2021. március 04. (csütörök) -
Kázmér
napja Beszterce
2°C
1€
= 4.8768 lej
      
= 5.6412 lej
      
100HUF
= 1.3414 lej
      
1$
= 4.0341 lej
      

KÖDAK Hétvége Beszterce-Naszód megyében

A Romániai Magyar Középiskolások Szövetsége 27. alkalommal rendezi meg a Közéleti Diák- és Ifjúsági Akadémiát, egy 5 hétvégéböl álló képzéssorozatot. E során a résztevök különbözö, a diáktanácsozással és a közélettel kapcsolatos témákról tanulhatnak, mint például a politika, szervezeti menedzsment vagy pénzügyek. A jelentkezök egy interjún kell résztvegyenek, idén 12 diáknak sikerült felvételt nyernie az akadémiára.

A 2020-as I. Megyei Konzultatív Tanácsgyülésen kerültek megszavazásra a hétvégék helyszínei, a döntés alapján pedig a másodiknak Beszterce-Naszód megye adott otthon.

A 12 KÖDAK-os és “szülöjük” október 16-án érkeztek a bethleni Villa Nobilába, ahol az elkövetkezö 2 napjukat töltötték. Pénteken, az utazás fáradalmait kipihenve hárman egy általuk választott témakörröl tartottak bemutatót: szó volt a hippikröl, a Bermuda-háromszögröl, valamint a Dyatlov rejtélyröl.

Szombaton, október 17-én délelött Lokodi Katalin pénzügyröl szóló képzésén vehettek részt. Ez alatt többek között a kötségvetések elkészítéséröl, a pályázatokról, illetve ezek elszámolásáról tanulhattak. Ebéd után egy vita keretén belül próbálhatták ki érvelöképességüket, illetve ez által jobban is megismerhették egymást: minden tételmondat estében (például “A kortárs müvészetnek nincs akkora értéke, mint a klasszikusnak”) saját meggyözödésüket képviselhették.

Vasárnap a generáció fáradtan, de élményekkel gazdagodva térhetett haza az eseménydús napok után, tudva, hogy még három hétvégéjük hátra van a különleges kalandból.

Örvendünk, hogy a járványügyi helyzet ellenére is bizonságban, a szabályokat betarva lezajlodhatott a hétvége. Köszönjük a Besztercei MADISZ-nak és Nemzeti Együttmüködési Alapnak a támogatást!