2024. május 02. (csütörtök) -
Zsigmond
napja Beszterce
18°C
1€
= 4.9759 lej
      
= 5.8194 lej
      
100HUF
= 1.2736 lej
      
1$
= 4.6361 lej
      

Nyári íjásztáborsorozat Besztercén

Egy újabb sikeres íjásztábor sorozat került megrendezésre Besztercén a Schullerwald parkerdőben, június 19-23 és június 26-30 között. Ahogyan az előző években is, két csoportban vártak 40-40 gyermeket.

A kilencedik alkalommal szervezett rendezvény, változatlan, magyar kultúra és hagyományok népszerűsítése, valamint a magyar kulturális értékeinek és hagyományos népművészetének előmozdítása, a szabadtéri sportok népszerűsítése a gyerekek körében, hangsúlyt helyezve az íjászatra és a néptáncra.

Ez az esemény egy lehetőség eltölteni néhány napot a nyári szünetben, játékos formában az oktatással, egy vidám és energikus csapat körében. Sok szabadtéri tevékenységet végezni. Magyar hagyományos művészetek és különböző kézműves foglalkozásokon vehettek részt, megtanulhattak új magyar népdalokat, néptáncokat, és minden nap gyakorolták az íjászat különböző technikáit. A táborozók napi háromszoros étkeztetésben részesültek: reggeli, tízórai és ebéd.

Ilyen tevékenységek nem szerepelnek az iskolai tantervben, és különleges hatással vannak a gyermekekre. Annak ellenére, hogy a XXI. században a gyermekek vonzódnak és ismerik a fejlődő technológia eszközeit, ezen esemény keretében a gyerekek párhuzamosan oktatásban részesültek, a virtuális élet mellett tanultak a kultúráról és az évszázadok óta őrzött szokásokról is. Lehetőségük volt tanulni tapasztalt szászrégeni oktatóktól, Simon Szabolcs és csapatától, akik a For Move és Folk egyesület tagjai.

Mindezek mellett, mint minden táborban, hangsúlyt fektettek a játékra, sok sportra és szórakozásra is. Minden nap a gyerekek szabadtéri játékok sorozatában vettek részt, valamint sétákat tettek a Schullerwald erdőben. A tábor ideje alatt, a résztvevők egynapos kiránduláson vettek részt a Maros megyei Vajdaszentiványon. Itt megismerkedtek a lovaglással, nemezeléssel, a magyar hagyományos háztáji állatokkal, falat másztak.

Az utolsó nap a gyerekek bemutatták a szülőknek és jelenlévőknek, a táborban tanultakat, bebizonyítva, hogy a nyári szünetet hasznosan és kellemesen is el lehet tölteni. Okleveleket kaptak, kisebb-nagyobb emléktárgyakkal és sok szép emlékkel térhettek haza egy közös ebéd után. A gyerekek arcán látható volt az öröm és vidámság, türelmetlenül várva már a következő tábort.

A kéthetes tábor támogatója a Pro Hereditatem Egyesület, a Besztercei MADISZ, a megyei RMDSZ, a Communitas Alapítvány, Beszterce város Polgármesteri Hivatala, a Beszterce-Naszód Megyei Tanácsa.