2024. október 18. (péntek) -
Lukács
napja Beszterce
3°C
1€
= 4.9720 lej
      
= 5.9484 lej
      
100HUF
= 1.2384 lej
      
1$
= 4.5778 lej
      
Besztercei Magyar Ház - Dreamflow koncert

Besztercei Magyar Ház ünnepsége

A Besztercei Magyar Ház fennállásának 22. évfordulóját ünnepelték szeptember 21-22 között. A programok szombat este táncházzal kezdődtek, ahol a szászrégeni Simifolkart táncoktatói teremtettek ünnepi hangulatot. A hétvégi esemény változatos programokkal folytatódott, minden korosztálynak szórakoztató élményeket kínálva.

Vasárnap az esemény gazdag programot kínált, minden korosztály számára szórakoztató élményeket nyújtva. Két órától a megyei magyar templomok fotókiállításával kezdődött, amelyet Vetési László lelkipásztor mutatott be. A megye lelkipásztorai, valamint Foto Marco Geréd Zsolt, Magyari Hunor, Máthé Loránd, Riti József Attila és Vetési László fényképei által betekintést nyerhettek a megye egyházi építészeti örökségbe. Segítségükkel a vendégek átfogó képet láthattak a környék magyar templomairól és kulturális örökségek legfontosabb helyszíneiről, felelevenítve az elmúlt évszázadok emlékeit.

 A nap folyamán gyerekprogramok zajlottak, ahol zenés-mesés foglalkozások szórakoztatták az óvodásokat és kisiskolásokat.  Pap Noémi óvónő gondoskodott arról, hogy minden gyermek mosollyal távozzon. Amig a gyerekek gyönyörű kézimmunkákat alkottak, a szülők sem maradtak tétlenül, hiszen a Köpeczi Sebestyén József teremben Mayla Julia, az RMDSZ Beszterce-Naszód megyei Nőszervezet alelnöke terápiás foglalkozással várta őket, ahol őszi dekorációkat készíthettek. A látogatók könyvvásárnak is örülhettek, Versanszki Adalbert különféle olvasmányokat hozva minden korosztály részére.

A délután során megyei magyar finomságokat kóstolhattak a látogatók, majd jeles meghívottak köszöntötték a közönséget. Décsei Atilla, alprefektus, az RMDSZ Beszterce-Naszód megyei szervezetének elnöke és az esemény házigazdája, valamint Emil Radu Moldovan, a Beszterce-Naszód Megyei Tanács elnöke, Baracsi Endre, Szabolcs-Szatmár-Bereg Vármegye alelnöke, Lazany Gabriel, Beszterce megválasztott polgármestere, Teofil Cioarbă, Beszterce-Naszód megye prefektusa, dr. Sándor Tibor László, Magyarország Nagykövetségének szakdiplomatája és dr. Simon István Előd konzul is felszólaltak. Az ünnepség hivatalos programja a besztercei történelmi egyházak képviselőinek áldásával folytatódót. Msgr. Geréd Péter, római-katolikus főesperes-plébános úr, András Péter református lelkipásztor úr és Szabó Mihály baptista lelkipásztor úr imát mondtak a besztercei közösségért.

A Vadrózsa néptánccsoport három generációja is színpadra lépett, a Pergő banda élő zenéjével kísérve, bemutatva a magyar néptánc hagyományait. Az előadást vastapssal köszönték meg a nézők, valamint a táncoktatók Simon Szabolcs, Nagy Győző, Marcu Daniel és Pásztor Ágnes óvónő pólókat osztottak a szorgalmas táncosoknak.

A rendezvényen Székely Vilmos, a Beszterce-Naszód Megyei Egészségügyi Biztosító igazgatója és a Nyugdíjas klub csapata hagyományos bográcsgulyással várta vacsorázni az érdeklődőket.  A finom étel után a színpad előtt, 2022-ben a Legszebb Erdélyi Magyar Dal verseny nyertesei, a Dreamflow együttes koncertjének örülhettek kicsik-nagyok egyaránt. A későbbi esti órákban a szervezők borkóstolóval és borversennyel kedveskedtek a közönségnek, miközben a Marosvásárhelyi Pergő banda élő zenével biztosította a jó hangulatot. A zenés-táncos est minden jelenlévő számára emlékezetes és örömteli élményt nyújtott.

Az eseményt az RMDSZ Beszterce-Naszód megyei szervezete és a besztercei MADISZ szervezte. Támogatók és partnerek: PRO HEREDITATEM Egyesület, Communitas Alapítvány, Bethlen Gábor Alap. Külön köszönet jár a Besztercei Magyar Diáktanácsnak, akik segítsége nélkül az esemény nem jöhetett volna létre.