2024. szeptember 16. (hétfő) -
Edit
napja Beszterce
14°C
1€
= 4.9743 lej
      
= 5.8990 lej
      
100HUF
= 1.2620 lej
      
1$
= 4.4737 lej
      

„Régi időkre emlékezünk” Mezőköbölkúton

A mezőségi Mezőköbölkút újra élettel telt meg, július 27-én, ahova a szervezők mindenkit szeretettel hazavártak! Fáradozásuk meghozta gyümölcsét, hiszen sikeresen megmozgatták a közösséget, sokan látogatva vissza szülőfalujukba, hogy részt vegyenek az eseményen.

A program tíz óra után kezdődött, Mezei Csaba lelkipásztor által tartott meghitt istentisztelettel és a helyi nő szervezet köszöntésével melyet énekek kísértek, ezzel megnyitva a nap eseményeit.

A találkozón részt vettek Zöld György, Mezei Csaba, Kovács Jankó István, Páll Botond a falu jelenlegi és egykori lelkipásztorai, valamint különleges vendégei között szerepeltek az egykori lelkipásztorok család tagjai: Jánosi Gyöngyi, Kölönte Zsolt és Uszkai Zsolt.

Meghívásnak eleget téve Antal Lajos, Antal Ibolya, Bogdán Erzsébet, Borsos János, Böndi Ilona, Deák Rozsuka, Greluș Margit, Király Anna, Kovács Cecilia, Moriczi Pál, Nagy Zsuzsánna, Tibád Antal, Tibád Julianna, a régi tanári kar tagjai is jelen voltak, akik hosszú évek során generációkat neveltek és vezettek tovább a tudomány útjain.

A rendezvényt megtisztelte jelenlétével Décsei Atilla, az RMDSZ Beszterce-Naszód megyei szervezetének elnöke, a megye alprefektusa. Beszédében kiemelte: „A régi idők emlékeinek felidézése nemcsak nosztalgia, hanem fontos pillanat arra is, hogy értékeljük közösségünk alapjait és azokat az értékeket, amelyeket tovább adunk a következő generációknak.”

A találkozón részt vett Zoltán-Sipos Tímea az RMDSZ Beszterce-Naszód megyei szervezetének ügyvezető elnöke, megyei tanácsos, Szilágyi Zsolt megyei tanácsos, valamint Máthé Loránd, ügyvezető alelnök is.

Ezt követő kávészünet után Lakatos Mihály (Mindili Minyuka) grafikai kiállítása várta az érdeklődőket, amelyet a nemrégiben felújított kántori házban tekinthettek meg. A program egy családias hangulatú közös ebéddel folytatódott.

Vetési László tiszteletes úr „Régi Köbölkút, lelkipásztorok, arcok, emlékek” című képösszeállításának vetítése a templomban még tovább mélyítette az emlékek felelevenítését, majd mindenkit nagy szeretettel vártak egy közös bográcsozásra, ahol tovább folytatódott a beszélgetés.

A falu elszármazottait Nagy Pista, Foris Ferenc, Nagy István, Deák György és Nagy Mihály énekkel lepték meg. Az éneklők közül Nagy István, Deák György és Nagy Mihály 2022-ben a Fonó Budai Zeneház vendégeiként köbölkútias kántával varázsolták el Budapestet.

A találkozás igen jó hangulattal és tánccal zárult, amely az utcáig nyúlt. E nagyszerű és sikeres esemény által sikerült újra összehozni a falu apraja-nagyját, felidézve a régi idők hangulatát, amikor a falu a beszélgetésektől, énektől és hagyományos magyar népi tánctól volt hangos és élettele.

Félretéve a mindennapi teendőket és az élet gondjait, a már kicsi, szinte elfelejtett falut sikerült újraéleszteni. Az esemény sikerére való tekintettel már sokan várják a következő találkozót. Mindenki számára öröm volt együtt ünnepelni, mesélni a múltról, hozzájárulva egy sikeres, feledhetetlen naphoz.

Az esemény nem valósulhatott volna meg Polgár Éva óvónő, a fő szervező és a helyi Nőszervezet mozgósítója, Lakatos Zsolt a helyi RMDSZ elnöke, valamint az mezőköbolkúti önkéntesek és az RMDSZ Beszterce-Naszód megyei szervezetének és a Communitás Alapítvány támogatása nélkül.

A találkozó során nemcsak a múlt emlékei éledtek újra, hanem a közösség is, amely késztetést érez arra, hogy együtt ápolnják kis falu régi fényét és tovább adnják hagyományait.