2024. május 04. (szombat) -
Mónika, Flórián
napja Beszterce
11°C
1€
= 4.9764 lej
      
= 5.8180 lej
      
100HUF
= 1.2774 lej
      
1$
= 4.6500 lej
      

Beszterce-Naszód Megyei Magyar Napok

Megújult arculattal jelentkezett a már jól ismert Besztercei Majális „színes” utóda, amely idéntől Beszterce-Naszód Megyei Magyar Napok név alatt lett ismert, és nem egynapos, hanem egy nyolc megállós eseménysorozat, naponta ellátógatva más-más településre. Az esemény sorozat június 4-én vette kezdetét Zselyken, gyermeksziget és családos nap téma alatt, ahol a lakosok és vendégek, részt vehettek az istentiszteleten, majd megtekinthették a Sugaracska bábcsoport előadását is. A családok az elsősegély alapjait is megtanulhatták, majd különböző foglalkozásokon, kincskeresésen és vetélkedőkön vehettek részt. Az egész napos színes rendezvény vacsorával és tábortűzzel zárult.

Második nap Magyarnemegyén várták az érdeklődőket, egy fantasztikus humor produkcióval. A XII. Erdélyi Humor fesztivál győztese, András Előd humorista szórakoztatta a közönséget, majd a besztercei Vadrózsa néptánccsoport is fellépett. A nap közös gulyással zárult.

Harmadik megálló Bethlen volt, ahol a jelenlévők szebbnél szebb rajzokat pontozhattak. A gyerekek saját szemszögükből mutatták be a szülővárosukat. A református tiszteletes úr, Szakács János érdekes történelmi bemutatóval egészitette ki „Az én szülővárosom” sokatmondó témáju rajzversenyt, mesélve Bethlen múltjáról, örökségeiről, majd a „Tündöklő világ” című előadást tekinthették meg, a lakosok, amely egy Tamási Áron Szülőföldem, valamint Bölcső és Bagoly című írásaiból udvarhelyszéki népdalokkal való összeállítás, Kilyén Ilka és Ritziu Ilka-Krisztina színművészek lenyűgöző előadásában és Kincses Elemér rendezésében. Hazatérés előtt, Orbán Anikó, Hapsa Margit, Krizbai Róza-Jolán által készített süteményeket lehetett kostólni, megosztva e finomságoknak receptjüket is.

Negyedik nap is teltházas eseménynek örülhettek Szentmátéban. A gyerekek a mesék világába léphettek a besztercei Sugaracska bábcsoportnak köszönhetően. A kulturális program további részében a néptánc és a népzene kapott szerepet. Elsőként színpadra lépett a besztercei Vadrózsa néptánccsoport, majd a Hargita megyéből, Székelyudvarhelyről érkező Boróka néptáncegyüttes, akiket a székely-szórvány Összetartozunk programnak köszönhetően láthattak. E közben a Besztercei Magyar Házban Péter Veszelovszky Éva: Csodálatos a világ, könyvbemutatóján lehetett résztvenni.

Ötödik megálló Sófalvát karolta át, ahol fantasztikus humorprodukció, sütemények, finom gulyás, valamint latin ritmusok várták az érdeklődőket.

Pénteki nap két megállót foglalt magába, ugyanis Magyardécsében és Cegőtelkében várták a közönséget. Magyardécsén röplabda mérkőzés és ügyességi versenyeken vehettek részt, Nagy Zoltán, testnevelés tanár felügyelete alatt. Versenyek végén természetesen nem maradhatott el a díjazás sem. Cegőtelkén a Sugaracska bábelőadásának örülhettek a gyerekek, majd a besztercei Vadrózsa néptánccsoport hozta meg sokaknak a tánckedvet. Szombaton Besztercén várták a sportkedvelő kicsiket. A sportnap által, változatos sportágakat mutatak be: kézilabda, teremfutball, gimnasztika, aerobik és tánc.

Vasárnap, június 11-én a besztercei Schullerwald Parkerdőben, szines programmal, versenyekkel és sok-sok meglepetéssel készültek a szervezők látogatóknak.

Már kora reggel, a gulyásfőzők elfoglalták helyüket, hogy időben készen legyen a nagyközönség számára az igazi magyar gulyás. Idén sem maradt senki éhesen, hiszen nyolc üstben főzték a magyar ételt, ezek közül egyikét, Szabolcs-Szatmár Bereg Megyéből érkezett kedves anyaországi barátok, készítették el. Ez alkalommal is finom ízek főttek a Magyar Szülők Szövetsége, a besztercei MADISZ, az IPAROSOK Egyesülete, Zoltán Attila üstjében, de csatlakozott a SYS-DENTAL fogászat csapata, az RMDSZ városi szervezet és a szentmátéi fiúk csapata is.

