2024. október 18. (péntek) -
Lukács
napja Beszterce
3°C
1€
= 4.9720 lej
      
= 5.9484 lej
      
100HUF
= 1.2384 lej
      
1$
= 4.5778 lej
      

A Besztercei Vadrózsa Néptánccsoport: a Magyar Hagyományok Őrzői és Felelevenítői

A besztercei „Vadrózsa” néptánccsoport alakulása óta elkötelezett a magyar hagyományok megőrzésén és népszerűsítésén, hogy a modern közösség körében tovább éljenek ezek az értékek. A fiatal táncosok lelkesedése töretlen, még a nyári vakáció alatt is szorgalmasan vettek részt a próbákon. A „Magyar néptánc hírnökei” program keretében mélyítették eddigi tudásukat, és folyamatosan csiszolták tánclépéseiket.

A „Vadrózsa” Beszterce egyetlen magyar néptánccsoportja, ahol a gyerekek nemcsak megtanulják, hanem büszkén képviselik és népszerűsítik is a magyar népi kultúrát. A táncoktatók, Simon Szabolcs, Nagy Győző, Marcu Daniel és Simon Loránd, a szászrégen Simifolkart tagjai, három korcsoporttal foglalkoznak, összesen hatvankét gyermekkel. A nyár folyamán is sikerült tíz alkalommal találkozniuk, hogy tovább finomítsák mozdulataikat és felkészüljenek a közelgő fellépésekre. A próbáknak a Besztercei Magyar Ház ad otthont, ahová bárki ellátogathat, aki el szeretné sajátítani a néptánc művészetét.

A néptánccsoport tevékenysége nem korlátozódik csupán a tánclépések elsajátítására, hanem nagy hangsúlyt fektet a népdalok és a magyar kultúra hagyományos értékeinek átadására is, ami különösen fontos a Beszterce környéki magyar közösség számára. Az őszi szezon elején a „Vadrózsa” három csoportja bemutatta a közönségnek az elmúlt időszakban elért fejlődését. A gyerekek nagy sikert arattak a tanult néptáncok és népdalok előadásával.

A „Vadrózsa” nemcsak Besztercén tett szert ismertségre, hanem számos megyei és nemzetközi rendezvényen is képviseltette magát. Idén második alkalommal vett részt a haladó csoport a Nemzetközi Folklórfesztiválon, amelyet ezúttal az albániai Durres városában rendeztek meg. Ezzel nemcsak a magyar kultúrát népszerűsítették, hanem Románia és Beszterce-Naszód megye hírnevét is öregbítették.

A néptáncegyüttes évről-évre arra törekszik, hogy a magyar népi kultúrát megismertesse és megszerettesse a fiatalokkal, hiszen ez biztosíték arra, hogy a magyar hagyományok fent maradjanak Beszterce-Naszód megyében. Működésüket az RMDSZ Beszterce-Naszód megyei szervezete, a Pro Hereditatem Egyesület, a Besztercei MADISZ, a Beszterce-Naszód Megyei Tanács és a Communitas Alapítvány támogatja.