok mind románok, mert ha az RMDSZ nem jut be, akkor nem lesz magyar képviselet.” – részletezte Winkler Gyula, európai parlamenti képviselő.

Összegezve, Décsei Atilla, az RMDSZ Beszterce-Naszód megyei szervezet elnöke és Winkler Gyula, európai parlamenti képviselő kiemelték, hogy figyelemmel kell kezelni az erdélyi magyar közösségnek a képviseletét, hiszen ezt csakis erdélyi magyar ember láthatja el „és nem fog velünk foglalkozni se Romániából a romániai pártok, se Magyarországról a magyarországi pártok, hisz nekik is megvannak a saját problémáik, ők nem fognak azzal foglalkozni, hogy Erdélyt képviseljék. Tehát én csak egy utat látok, és ez az út az RMDSZ színekben induló erős lista, egy erős támogatás, ami ott tartsa azokat az erdélyi képviselőket az Európai Parlamentbe.” – jelentette ki Winkler Gyula.