2024. szeptember 16. (hétfő) -
Edit
napja Beszterce
14°C
1€
= 4.9743 lej
      
= 5.8990 lej
      
100HUF
= 1.2620 lej
      
1$
= 4.4737 lej
      

„ 23 LÍPÉS”

Igen bizony, ez volt a 23-ik falunapi ünnepség Zselyk községének életében 2002 óta. (egy ünnepély kimaradt, mert a COVID itt is megtette hatását, akárcsak a „tatárjárás” néhány évszázaddal azelőtt!), mert ha a friss történelmi „emlékeink” szerint is számolunk csoda, hogy a falu megmaradt, mert: – 1988-ban a megyei falurombolási katyvaszban még első helyen állt a falu neve.  

-1994-ben, Was György, a falu néhai igazgató-tanítója állította az általa írt tanulmányban – „ZSELYK – Egy magyar falu Beszterce-Naszód megyében – címmel, hogy „egyetlen település melynek monográfiáját be lehet fejezni”, arra utalva, hogy a település, belátható időn belül, teljesen elnéptelenedik. Hát itt valami „nem vágatt bé” (zselyki bölcsmondás, ha valami nem sikerült)! Drága Gyuri bácsi, a   könyvednek köszönhetjük tudásunkat a falu terjedelmes múltjáról, történelmi eseményeiről, szokásairól, csak ebben az egyben tévedtél, hála Istennek, hogy elnéptelenedik a falu. A „jóslatok” nem találtak célba, mintha egyre több valóság erősíti a falu életképességét. Azt mondják az idelátogatók, hogy „élet van a faluban!”. Mi pedig tudjuk, hogy: „titokban vigyáz ránk a JÓ TÜNDÉR meg a JÁTÉKOS ÓRIÁS”!

A falunap immár nem egy egynapos rendezvény! Úgy kell beszélni róla, mint egy 6 napos rendezvényről (2024 július 29 – augusztus 3), hiszen a megelőző néptánctábor már hétfőn indult és az ünnepély szerves részeként épült be a szombati műsorba. Ebben az is évben így volt.

2024 július 29 –én volt a tábori megnyitó! 41 gyerek és szüleik voltak kíváncsiak a programokra. A programok szervezése a helyi természeti adottságokra épültek, ezért sok gyakorlati tapasztalatot szereztek a gyerekek. Fontos kiemelni, hogy a sikeres tevékenységek a résztvevő gyerekek életkori sajátosságaira épültek, így mindenki pozitív élményekkel tért haza. Nézzük mit is kínáltak a napi tevékenységek a néptánctanulás mellett: „csapatösszerázó” ismerkedési, barátkozási játékok; – mesével kapcsolatos játékok; – „ önismereti gyakorlatok játékos formában; -helyi nevek a múltból és mit takarnak azok (pl.  Rucuka); – „gombképek” készítésének technikája; -kulcstartó gombokból; – „zselyki mesejelenetek cipősdobozban” – kreatív csoportmunka; -palacsintasütés; – szénaszárítás; fagyűjtés tábortűznek (milyen fát gyűjthetünk, hogyan rakjunk biztonságosan tábortüzet a szabadban!); – levél a táborból, érzelmi összefoglaló; – a mindennapi „mit viszel haza” záróprogram tudatosította a gyerekekben a napi élményeket. A csoportokra osztott néptáncoktatásban az elmúlt évek tudására alapoztak az oktatók és a nagyon kedvelt programok listájára került ez a napi tevékenység. Minden napnak voltak helyi „meglepetései” tízóraira és uzsonnára, amit az itt lakók biztosítottak, mint a zselyki fánk, köttes palacsinta, gyümölcs, finomságok, melyeket csak itt lehet megkóstolni. Amíg a „mamák” a sütögetés ábécéjébe csalogatták a lányokat, addig a „taták” a kerti munka rejtelmeibe és a széna szárítás valamikori módját ismertették a fiúkkal.  Kedves baráti kapcsolatok alakultak ki a gyerekek között, felnőttek és gyerekek, szülők és szülők között. Hasznos együttlét volt mindenki számára.