A jelenlévők rengeteg program közül választhattak: kozmetikai műhely, ahol három terméket készíthettek el Vodnar Valentina koordinálása alatt, Magyar Szülők Szovegsége sarok, jurta látogatás, nyilas programok, íjásztatás, színes vásár standok és termékek voltak kiállítva, egész napos gyermeksarok óriás csúszdákkal, kézműves műhellyel, ahol a nemezelés és a kosárfonás titkait sajátíthatták el a gyerekek, de ugyanakkor volt arcfestés és Meseösvény is, a Tekergők csapatával. Nem hiányozhattak ez alakommal sem a versenyek: aknamező, célbarugás, célbadobás, table, fagyievés, sörivás, Beer-Pong és kocsihúzás. Ha ez még nem lett volna elég, a szabadtéri esemény színvonalát a finom falatok és a kürtőskalács is emelte.

Napközben felléptek a cegőtelki fúvószenekar, helyi és erdélyi néptánccsoportok, és modern táncokat is láthattak. A fúvószenekar fellépése után, a Magyar Napok fényét a besztercei Vadrózsa közép- és haladó csoportja emelte. Ezt követte az ünnepi megnyitó, ahol jelen volt Décsei Atilla, az RMDSZ Beszterce-Naszód megyei szervezetének elnöke, alprefektus és az esemény házigazdája, Seszták Oszkár, Szabolcs-Szatmár Bereg Vármegye Közgyűlés elnöke és Baracsi Endre, a Közgyűlés alelnöke, dr. Simon Előd, Magyarország Kolozsvári Főkonzulátusának konzulja, Máthé Attila, az RMDSZ Beszterce városi szervezetének elnöke és városi tanácsos, Gabriel Lazanyi, a Beszterce-Naszód Megyei Sürgősségi Kórház menedzsere, Florin Moldovan, Beszterce-Naszód Megyei Tanács adminisztrátora, akik elmondták, hogy számukra mindig öröm a besztercei magyarság körében lenni, köszöntve az egybegyűlteket.

Beszédek után a színpad a Melinda Dance School gyerekeké volt, akik modern táncokkal kápráztatták el a nézőket, Antal Annamária vezetésével. A folytatásban a magyardécsei Cseresznyevirág néptánccsoport műsora következett, Székely Cecília felügyelete alatt, majd a Zselyki Hagyományőrző néptánccsoport lépett színpadra, akiknek vezetőjük, Vajda Ilona. Szentmátéból két néptánccsoport lépett színpadra, Kéknefelejts kis- és nagycsoportja, akiket Nagy Győző és Lakatos Imre kisért. Következő vendégek Tekéből érkeztek, a Tekei Tulipán néptánccsoport, Mihálci János felügyelete alatt, valamint a Maros megyei Bokréta néptáncegyüttes kimagasló műsorát láthatták, idén először a Schullerwald Parkerdő színpadán. Kulturális program utolsó fellépője a szászrégeni Járom néptánccsoport volt, vezetőjük Simon Szabolcs néptáncoktató.

A kulturális programot a vetélkedőkön résztvevő gyerekek és fiatalok díjazása követte, amelyeket Décsei Atillát, megyei elnök és Antal Annamária, a Beszterce-Naszód Megyei Sport és Ifjúsági Hatóság igazgatója adott át a nyerteseknek, valamint a szombaton lezajlott Sportnap emléklapjait és jutalmait.

Az est nem érhetett véget egy fergeteges zenei előadás nélkül. Először láthatták Beszterce nagyszínpadán a KisCipő zenekart, akik a Republic együttes legnagyobb slágereivel szórakoztatták a közönséget.

Az est az 50 éve megalakult P.Mobil együttes dalaival és fergeteges koncertjével zárult.

Az eseményt az RMDSZ Beszterce-Naszód megyei és városi szervezete, a Besztercei MADISZ, valamint a PRO HEREDITATEM Egyesület szervezte. Támogatók és partnerek: a Bethlen Gábor Alap, az RMDSZ által alapított Communitas Alapítvány, az RMDSZ Ügyvezető Elnöksége, Szabolcs-Szatmár-Bereg Megye Önkormányzata, Beszterce város Polgármesteri Hivatala, Besztercei Kulturális Központ, Hargita Megye Tanácsa, Beszterce-Naszód Megye Tanácsa, Beszterce-Naszód Megyei Kulturális Központ, Beszterce-Naszód Megyei Sport és Ifjúsági Hatóság.