2024. április 26. (péntek) -
Ervin
napja Beszterce
13°C
1€
= 4.9765 lej
      
= 5.8018 lej
      
100HUF
= 1.2662 lej
      
1$
= 4.6373 lej
      

Amikor szólítanak

Ez a címe Fazekas István besztercei író újabb könyvének. A könyvbemutatóra 2011. október 12-én került sor, a római katolikus plébánia hittantermében, a besztercei EMKE szervezésében.
Fazekas István írói pályafutása 1995-ben kezdődött, amikor Budapesten, a Kárpát-medencei költészeti pályázaton első, kiemelt díjat kapott. Első verseskötete az “Alkony előtt”, 1998-ban jelent meg. Ugyanaz év őszén a “Nahát” című gyermekvers kötet került kiadásra, mindkettő a Lyra kiadó gondozásában. 2005-ben újabb könyve jelenik meg, a Polis kiadó gondozásában, ezúttal nagy sikerű próza, “Hetedíziglen” címmel, amely két kiadást is megért. 2009 tavaszán jelenik meg az “Utjaim” című verseskötet, elsőként a magánkiadások sorozatában, majd ugyanabban az évben “A lélek ősvényein” című verseskötet, ugyancsak magánkiadás. 2010-ben a második prózakötet lát napvilágot “Békés zátonyon” címmel. Pillanatnyilag, a magánkiadások sorozatát, a most bemutatásra kerülő “Amikor szólítanak” című rövid próza bővíti.

Az új könyvéről a szerző elmondta : “ Mai rohanó világunkat a korrupció, a pénzhajhászás és a pénz istenítése jellemzi és nagyon keveset törődünk az elesettekkel, azokkal akik a társadalom perifériájára szorultak, akik hiába próbálkoznak, nem tudnak visszatérni a polgári rend soraiba. Én ezek közül választottam meg a szereplőimet, ezekről írok, a hétköznapi, egyszerű emberekről, gondjaikról, tragédiájukról, azokról akiket a társadalom kiszorított, aprócska hibáik miatt és utána nem adta meg a lehetőséget, hogy visszatérjenek az emberek sorába. Olyan írás is van a könyvben, amely az alázatról szól, a megalázásról, arról, hogy elfogadjuk azt a sorsot, ami nekünk rendeltetve volt. Innen a könyv címe is “Amikor szólítanak”, mert egyszer mindenkit szólítanak. Ezen kell elgondolkodni, vajon ha szólítanak, hogy felelünk, mit mondunk. Hogy éltünk, mit tettünk és miért. Találkozunk gerinces koldussal és gerinctelen, aljas milliomossal. Találkozunk olyan emberrel, aki akasztófa humor mögé bújva álcázza félelmét, így bújik meg a felelősség, az élet elöl. Vannak olyanok is, akik babonásan hisznek a csodába, várják a csodát és ha a csoda nem jön magától, képesek ők maguk csodát teremteni. Erről szól a könyv, a csodateremtésről. A csodák nem jönnek maguktól, meg kell teremteni őket, mert talán, akkor mások is elhiszik, hogy igenis vannak csodák”.
A kötet borítólapja, mint az író minden eddig megjelent könyvének grafikája, felesége Fazekas Erika Ildikó munkája.