2024. július 27. (szombat) -
Olga, Liliána
napja Beszterce
13°C
1€
= 4.9700 lej
      
= 5.8914 lej
      
100HUF
= 1.2701 lej
      
1$
= 4.5781 lej
      

Módszertani hétvége Beszterce-Naszód megyében

Szem a lélek tükre – találkozá és képzés név alatta a Besztercei MADISZ által fenntartott Csipet-cspat színjátszócsapat tagjai és a A Romániai Magyar Középiskolások Szövetsége találkozott. Összevont esemény lett, hiszen 27. alkalommal került megrendezésre a Közéleti Diák- és Ifjúsági Akadémiát, egy 5 hétvégéből álló képzéssorozata. Figyelembe véve Beszterce-Naszód megye magyarlakta településének helyzetét, az Ifjúsági Karaván esemény, amely idén sajnos a járványügyi helyzetre való tekintettel elmaradt, olyan kibontakozást takar, amikor is ismertetjük a szervezet célkitűzéseit, a program fontosságát, valamint azt, miért fontos az ilyen jellegű esemény a társadalomra nézve. Ebből kifolyólag erősítjük azt a tudatot, amely a közösségközpontú gondolkodást helyezi előtérben, így ezáltal nem csupán a fiatalokban erősödik az a tudat, hogy vállaljanak szerepet a társadalomformálásban, hanem a szüleikben, nagyszüleikben, ismerőseikben is. Ezáltal két pontban bontakozik ki a program sikere: a szülők nem csupán megtudják miért fontos része lenni annak a társadalmi rétegnek, amely döntéseket hoz, alkot és erősít, hanem támogathatják gyerekeit, avagy a következő nemzedéket is ez irányban, valamint minél többen hallatják hangjukat, annál színesebb lesz, amely hasznos és fontos. 2020-ban a februári példa kivételével nem sikerült a járványügyi helyzetre való tekintettel megvalósítani az eseményt úgy, ahogy eddig azt szoktuk, viszont sikerült erősíteni a csapatot, sikerült eszközökkel gazdagodni, amelyek felhasználhatóak a jövőre nézve, hiszen a program egy folyamatos eseménynek minősül, amely kellő felkészülést igényel. A képzés során a résztvevők különböző, a diáktanácsozással és a közélettel kapcsolatos témákról tanulhatnak, mint például szerepvállalás, szervezeti menedzsment vagy pénzügyek, illetve tehetség gondozásról is szó esett. A jelentkezők egy interjún kell részt vegyenek, idén 12 diáknak sikerült felvételt nyernie az akadémiára, a tervezett 40-ből, hogy minden szabálynak megfeleljünk, a többiek online kapcsolódtak be.

A 12 KÖDAK-os és “szülöjük” október 16-án érkeztek a bethleni Villa Nobilába, ahol az elkövetkező 2 napjukat töltötték. Pénteken, az utazás fáradalmait kipihenve hárman egy általuk választott témakörről tartottak bemutatót: szó volt a hippikröl, a Bermuda-háromszögröl, valamint a Dyatlov rejtélyröl. Ezt követően az Ifjúsági Karaván szerepköreit beszéltük meg és nyilván újra kihangsúlyoztuk a társadalmi szerepvállalás fontosságát. 

Szombaton, október 17-én délelőtt Lokodi Katalin pénzügyről szóló képzésén vehettek részt. Ez alatt többek között a költségvetések elkészítéséröl, a pályázatokról, illetve ezek elszámolásáról tanulhattak. Ebéd után egy vita keretén belül próbálhatták ki érvelő képességüket, illetve ez által jobban is megismerhették egymást: minden tételmondat estében (például “A kortárs művészetnek nincs akkora értéke, mint a klasszikusnak”) saját meggyőződésüket képviselhették.

Vasárnap a generáció fáradtan, de élményekkel gazdagodva térhetett haza az eseménydús napok után, tudva, hogy még három hétvégéjük hátra van a különleges kalandból.

Örvendünk, hogy a járványügyi helyzet ellenére is biztonságban, a szabályokat betarva lezajlódhatott a hétvége. Köszönjük a Besztercei MADISZ-nak és Nemzeti Együttműködési Alapnak – Nemzeti Tehetség Program és Emberi Erőforrások Minisztériumának a támogatást!