2024. április 20. (szombat) -
Tivadar
napja Beszterce
13°C
1€
= 4.9764 lej
      
= 5.8125 lej
      
100HUF
= 1.2610 lej
      
1$
= 4.6687 lej
      

Szórványkaraván – első állomás: pozitív erdélyi gondolkodásért a népszámlálás tükrében

Mozgalmas nyitónapot zárt a MIÉRT és az Országos sport és Ifjúsági Hatóság szórványkaravánja október 17-én, hétfőn este, Besztercén. A rendezvénysorozat a szórványtelepülések kulturális rendezvénypalettájának színesítését tűzi ki legfőbb célként, emellett pedig kiemelt figyelmet fordít a népszámlálás technikai információinak továbbítására is.

A karaván elsőként a Beszterce-Naszód megyei Almásmalomba látogatott el, ahol az önkéntesek tájékoztató füzeteket osztogattak, és a legfontosabb tudnivalókat ismertették a falubeliekkel. Továbbhaladva Apanagyfaluban, Vicén, Magyarborzáson, Veresegyházán, Újősön és Szentmátéban hangzott fel a hangos-busz tájékoztató üzenete, míg az önkéntes csapat a helybéliek népszámlálással kapcsolatos kérdéseire válaszolt, és gondoskodott arról, hogy a postaládákba is kerüljön a legfontosabb tudnivalókat tartalmazó nyomtatványból.

A szórványkaraván esti műsorát teltházas közönség várta a besztercei George Coşbuc Művelődési Központban. Décsei Attila, a Beszterce megyei RMDSZ elnöke köszöntője során arra buzdította a jelenlévőket, hogy a népszámlálás üzenetét továbbítsák ismerőseik, barátaik, szomszédaik körében is, hogy minél több magyarhoz eljussanak a közösség jogainak, intézményeinek és kultúrájának sorsát befolyásoló tudnivalók. Ezt követően a helyi Vadrózsák néptánccsoport lépett színpadra, majd Holovacskó Zsolt humorista szórakoztatta a nézőket. Zenével folytatódott az est, Dancs Annamari előadásában közismert nagyoperettek betétdalait, musical slágereket és könnyűzenei összeállítást hallhatott a közönség.

Bodor László, az RMDSZ főtitkárhelyettese, a MIÉRT elnöke a pozitív erdélyi gondolkodás és a magyar identitástudat erősítésének fontosságát emelte ki, majd az esetlegesen felmerülő technikai veszélyekre tért ki. „Diktáljuk be nyugodtan a távol lévő, de hazalátogató családtagjainkat is az úgynevezett P űrlapra ideiglenesen távol lévő személyként” – nyomatékosította Bodor. Fontos a személyi szám (CNP) ismerete és a foglalkozás, vagy a látogatott oktatási intézmény hivatalos megnevezése. Bodor László felhívta a figyelmet, hogy „nagyon sokan megpróbálják bizonygatni, hogy kevesen vagyunk mi magyarok, sokaknak érdeke ez, ezért fontos, hogy megmutassuk, hogy sokan vagyunk és van jövőnk Erdélyben: amikor megérkezik hozzánk a számlálóbiztos valljuk magunkat bátran magyarnak.”

A szórványkaraván menetrendjében kedden Arad megye a soron következő állomás.