2024. október 22. (kedd) -
Előd
napja Beszterce
5°C
1€
= 4.9722 lej
      
= 5.9672 lej
      
100HUF
= 1.2376 lej
      
1$
= 4.5831 lej
      

Szép tevékenységek

A Besztercei Magyar Nyugdíjasok Klubja tagjai a baráti csoport megalakulása óta heti rendszerességgel érdeklődést keltő programokat kezdeményeznek és valósítanak meg. A fő hangsúly a csoportos buszos kirándulásokon van. Egy napig kedves társaságban lenni, szép tájakon járni, városokat, falvakat megismerni, kastélyokat megtekinteni, kulturális élményekben gazdagodni a kikapcsolódás egyik kedvelt formája. Szépek a klubdélutánok tevékenységei is, amelyek a tagok közreműködésével zajlanak. A sakkozás, pingpongozás, kártyázás, teniszezés, a kötetlen beszélgetések és az olvasódélutánok, az emlékek ápolása kellemes és hasznos pihenést nyújtanak.

Szeptember hónap első klubdélutánján a Nyugdíjas Klub megtisztelt vendége volt Plesch Rezső úr, aki egykori iskolatársára, a 2024. augusztus 17-én elhunyt Novák Ferenc, Tata táncművészre, koreográfusra, rendezőre, színházszervezőre, a néptáncmozgalom népszerűsítőjére, érdemes művészre emlékezett. Novák Ferenc gyermekkora Besztercéhez kötődik.  A Hunyadi János Gimnáziumban járt iskolába, óvodástársa és osztálytársa Madaras Ottó, valamint Kocsis Ernő a kilencvenes évek RMDSZ munkatársa volt. Az emlékidéző iskolatárs közös gyermekkori élményeket elevenített fel. Együtt ministráltak a római-katolikus templomban, Novák Ferenc nagyon tisztelte és szerette Lestyán József katolikus főesperest. Egy alkalommal Szeretfalván vonattal érkező vendégeket kellett fogadni, Novák Ferenc és Plesch Rezső is ott voltak a fogadó kisdiákok között. Kegyetlen hideg volt, dideregtek, fáztak, és az állomáson bejelentették, hogy a vonat késni fog. Akkor a tornatanár azt javasolta a fiúknak, hogy bemelegítés céljából szaladjanak fel a dombra és onnan vissza. Úgy is történt. Igen ám, de a vonat nemsokára befutott az állomásra és a fiúk sehol. Nem voltak ott a vendégek fogadására kivezényelt gyermekek, lekésték a fogadást! Lett is ebből nagy baj, mert a tornatanárt másnap már elbocsátották az iskolából. De hogyan közeledett a néptánchoz Novák Ferenc? A néptánc-ami kultúra és érték- alapismereteit Besztercén kapta. A Hunyadi János Gimnáziumba más vidékek gyermekei is jártak, az iskola bentlakásában csíkdánfalvi és csíkrákosi gyerekek táncoltak, a többiek a folyosón álldogálva nézték, hogyan verik a verbunkot ezek a gyerekek és megtanulták tőlük a táncot. Novák Ferenc, Tata Besztercére mindig szeretettel visszajárt. A szász templom mellett felállított hatalmas fehér sátorban, amely jó pár évvel ezelőtt kulturális események színtere volt, Novák Ferenc, Tata népszerűsítette a néptánc szépségét és gazdagságát egykori iskolája, a jelenlegi Andrei Mureşanu Főgimnázium diákjainak, és hangsúlyozta a gyerekeknek, hogy a néptáncot ugyanúgy kell szeretni és megtanulni, mint az anyanyelvet. Szívünkben éljen Novák Ferenc, Tata emléke. Köszönet illeti Plesch Rezső urat, hogy megosztotta a jelenlévőkkel kedves emlékeit.

A klubdélutánon szép programot kezdeményezett Beke József, rajzoló, aki szabadidejében szívesen és tehetségesen rajzol. Bemutatta munkáit, elmesélte indulásának történetét. Megcsodáltuk absztrakt művészeti stílusban készült grafikáit. Négyzetekből, körökből, tökéletes, hibátlan geometriai alakzatokból hozza létre a merész vonalak és színek összecsengését érzékeltető kompozícióit. Érdekes munkájához sok sikert kívántunk.

„Vannak helyek, amelyeknek már a puszta említése vándorkedvvel tölti el a szívünket. ” -Hans Christian Andersen.

Az első kirándulás szeptember negyedikén Székelyföldre lett megszervezve az RMDSZ támogatásával. Farkaslakán (Lupeni) Tamási Áron író (1897-1966) sírját kereste fel a kilenc tagú csoport, a Mini Erdély Park, a zetelaki víztározó/gát (Barajul Zetea) és a székelyvarsági Csorgókő vízesés (Cascada Vărşag) felejthetetlen élményt nyújtottak.

Október másodikán és harmadikán két kirándulócsoport járt Paszmoson (Posmuş) és megtekintette a felújított Teleki-műemlék kastélyt, amely kulturális – művészeti központtá alakult. Elsétálhattak a kastély udvarán található több mint hatszáz éves óriási tölgyfához, amely csodálatos természeti látványosság. Ez úton mondunk köszönetet a megyei RMDSZ-nek és a MADISZ-nak, hogy a mikrobuszt a kirándulók rendelkezésére bocsátotta.

Október ötödikén szombaton hosszabb útra indult egy tizenkilenc tagú csoport. A kirándulás úti célja Zsibó (Jibou) és Nagykároly (Carei) volt. Zsibó legfőbb látványossága a különleges szépségű Botanikus Kert, a Virágház és a Vadaskert, történelmi nevezetessége a Wesselényi Kastély. Nagykároly legismertebb épülete a város közepén szép parkban álló késő barokk stílusban épült gyönyörű Károlyi Kastély, amely ma múzeumként felújítva várja látogatóit. A látottakról nagyon sok szép fénykép készült. Jó volt a hangulat, majd a Nosztalgia Étteremben finom ebéddel várták a kirándulókat, akik a nap végén sok élménnyel, emlékkel tértek haza. Szép tájakon, városokban jártak, kastélyokat, múzeumokat látogathattak meg, életre szóló emlékeket gyűjthettek. Mindezekért köszönetet mondunk Szabó Andrásnak a Besztercei Magyar Nyugdíjasok Klubja elnökének, aki a kirándulásokat megszervezte és lebonyolította.