2024. május 03. (péntek) -
Tímea, Irma
napja Beszterce
15°C
1€
= 4.9764 lej
      
= 5.8180 lej
      
100HUF
= 1.2774 lej
      
1$
= 4.6500 lej
      

A Besztercei Andrei Mureșanu Főgimnáziumvégzőseire március 1-én tűzték fel a szalagot

„A szárny megnőtt, de üresen áll a fészek,

csak álom volt a szép diákvilág.

S mint fecske alkonyati szélben,

most szárnyakat bont egy sereg diák.”  (Ady Endre)

 

Megtörtént már a tinédzserkort lezáró, szép hagyomány, a szalagavató bál izgalma a Besztercei Andrei Mureşanu Főgimnázium XII. osztályos diákjai számára a besztercei Sportcsarnokban.

A szalagavató bálok hagyománya közel kétszáz évre vezethető vissza, mi szerint az 1830-as években, Selmecbányán rendezték az első ilyen eseményt. Akkoriban még az volt a neve a hagyománynak, hogy “valétálás”, ami a latin eredetű “valete” szóból ered, ami annyit jelent, hogy “Éljetek boldogul!” A szalag az iskolához tartozás, az identitás jelképe, melyet a végzős diákok szíve fölé, az elválás szimbolizálásaként, az iskolához való tartozás jeléül tűztek fel. Általában ez, egy kerek zöld selyem anyagból szokott elkészülni.

A besztercei Andrei Mureşanu Főgimnázium szalagavató bálját egyik legrangosabb rendezvénye közé lehetne sorolni. Fodor Erika, XII.B Természettudományok szak és Kirái Ildikó, XII.H Társadalomtudományok szakos osztály osztályfőnöke, valamint diákjaik már hónapokkal az esemény előtt készülődtek, hogy a nagy napon minden példás legyen. Míg a ballagók izgatottan várták a nagy momentumot, a Melinda Dance School táncosai ritmikus gimnasztika előadást, majd ezt követően Bocskai Anita, kortárs táncot mutatott be.

       A 34 diák a költészet és a zene nyelvén fejezték ki tiszteletüket és hálájukat tanáraik és szüleik iránt, majd keringőt táncolva, megható pillanatokat értek el, úgy tanár, mint szülők és hozzátartozóik sorában is. Eleganciáját növelte, hogy a lányok fehér ruhában, a fiúk pedig sötét öltönyben, csokornyakkendőben táncoltak.  Névsor olvasással szalagtűzés pillanata zárta az ünnepi estét.

A koreográfiát Antal Annamária koreográfus oktató segítségével állítottak elő. E csodás pillanatok után, pezsgővel töltött poharakkal való koccintás következett, majd a szülőkkel való tánc, amely mindenki számára könny csordító pillanat volt.

 

Idén 15 Természettudományok és 19 Társadalomtudományok magyar szakos diák fejezi be tanulmányait. Már csak kevés idő választja el őket a ballagástól és érettségi vizsgától, a diák hivatalos felnőtté válásától, lassan egy új korszak kezdődve a fiatalok életében.