2024. május 04. (szombat) -
Mónika, Flórián
napja Beszterce
14°C
1€
= 4.9764 lej
      
= 5.8180 lej
      
100HUF
= 1.2774 lej
      
1$
= 4.6500 lej
      

Újabb erdélyi műemlékek lesznek felújítva

Az RMDSZ kormányzati szerepvállalásának egyik célja az épített örökség védelme, éppen ezért elindították az ország legnagyobb örökségvédő és hasznosító programot, a Hívogató Románia.

Több turisztikai és kulturális látnivaló lesz felújítva, valamint számos fából készült templom is. Az újabb aláírt szerződések összértéke 43,7 millió euró, amelyből többek között a középkori Beszterce város várfala, a Kádárok bástyája is részesül pénzügyi finanszírozásban, Hegedűs Csilla államtitkár támogatásával. A projekt részeként Beszterce város várfala mellett nyári színházat és szabadtéri előadóteret kívánnak kialakítani, a kulturális turizmus előmozdítását célozva.

Az erdélyi műemlékek hosszú évszázadokra visszatekintő történelmükkel, kultúrájukkal és építészeti értékeikkel nem csak Románia, hanem a világ számára is kiemelkedő jelentőséggel bírnak. Megőrzésük fontos ahhoz, hogy gazdagabbá tegyék hazánkat és emlékeztessenek arra, hogy milyen kápráztató kulturális örökségünk van és tovább növelik az érdeklődést ezen csodálatos helyszínek iránt. Ezért is különösen fontos, hogy ezeknek az értékeknek a megőrzése érdekében a kormányzat kiemelt figyelmet fordítson.

 A program keretében összesen 256 műemlék újul meg országszerte. A pályázók április 25-től indíthatták a felújítási munkálatokat.