2024. április 19. (péntek) -
Emma
napja Beszterce
5°C
1€
= 4.9763 lej
      
= 5.8158 lej
      
100HUF
= 1.2637 lej
      
1$
= 4.6625 lej
      

Tacsi gyékényfonók napja

Harmadik alkalommal szervezte meg a tacsi faluközösség a Gyékényfonók Napját, 2012 augusztus 12 – én, olyan hagyománynak állítva ünnepet, amely évtizedek, talán évszázadok óta, meghatározza ennek a kis magyar közösségnek az életet. Míg máshol a népművészeti hagyományok, a kézműves tevékenységek kivesző félben vannak, itt a gyékényfonást megőrizték, tovább adták és nem csak itthon hanem külföldön is híressé vált a tacsi gyékénykosár.
Az ünnepségen Szilágyi Ilona a helyi RMDSZ elnöke és községi tanácsos, a rendezvény szervezője, köszöntötte az egybegyűlteket: “Ez a nap a mi napunk, ezt a rendezvényt a tacsiak tiszteletére szerveztük, hiszen kicsi falunk nagy örökséget és egyben ősi hagyományt őrzött meg, a kosárfonást. Legyünk büszkék erre a hagyományra és ne hagyjuk, hogy valaha is feledésbe merüljön ez az őseinktől reánk hagyott örökség. Ennek a napnak nagy szerepe van a tacsi emberek életében, mert ma sok olyan arcot, embert láttunk, akikkel már nagyon régen nem találkoztunk. Ennek a napnak közösségformáló ereje van, mert hazahozza azokat, akik nagyon régen elmentek tőlünk, de szívük mélyén még mindig tacsiak, és azok is fognak maradni”
A megyei RMDSZ szervezete nevében Antal Attila az MKT elnöke köszöntötte az egybegyűlteket kiemelve ennek a találkozónak a fontosságát a közösség életében, mert itt sikerült megőrizni az ősi hagyományokat.
A faluközpontban felállított színpadon, amely előtt kiállították a szebbnél szebb gyékényből font kézműves termékeket, népi együttesek szórakoztatták a nagy számú közönséget. Felléptek : a besztercei Vadrózsa, a tekei Tulipán, az almásmálomi Almavirág, a dipsei Cununa de Sinziene, a bálványosváraljai Árvalányhaj, a marosvásárhelyi Öregfenyők és a felőri Búzavirág néptánccsoportok.
A rendezvényt megtisztelte jelenlétével a magyarországi Tiszkarad testvértelepülés küldöttsége.
Sok ismerős, elszármazottak, vendégek, meghívottak ünnepeltek ezen a napon. Azt szokták mondani, hogy ha egy rendezvényt harmadik alkalommal szerveznek meg, az mar hagyomány. Reméljük, hogy ez így történik a Gyékényfonók Napja esetében is, mert a tacsi faluközösség példamutató összefogása révén képes lesz megőrizni ezt a hagyományt is, úgy mint a gyékényfonást. A rendezvényt a Communitas Alapítvány támogatta.