2024. május 18. (szombat) -
Erik, Alexandra
napja Beszterce
10°C
1€
= 4.9751 lej
      
= 5.8059 lej
      
100HUF
= 1.2827 lej
      
1$
= 4.5879 lej
      

A magyar nyelv bástyája épült Besztercén

Ünnepélyes keretek között adták át Besztercén pénteken, október elsején, a Kárpátmedencei óvodafejlesztési program keretén belül, Magyarország Kormánya támogatásával felépített Besztercei Evangélikus-Lutheránus Egyházközség Bölcsőde, óvoda és oktatási központját. 

Az épült komplexum hiánypótló Besztercén, ahol eddig nem volt önálló magyar bölcsőde vagy óvoda. A szórványtelepülésen az Evangélikus-Lutheránus Egyházközség élén Tóth Zoltán Csaba, evangélikus lelkipásztor, alesperes vállalta fel azt a nemes feladatot, hogy Magyarország Kormánya támogatásával létrehozza a magyar nyelv egyik bástyáját.  

A megnyitó rendezvény a Bölcsőde, Óvoda és Oktatási központnál kezdődött, ahol jelen voltak Dr. Grezsa István, a Kárpát-medencei óvodafejlesztési program koordinálásáért felelős miniszteri biztos, Soltész Miklós, magyarországi országgyűlési képviselő, a Miniszterelnökség egyházi és nemzetiségi kapcsolatokért felelős államtitkára, dr. Simon István Előd, konzul, Décsei Atilla, Besztrece-Naszód megye alprefektusa, valamint az RMDSZ Beszterce-Naszód megyei elnöke, Ioan Turc, Beszterce város polgármestere, Stelian Dolha, prefektus, Florin Moldovan, ügyintéző, a Beszterce-Naszód Megyei Tanács alelnöke, Magyari Tivadar, ügyvezető alelnök,  Szép Gyula, Communitas Alapítvány alelnöke, továbbá számos politikai és vallási helyi és megyei elöljáró.

Az ünnepélyes átadás után, a besztercei református templomban tartották a hálaadó Istentiszteletet, melyen Nt. Horváth Csaba kiskapusi evangélikus lelkész tolmácsolta Isten igéjének ünnepi üzenetét.