2024. október 18. (péntek) -
Lukács
napja Beszterce
9°C
1€
= 4.9720 lej
      
= 5.9484 lej
      
100HUF
= 1.2384 lej
      
1$
= 4.5778 lej
      

” Szárnyalj Velem…”

Izgalmas interaktív, játékos műhelymunkán vettek részt azok a besztercei szülők, pedagógusok, akik a „Szárnyalj velem..,, program mellé tették le voksukat, január 30 – május elseje között.

A műhelymunkák a Besztercei Magyar Házban zajlottak, a Pro Hereditatem Egyesület és a Kópé Góbé Egyesület együttműködése által, valamint az utolsó találkozás Zselyken került megszervezésre, családias hangulatban!

A Kópé Góbé Egyesület vezetője, Ferencz Gyöngyössy Gyöngyvér szabadtanulást támogató pedagógus, mentálhigiénés szakember kalauzolta a szülőket a műhelymunkák során, együttérzéssel, humorral, nyitott szívvel. E hozzáállásának köszönhetően a foglalkozások nagyon jó, oldott hangulatban teltek. A támogató, elfogadó légkör hatására, nagyon mély, gyakran elhallgatott témák is felszínre kerültek. viszont a sok nevetés, jól megválasztott játékok mindig feloldották a hangulatot.  

A találkozó alkalmával fény derült arra is, hogy a gyermekek hosszútávú boldogsága és boldogulása szempontjából, meghatározó a szülőkkel töltött idő minősége és mennyisége. A szülők aktív és tudatos jelenléte a gyerekeik életében, a családban eltöltött tartalmas idő, az egymásra figyelés, nagy hatással van a családtagok érzelmi intelligenciájának pozitív fejlődésére. Ez segít a felnőtt embernek, gyermeknek jobban megérteni és kezelni az érzelmeit, valamint mások érzelmi reakcióit is. Hozzájárul az egészségesebb kapcsolatokhoz a családon belül is, valamint a hatékonyabb kommunikációhoz és a stressz kezeléséhez, a lelki, szellemi egészség védelméhez, fennmaradásához. Gyöngyvér, olyan irányelvekkel, gyakorlati tudással látta el a szülőket, melyek „mankóként” szolgálhatnak a nehezebb napokon, illetve meghitté, tartalmassá varázsolják ez együtt töltött időt.

A tevékenységek során világossá vált az is, hogy a jó szülővé váláshoz   elengedhetetlen a jó önismeret. Minél inkább megismerjük viselkedésünk mozgató rugóit, minél többet foglalkozunk a gyerekkorunkból hozott ,,csomag” megismerésével, annál tudatosabb szülőkké válhatunk. Jól megválasztott játékok, beszédtémák tették lehetővé, hogy a résztvevők az önismeret útjára lépjenek.

A megélt bizalom, együttérzés, a sok nevetés, közös játékok hatására igazi csapattá alakult a kis csoport, gyakran hangoztatva, hogy jó lenne a folytatás.

Következzen pár visszajelzés, hogy kiderüljön, miért lenne jó a folytatás:

 ,,“Szárnyalj velem…” s mi így is tettünk, szárnyaltunk. Hat alkalom keretén belül olyan tartalmas pillanatokat éltünk meg közösen, amit sokáig magunkkal viszünk. Nem csupán egyszerű találkozásoknak voltunk tanúi, hanem olyan területeken és témákban reptetett minket Gyöngyvér, ahol a lelkünk összeért, gondolataink és érzelmeink szabadon szárnyaltak. Jólesett minden közös játék, mosoly, szívhez szóló történet, elgondolkodtató kérdés es válasz. Hálás vagyok, hogy részese lehettem. Bármikor megismételném!”

Aczél Aliz

,,Jó volt ott lenni a Szárnyalj velem műhelyfoglalkozáson! A meghitt beszélgetések nagyszerűen ötvöződtek a dinamikus, csapatépítő játékokkal. Gyöngyvérből egyszerűen sugárzik a jóindulat, a béke, s ez a foglalkozás végére mindannyiunkát megérintett… Voltak alkalmak amikor nem fogytunk ki a nevetésből, máskor meg könnyek is felcsillantak néhányunk szemébe, s pont ettől volt hiteles, meghitt az egész. Jó döntés volt be iratkozni? Igen! Reszt vennék-e a közeljövőben is ilyen jellegű foglalkozásokon? Határozottan IGEN!

Köszönjük a szervezőknek a lehetőséget!”

Szilágyi Annamária

,,Nagyon jól éreztem magam, bár néha egyedül voltam a nők között. Egy őszinte, együttérző csoport volt, véleményem szerint. Voltak ismerős témák, amik ismerete megerősödött bennem, de voltak olyanok is, amelyeket most hallottam először és érdekesnek, fontosnak találtam. Várom az utolsó találkozást, ami szerintem a hab a tortán. Szívesen folytatnám!!!🤗,”

Kovács János

,,Kissé szkeptikus voltam az első alkalom után: biztos szeretném? megnyílni és mesélni ismeretlen embereknek magamról, családomról? Most már tudom mennyire jó döntés volt. Minden alkalommal sikerült feltöltsük egymást pozitív energiával és a mély, lélekmelengető beszélgetésekkel egy kicsit lelassuljunk, kiszakadjunk néhány órára a mai rohanó világunkból. De nem csak beszélgettünk, rengeteget nevettünk, könnyeztünk és Gyöngyvérnek sikerült még a gyermeki énünket is a felszínre varázsolni néhány izgalmas játékkal.

Hálás vagyok a tartalmas együtt töltött alkalmakért, közös elmélkedésért.,”

Barta Zsuzsanna

,,Hálával gondolok a ,,Szárnyalj velem…,, műhelymunkára. Hálás vagyok Zoltán-Sípos Timeának, hogy szinte gondolkodás nélkül rábólintott, amikor arra kértem, segítsen, hogy Besztercén is megvalósuljon a fent említett program. Munkatársaival karöltve, minden feltételt biztosítottak ahhoz, hogy megfelelő körülmények között jöjjenek létre a találkozók.

Hálás vagyok, hogy a foglalkozásokon letehettem a mindennapok terheit, új megvilágításba kerültek kihívásaim, megerősödött bennem, hogy mennyire fontos az, hogy őszintén, nyíltan beszélhessünk megpróbáltatásinkról, örömeinkről. Nem született megoldás minden problémára, de csupán annak a lehetősége, hogy egy elfogadó, támogató légkörben őszintén beszélgethettünk, megoszthattuk tapasztalatainkat, nézőpontunkat, könnyebbé tette a helyzettel való megküzdést. Megtapasztalva a műhelymunkák pozitív hozadékát életünkben, átélve egy empatikus, vidám csoporthoz való tartozás örömét, megszavazom én is a folytatást!

Szőllősi Melinda

A találkozások nem jöhettek volna létre az RMDSZ Beszterce-Naszód megyei szervezete, a Pro Hereditatem Egyesület és Kópé Góbé Egyesület, valamint a Communitas Alapítvány támogatása és szervezése nélkül. A megfelelő helyszín biztosítása és a kellemes légkör megteremtése a besztercei Magyar Ház részéről egyik fontos eleme volt a sikeres együttlétnek.

KÖSZÖNJÜK!