2024. április 23. (kedd) -
Béla
napja Beszterce
15°C
1€
= 4.9762 lej
      
= 5.7698 lej
      
100HUF
= 1.2629 lej
      
1$
= 4.6699 lej
      

VIII. Óradnai Magyar Napok

 A már hagyományossá vált Óradnai Magyar Napok folyó év szeptember 14-15 között kerültek megszervezésre, érdekes és színes programokkal szórakoztatva az érdeklődőket.

            Az óradnai magyarok idén is, mint minden évben, kitettek magukért és egy magas színvonalú kulturális programmal készültek a kétnapos rendezvényre. Ez a két nap valóban az ők ünnepük volt és sikerült „hazacsalogatni” azokat is, akik már sok évvel ezelőtt elhagyták a települést és nagyon messze költöztek el. A szervezők igyekeztek úgy összeállítani a programot, hogy mindenkinek elnyerje tetszését. A rendezvény főszervezője Strâmbuné Osztorvszky Erzsébet, aki jóval a rendezvény előtt már elkezdte a szervezést és fáradozásának gyönyörű eredménye lett, hisz a VIII. Óradnai Magyar Napok programja volt a legszínesebb. Mindehhez azonban mások is hozzájárultak és igyekeztek bármilyen kis támogatást nyújtani. A szervezők az RMDSZ óradnai szervezete, az Óradnai Magyar Kulturális Egyesület és az Óradnai Bányász Fúvószenekar.

            Az ünnepség szombaton délben kezdődött és vasárnap délután ért véget. A program az Óradnai Múzeum látogatásával kezdődött, ahol régi óradnai ruházatokat, munkaeszközöket, háztartási gépeket csodálhattak meg a résztvevők és emellett, egy részletes történetet is meghallgathattak a településről, úgy magyar, mint román nyelven is. Ezután a kulturális program kezdetéig az Óradnai Fúvószenekar szórakoztatta az egybegyűlteket. 15:00 órakor megnyílt a kultúrház ajtaja és már az előcsarnokban megakadt az emberek szeme pár különleges festményen, melyek a Salgótarjáni Művelődési Ház egyik művészének a káprázatos munkájának részét képezik.

A festménybemutatót a salgótarjáni Trilla együttes nyitotta meg, Boros-Kis Ágnes vezetésével. A rövid bemutatót követően az emberek bevonultak az előadóterembe, ahol különféle műsorokat nézhettek végig a délután folyamán. Elsőként a rendezvény főszervezője, majd a magyar Konzulátus küldöttei köszöntötték az óradnai lakosokat és a vendégeket. A program az óradnai kisiskolások és óvodások előadásával folytatódott, akik népdalokat és különböző játékokat, táncokat mutattak be az óvonők és tanítónők vezetésével. Őket követte az almásmálomi „Almavirág” Néptánccsoport, akiket oktatójuk, Deák Norbert kísért el és elmondása szerint, előadásuk célja a magyar, illetve a román nép közötti kapcsolat kihangsúlyozása a tánc különös „hangjának” segítségével.

Az almásmálomi táncosok gyönyörű műsora után a salgótarjáni bányászok következtek, akik több énekkel, közöttük a Bányászok Himnuszával kápráztatták el a közönséget. Velük együtt a Trilla együttes is fellépett és közösen varázsoltak vidám, kellemes hangulatot a terembe. Ezután egy vegyeszenét játszó, kecskeméti együttes szórakoztatta a nézőket, több népdalfeldolgozást mutatva be, majd őket követte a besztercei „Vadrózsa” Néptánccsoport előadása. A besztercei néptánccsoport táncrendjében sajómenti, illetve vajdaszentiványi táncokat láthattunk. A műsort a hagyományokhoz híven az Óradnai Fúvószenekar zárta.

             A program azonban nem zárult be itt, hiszen 21:00 órától folytatódott a tánc és a jókedv a várva-várt bálon. A bál hajnalbatorkolott, azonban sem az óradnaiak, sem a vendégek nem engedték a fáradtságtól legyőzni magukat és vasárnap délelőtt templomba siettek. Ezután a vendégek elbúcsúztak, az óradnaiak pedig hazatértek otthonaikba még egysikeres Óradnai Magyar Napokat tudva maguk mögött.