2024. március 28. (csütörtök) -
Gedeon, Johanna
napja Beszterce
11°C
1€
= 4.9710 lej
      
= 5.7967 lej
      
100HUF
= 1.2597 lej
      
1$
= 4.5892 lej
      

Testvértelepülési kapcsolat jött létre Szentmáte és Alsózsolca között

Ünnepélyes keretek között írta alá, a szentmátéi polgármesteri hivatalban, 2012. január 12-én, a Borsód-Abaúj-Zemplén megyei Alsózsolca város polgármestere Zsiros Sándorne és a Beszterce-Naszód megyei Szentmáte község polgármestere Encian Vasile, a két helység közötti testvértelepülési kapcsolatról szóló megállapodást. Jelen voltak Alsózsolca város képviseleti testületének tagjai, valamint a polgármesteri hivatal intézményvezetői, Szentmáte község tanácsi testületének tagjai és a megyei RMDSZ részéről Décsei Atilla elnök és Szakács-Márton Bálint ügyvezető elnök. Alsózsolca 6000 lelkes Sajó menti kisváros, Miskolctól 12 km-re délkeletre. Első írásos említése 1281-ből származik, neve valószínűleg a szláv “zlotu” – sárga szóból származik, ami a környék talajának színére utal.
A testvértelepülési megállapodásban rögzített együttműködés célja a kölcsönös tapasztalatcserék az oktatás, a kultúra, a sport és a turisztika területén, kölcsönös gazdasági és társadalmi intézmények közötti kapcsolattartás, szakemberek tapasztalatcseréjének megszervezése az együttműködés minden területén. Továbbá, együttműködés a gazdasági, az oktatási képzés területén, az infrastruktúra és a környezetvédelem fejlesztésének figyelembevételével és részvétel egymás kulturális, oktatási és gazdasági rendezvényein. Az együttműködést a bizalom, valamint a kölcsönösség szellemében kívánják fejleszteni. A kapcsolatban megállapodó felek, tiszteletben tartják a nemzetközi jogrend általánosan elfogadott elveit és szabályait, illetve az országaik hazai vonatkozású kötelező érvenyű jogszabályait. A megállapodás 5 évre szól és mindig további 5 évre meghosszabbítható.
A dokumentum aláírása elött, úgy a magyar, mint a román fél kiemelte Décsei Atilla megyei RMDSZ elnök érdemeit, akinek kezdeményezése és közbenjárása révén jött létre a testvértelepülési kapcsolat.
Encian Vasile Szentmáté polgármestere kifejtette, hogy a múlt év nyarán történt egyeztetések nyomán, a szentmátéi községi tanács jóváhagyta a testvértelepülési kapcsolat megteremtését. Reményét fejezte ki, hogy a megállapodás nyomán, a két település közötti kapcsolatokat tovább lehet fejleszteni és ezek mindkét fél javará válnak.
Zsiros Sándorné polgármester asszony elmondta, nem az a fontos hol élünk, hanem az, hogy ezt a kapcsolatot hogyan lehet élővé tenni és hogyan tudnak a megállapodásban rögzített területeken együttműködni.
Csöbör Katalin magyar országgyűlési képviselő, egyben Alsózsolca alpolgármestere leszögezte, bízik abban, hogy nem csak a két település, hanem a két ország kapcsolatai a jövőben javulni fognak. El kell felejteni a múlt történéseit és frusztrációit, ezután a jövőben, a közös Európában kell gondolkodni.
Décsei Atilla megyei RMDSZ elnök reményét fejezte ki, hogy ez a kapcsolat gyümölcsözni fog minden területen, mert uniós pályázatok réven is a két település közösen, esélyesen pályazhat.
Remeljük, hogy ez a testvértelepülési kapcsolat példaértékű más magyarlakta közösségek számára is, mert megadottak a feltételek, az RMDSZ részéről biztosított a közbenjárás, csak akarat kell hozzá.