2024. október 18. (péntek) -
Lukács
napja Beszterce
3°C
1€
= 4.9720 lej
      
= 5.9484 lej
      
100HUF
= 1.2384 lej
      
1$
= 4.5778 lej
      

Ünnep és Közösségi Élmény a Schullerwald Parkerdőben

Régi jó szokásaival idén egy 7 megállós eseménysorozattal, került megrendezésre a már jól ismert Besztercei Majális „színes” utóda, a Beszterce-Naszód Megyei Magyar Napok.

Az esemény sorozat június 16-án vette kezdetét Tacson, majd Bethlen, Sófalván, Magyarnemegyén, Újösben, valamint Felőrben. A kulturális programban a néptánc, a humor és a zene kapott szerepet, szinpadra lépve ez alkalmakkal a Besztercei Vadrózsa nagy és közép néptánccsoportja, Euforia modern tánccsoportja. Beszterce-Naszód megye településeit Szikra László és Forgács Rudolf humorista is meglátógatta, nevetést varázsolva mindenki arcára. Humor és tánc mellöl nem hiányozhatott a zene sem, hiszen Magyar Nótacsokorral lépett fel Koós Éva művésznő és a Gyergyó-medencei Magyarnóta Társulat, valamint a Kolozsvári Operettissimo együttes. Ahhoz, hogy a program teljes legyen, Biblioterápiás foglakozásra várták a felnőtteket amelyet a Hargita megyei Kájoni János Megyei Könyvtár biztosított, valamint Szilágyi Ilona gyékényfonó foglalkozással és a Hargita megyei tanácsának támogatásával a Gyergyószárhegyi Kulturális és Művészeti Központ részéről bábelőadással fogadták a gyerekeket.

 Az ünnepi záróesemény a szokásos, mindenki által ismert helyszínen, a Besztercei Schullerwald parkerdőben várta az erdeklődőket.  

A színpadi programok sorát 12:00 órakor a Cegőtelki Fúvószenekar nyitotta meg. Az együttes változatos repertoárja, mely a hagyományos magyar fúvószenék által magával ragadta a közönséget és megalapozta az ünnepi hangulatot. Ez idő alatt kilenc helyen főtt a bográcsokban a finom, magyaros gulyás.

A délután folyamán a 10-es számú óvoda Zümi csoportja vidám és bájos előadása következett, amely sok mosolyt csalt a nézők arcára. Ezt követően a 13-as számú napköziotthon Csicsergők csoportja lépett fel egy különleges népi játék és tánc csokorral, mely a magyar népi hagyományokat elevenítette fel. A 6-os számú napköziotthon Szívecske csoportja sem maradt ki a programból, akik a Szívecskék báljával kápráztatták el a közönséget. Az aranyos és szívhez szóló műsor nagy tapsot kapott a nézőktől.

A hivatalos megnyitóra 14:00 órakor került sor, amelyen Décsei Atilla, az RMDSZ Beszterce-Naszód megyei szervezetének elnöke, megyei alprefektusa és az esemény házigazdája köszöntötte a közönséget. Az eseményt megitsztelte jelenlétével Lazanyi Gabriel Beszterce municipium  jövendőbeli polgármestere, Camelia Tabără a Beszterce-Naszód Megyei Tanács alelnöke, Papp Csaba Szabolcs-Szatmár-Bereg megye főjegyzője, Sztolyka Zoltán Rozsály polgármestere, dr. Simon Előd, Magyarország Kolozsvári Főkonzulátusának konzulja és Mihályfalvi Katalin RMDSZ ügyvezető alelnök.

Az esemény során számos tehetséges néptánccsoport lépett fel, köztük a Zselyki hagyományőrző néptánccsoport, a Székelykeresztúri Vadrózsák Néptánccsoport, amely 2010-ben alakult a Berde Mózes Unitárius Gimnázium diákjaiból, a magyardécsei Cseresznyevirág kis és közép néptánccsoportja, a szentmátéi Keknefelejcs kis és nagy néptánccsoportja, a besztercei Vadrózsa kicsi, közép és nagy néptánccsoportja, az idén megalakult Bethleni Kék Ibolya néptánccsoport és a szászrégeni Járom néptánccsoport. Minden egyes fellépés lenyűgöző volt, és a közönség nagy tapsokkal jutalmazta a táncosokat.

A rendezvény különleges programokat kínált a gyerekeknek is. A gyereksarokban Hargita megyéből érkezett kézművesek várták a legkisebbeket, mint például szalagszövés, kötélverés, nemezelésre, természetesen az óriás csúszda, rajzolás és arcfestés közül is lehetett válogatni, amelyek 12:00-tól 16:00 óráig tartottak.

A nap folyamán a Besztercei Sugaracska Bábcsoport „Az erdei kunyhó fogságában” című bábelőadása is nagy sikert aratott, amely nem csak a gyerekeket, de a mesevilágba vágyó felnőtteket is elvarázsolta. Mivel a szervezők nem csak a kicsikre gondoltak, az idősebb korosztály részére is készültek egy aktív programmal. Ugyanis az Euforia modern táncoktatói segítségével megismerkedhettek a bachata lépéseivel, hiszen ingyenes táncoktatáson vehettek részt.

Hogy a program teljes legyen, akusztikus zenei műsoron vehettek részt a nézők, amelyet a besztercei Cununa de pe Somes együttes biztosított. Ez alakommal sem hiányozhattak a versenyek: célbarugás, célbadobás, table, fagyievés, sörivás, Beer-Pong és kocsihúzás. Ha ez még nem lett volna elég, a szabadtéri esemény színvonalát a helyi és a Hargita Megyei Tanács közreműködése által érkezett székely kézművesek, a finom falatok és a kürtőskalácsok is emelték.

A délutáni órákban a Libavonat együttes szórakoztatta úgy a gyerekeket, mint szülőket is egyaránt. Ezt követően meglepetésként a színpadra Leon Norbert következett, gitárjával és kellemes hangjával kápráztatva el a közönséget.

 A napot A Dal 2023 győztesei, a régeni Titán zenekar zárta a már ismert magyar dalokkal, mint „Éjféli járat” vagy „Hazatalál”.

Az esemény szervezői büszkén jelentették be, hogy a rendezvényt megtisztelte jelenlétével számos nemes vendég, akik szintén hozzájárultak az ünnepi hangulathoz és a közösség összetartozásának erősítéséhez.

A rendezvény célja nem csak a szórakozás, hanem a magyar kulturális örökség ápolása és továbbadása is, közösségi élmény és a gazdag programkínálatok által.

A rendezvényt az RMDSZ Beszterce-Naszód megyei szervezete, a Besztercei MADISZ és a PRO HEREDITATEM Egyesület szervezte. Támogatók: az RMDSZ által alapított Communitas Alapítványt, az RMDSZ Ügyvezető elnökség, Szabolcs-Szatmár Bereg Megye Önkormányzat, Hargita Megye Tanács, Beszterce város Polgármesteri Hivatal és a Megyei Kulturális Központ.