A „Forgatós Kamara Néptáncegyüttes” és a „Magos zenekar” közös munkája meghozta gyümölcsét annak az erőfeszítésnek, melyet a Csóri Sándor Alap és a Communitas Alapítvány rendszeres anyagi támogatása éltetett és a PRO ZSELYK Egyesület tagjai megálmodtak és magukévá tettek.

A szombati ünnepnap összefoglalójává vált a heti tevékenységeknek. Az ünnepi istentisztelet lehetőséget adott az egybegyűlteknek a közös imára, a közös hálaadásra. Istentisztelet végén szólalt fel a polgármester, a megyei RMDSZ képviselői, meghívottak, a vendégek szószólói, Zselyk barátai, akik ismételten kihangsúlyozták a falu életképes tevékenységeit. Az ezt követő „szeretetvendégség” keretében is új próbálkozásnak voltunk tanúi:” népviseletek bemutatója” címmel az egybegyűltek megtekinthették a zselyki népviselet aprólékos tartozékait a jelen lévő, viseletbe öltözötteken: gyerek, lány, fiatalasszony, asszony és férfiviseletet. Ezt követően a meghívott Barcasági Csángó Alapítvány képviselői mutatták be gazdag viseletüket, tevékenységeiket annak ismertetéséről és továbbadásáról. Mintegy összefoglalásként, szakértői meghívottunk, András Mihály a csíkszeredai Hargita Nemzeti Székely Népi Együttes igazgatója és felesége, György Katalin, értékelték a látottakat kiegészítve a bemutatót egy csíkszentdomokosi női viselettel.

 A nap második felében ismét új meglepetés várta a résztvevőket: a zselyki falumúzeum ünnepélyes megnyitása. Szép számban összegyűltek a kíváncsiak, kiemelném az ifjúk és a gyerekek létszámát. Tóth Zoltán Csaba tiszteletes úr következetes munkája és a helyiek aktív bevonása egy olyan múzeum megvalósítását eredményezték, amely immár gazdag anyaggal szemlélteti a zselykiek múltbeli életét, szokásait és a bővítésére biztatja az idelátogató embereket. 18 órától ünnepi program keretében mutatták be a tánctábor résztvevői a tanultakat: a kicsi és nagycsoportok. A szűnni nem akaró taps tudásukat dicsérte. Őket a színpadon a Besztercei Vadrózsa Néptánccsoport nagycsoportja váltotta. Nagy sikerrel mutattak be egy palatkai néptánccsokrot. A műsor fénypontja a Zselyki Hagyományőrző Tánccsoport fellépése volt, amely fennállásának tizedik évfordulóját ünnepelte. Ez alkalommal a zselyki lakodalom mozzanatait és a zselyki táncrendet mutatták be. Velner Klára és Pintér András szakirányítók segítségével életre kelt a lakodalmi hívogatás, a menyasszony kikérése, a kontyolás, a menyasszony tánca és a táncrend, eredeti dalok éneklésével és élő zenekísérettel, hála a jelenlevő Magos Együttesnek. A résztvevők döbbent figyelemmel kísérték a színpadi jeleneteket és kirobbanó tapsviharral fejezték ki elismerésüket.  Szavakban nehéz kifejezni azt a köszönetet, amely a kilenc párból álló csoport következetes munkáját illeti.  Sok sikert kívánunk az elkövetkező tíz évben is! 20 órától kezdődött a táncmulatság. De nem akármilyen! Hagyományos népzene zengett és gyerekek, ifjak és felnőttek táncolták a valamikori zselyki táncokat! Émény volt táncolni, de akár nézni is!

     Kedves olvasó! Tudjuk, hogy meglepetésként hatnak rád a sorok, hiszen a virtuális kommunikáció más információkkal szoktatta meg elméinket. Kilóg a sorból, amit olvastál? Remélem nem, mert tudod, hogy minden, ami van arra alapszik, ami volt! Ezért követi Zselyk közössége is a hármas kőbe vésett jelmondatot:  ZSELYK VOLT, VAN, LESZ !

És ez teljesülni látszik, élni fog, mert a Zselyki Lutheránus Egyház, a PRO ZSELYK Egyesület, a Zselyki Művelődési Egyesület, a FÚVÓSZENEKAR, a Zselyki Mezőgazdasági egyesület és a falu apraja-nagyja élni kíván, együtt a múltjával, jelenével és a sok Zselyket szerető idelátogatóval.