2024. április 24. (szerda) -
György
napja Beszterce
8°C
1€
= 4.9762 lej
      
= 5.7698 lej
      
100HUF
= 1.2629 lej
      
1$
= 4.6699 lej
      

A “Vándorcsizma” hagyomány lett

Immár 3-ik alkalommal szervezték meg Tekén, 2011. szeptember 4-én a “Vándorcsizma” ifjúsági néptánc találkozót. A találkozó három évvel ezelőtt, Veress Kálmán marosvásárhelyi néptánc oktató kezdeményezésére indult el, aki a tekei “Tulipán” tánccsoportnak, illetve több Maros megyei (Balavásár, Kend stb.) tánccsoportnak tanít népi táncot. A cél nem csak a csoportok találkozása, egymás népi kultúrájának és táncainak megismerése, hanem baráti, szellemi kapcsolatok kialakítása, úgy az ifjak, mint a közösségek között. Ezt karolták fel a tekeiek, Mihálci János iskolaigazgató és Kiss Ilona tanárnő. Három éve “vándorol a csizma”, a csoportok minden évben meglátogatják egymást és ez mindenképpen már hagyománynak számít.

A teljesen felújított kultúrotthonban, a találkozót Székely József Botond ref. lelkipásztor nyitotta meg, ugyanis több helyi vállalkozó és magánszemély mellett a református egyházközség is a találkozó támogatói közé tartozik. Ezt követően Décsei Atilla, az RMDSZ megyei szervezetének elnöke, köszöntötte az egybegyűlteket. Fellépett a radnóti tánccsoport – oktató Kiss Gellért és Demeter Erzsébet, kendi “Csillagok” tánccsoport – oktató Veress Kálmán és Vajda József, a tekei C.R. Vivu Liceum együttese – oktató Bugnar Teofil, valamint a tekei “Tulipán” néptánccsoport- oktató Veress Kálmán és Kiss Ilona. A közönség mezőségi, széki, Nyárád menti, román és szász táncokban gyönyörködhetett. A műsort színesebbé tette Torkos Ákos, beresztelki diák műsora és Fülöp Zoltán ifjú hegedűs első fellépése, aki Küküllő menti táncokat játszott.

A találkozó, az est folyamán, táncházzal zárult, ahol a résztvevők, ifjak és felnőttek, elsajátíthatták több tájegység táncrendjét. A talpalávalót, úgy az előadáson, mint a táncházban, marosvásárhelyi zenészek biztosították, a népi együttesek hagyományos felállásában, Sinkó András – hegedű, Bor Hunyadi Gyula – brácsa és Martonos László – nagybőgő.